Egészség

Bárkiből lehet hős Szegeden!

Bárkiből lehet hős Szegeden!

2018. január 29., hétfő
Bárkiből lehet hős Szegeden!

A napfény városában is képzést indított az Országos Mentőszolgálat.

Hangai József, az Országos Mentőszolgálat szóvivője a Szegedmának elmondta, a Hősképzés program célja, hogy az elsősegéllyel kapcsolatos tudnivalók elterjedjenek, ezáltal megnövekedjenek a segítségre szoruló emberek túlélési esélyei.

Sokan félnek attól, hogy több kárt okoznak az illetőnek, mint segítséget. A szóvivő szerint a beavatkozás nemlétekor körülbelül 6 százalék a túlélési esély, de ha egy elsősegélynyújtó megkezdi az újraélesztést, ez akár 40-60 százalékra is nőhet. Abban az esetben, ha valaki képzetlen újraélesztés terén, a mentők folyamatosan vonalban maradnak a segítséget nyújtóval, és a kiérkezéséig folyamatosan információval látják el őt, ésinstruálják az újraélesztés lépéseire. Az oktatáson elhangzott, hogy azOrszágos Mentőszolgálat minél szélesebb körben szeretné megismertetni a laikusokat az elsősegélynyújtás, kiemelten az újraélesztés lépéseire. Az oktatóbabák számát az érdeklődők számához megfelelően tudják igazítani. A kormányhivatal és az SZTE SBÖO indított egy közös kezdeményezést, amely szerint egy térképen minden, bárki számára hozzáférhető automata defibrillátor legyen bejelölve. Ez a térkép bárki által hozzáférhető, rendelkezésre áll a mentésirányítók számára is, így tudnak a segélynyújtónak információval szolgálni erről. Aki saját defibrillátorral rendelkezik, nem tartozik jelentési kötelezettséggel, de sokan megtették ezt a lépést a köz érdekében és bejelölték a készüléküket. Kihangsúlyozták azt is, hogy a legfontosabb dolog egy újraélesztés előtt, hogy a betegnek van-e vérkeringése vagy sem. A keringés leállásával az idegsejtek károsodása megindul, 3-5 percen belül ez a károsodás még visszafordítható, később azonban már nem. Ezért fontos, hogy valaki ebben az időintervallumban kezdje meg a beavatkozást.

A képzés minden hónap utolsó hétfőjén indul 15 és 17 óra között a Kossuth Lajos sgt. 15-17 szám alatt. Markó Gábor

További fotók:

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.