Gasztro

Íme két, garantáltan karácsonyi étel vészhelyzetre

Íme két, garantáltan karácsonyi étel vészhelyzetre

2017. december 23., szombat
Íme két, garantáltan karácsonyi étel vészhelyzetre

Balesetek mindig lehetnek, de ez a két egyszerű étel megmentheti a családi vacsorát.

Kivel ne fordult volna elő legalább egyszer, hogy december 24-én beütött a krach, és az ünnepi idegrohamot megsínylette a főfogás? Most két, garantáltan rendkívül egyszerű, mentő tippet adunk, amit érdemes előre is elkészíteni - biztos, ami biztos. Két alap húst választottunk, a csirkét és a sertést, ezekből mindig akad a (mély)hűtőben, köretnek pedig az atombiztos krumplipürét - kissé megvadítva.

Áfonyás-diós töltött csirke (vagy pulyka)

Tiszta karácsonyi íz, remek étel és a gyerekek is imádják. Nagyjából 10 perc alatt össze lehet pakolni a hozzávalókat. Az áfonya lekvárt (működik más lekvárral is) és a tört, zúzott diót össze kell keverni. A diót nem muszáj megpirítani előtte, de az sem árt neki egyébként. A hús szeleteket alaposan ki kell klopfolni, jó vékonyra. Két szelet hús közé kell kenni a lekváros-diós tölteléket, fel kell göngyölni a húst és egy fogpiszkálóval fixálni a tekercset. Bő olajban/vajban kb. 10 percig kell sütni, majd sütőben, közepes hőfokon még 20 percet. Ennyi!

Citromos sertés

Semmi extra. A sertéshúst (lehet szinte bármilyen, például karaj) meg kell pirítani egy serpenyőben - akár egyben, akár szeletekre vágva. Kicsi rozmaringgal, sóval, borssal érdemes ízesíteni; ha van otthon fehérbor, abból is érdemes egy keveset alá löttyinteni. Eközben 200-220 fokra melegítse elő a sütőt. Ha megpirult a hús, egy tepsibe téve tolja be a sütőbe, alá pedig öntsön egy kevés cukros-citromos-lime-os vizet, a citrommal meg lehet locsolni a húst is. A hús méretétől függően süsse addig, ameddig kész nem lesz (Egy kilós darabnál kb 60 perc elég). Egy nagyon kevés fahéjjat is tehet a vízbe, de abból tényleg csak keveset. Őrülten jó íze lesz!

A köret

A garantáltan univerzális köret a burgonyapüré. Annyi extrával turbózzuk fel, hogy a krumplit zellerrel, és/vagy zöldfűszerekkel együtt főzze meg, majd törje össze, vajjal és fehérborssal pürésítse. Ha nagyon extrát akar, akkor a krumplit főzze össze a céklával és akkor egy piros, vörös pürét kap a végén, ami elképszetően finom, és jól mutat a tányéron.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.