Írjon nekünk

Gasztro

Íme két, garantáltan karácsonyi étel vészhelyzetre

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Balesetek mindig lehetnek, de ez a két egyszerű étel megmentheti a családi vacsorát.

Kivel ne fordult volna elő legalább egyszer, hogy december 24-én beütött a krach, és az ünnepi idegrohamot megsínylette a főfogás? Most két, garantáltan rendkívül egyszerű, mentő tippet adunk, amit érdemes előre is elkészíteni – biztos, ami biztos.

Két alap húst választottunk, a csirkét és a sertést, ezekből mindig akad a (mély)hűtőben, köretnek pedig az atombiztos krumplipürét – kissé megvadítva.

Áfonyás-diós töltött csirke (vagy pulyka)

Tiszta karácsonyi íz, remek étel és a gyerekek is imádják. Nagyjából 10 perc alatt össze lehet pakolni a hozzávalókat.

Az áfonya lekvárt (működik más lekvárral is) és a tört, zúzott diót össze kell keverni. A diót nem muszáj megpirítani előtte, de az sem árt neki egyébként. A hús szeleteket alaposan ki kell klopfolni, jó vékonyra. Két szelet hús közé kell kenni a lekváros-diós tölteléket, fel kell göngyölni a húst és egy fogpiszkálóval fixálni a tekercset. Bő olajban/vajban kb. 10 percig kell sütni, majd sütőben, közepes hőfokon még 20 percet. Ennyi!

Citromos sertés

Semmi extra. A sertéshúst (lehet szinte bármilyen, például karaj) meg kell pirítani egy serpenyőben – akár egyben, akár szeletekre vágva. Kicsi rozmaringgal, sóval, borssal érdemes ízesíteni; ha van otthon fehérbor, abból is érdemes egy keveset alá löttyinteni. Eközben 200-220 fokra melegítse elő a sütőt. Ha megpirult a hús, egy tepsibe téve tolja be a sütőbe, alá pedig öntsön egy kevés cukros-citromos-lime-os vizet, a citrommal meg lehet locsolni a húst is. A hús méretétől függően süsse addig, ameddig kész nem lesz (Egy kilós darabnál kb 60 perc elég). Egy nagyon kevés fahéjjat is tehet a vízbe, de abból tényleg csak keveset. Őrülten jó íze lesz!

A köret

A garantáltan univerzális köret a burgonyapüré. Annyi extrával turbózzuk fel, hogy a krumplit zellerrel, és/vagy zöldfűszerekkel együtt főzze meg, majd törje össze, vajjal és fehérborssal pürésítse.  Ha nagyon extrát akar, akkor a krumplit főzze össze a céklával és akkor egy piros, vörös pürét kap a végén, ami elképszetően finom, és jól mutat a tányéron.

Kommentek

Tovább olvasom

Gasztro

Francia, kézműves cukrászda nyílt a Reök-palota aljában

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Helyben készült édességekkel és fagylaltokkal kényeztethetik magukat az édesszájúak.

Tovább olvasom

Gasztro

Végleg lehúzta a rólót az Anyám Tyúkjai Szegeden

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A tulajdonosok szerint ugyanis képtelenség megbízható, lojális és szakmailag felkészült szakembereket találni a városban.

Tovább olvasom

Gasztro

Piacmustra 3. rész: A Kapcában a rossz idő ellenére is van kézműves piac

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Kéthetente, szombatonként a Kapca udvara kézműves árukkal telik meg, de akkor sem maradunk különleges áruk nélkül, ha leszakad az ég. Kommentek

Tovább olvasom

Aktuál