Politika

Fejenként ötezer forintot ajánlott a szavazóknak – ezzel vádolják a politikust

Fejenként ötezer forintot ajánlott a szavazóknak – ezzel vádolják a politikust

2017. december 29., péntek
Fejenként ötezer forintot ajánlott a szavazóknak – ezzel vádolják a politikust

Érdekes dolog történt az egyik kis magyar faluban.

Megsemmisítette a Tolna Megyei Területi Választási Bizottság (TVB) a december 17-én, Pusztahencsén tartott időközi polgármester-választás eredményét - közölte honlapján a Tolna Megyei Önkormányzat. Az új választás időpontját január 14-re tűzték ki. Az időközi választás után Iker Ibolya, a szavazáson alulmaradt független polgármesterjelölt nyújtott be kifogást, amelyet a Helyi Választási Bizottság (HVB) elutasított. A jelölt fellebbezett, így a TVB megváltoztatta a HVB döntését, és helyt adott a kifogásnak.

A TVB szerint a választás napján a több szavazatot kapó jelölt, Bán István (független) tiltott kampánytevékenységet valósított meg azzal, hogy a szavazóhelyiség 150 méteres körzetében szavazásra buzdított. Azt is bizonyítottnak látják, hogy

Bán a választást megelőzően ötezer forintot ajánlott választópolgároknak azért, hogy rá szavazzanak. Az egyik becsatolt bizonyíték szerint 212 állampolgár nyilatkozott arról, hogy többüknek pénzt kínált a voksokért.

A TVB határozata ellen három napig lehet fellebbezni, a felülvizsgálati kérelmet a Pécsi Ítélőtábla bírálja el. A paksi járásban fekvő településen azért rendeztek időközi képviselő- és polgármester-választást, mert a testület szeptember 18-án feloszlatta magát. A választáson a 816 szavazásra jogosult közül 588-an voksoltak, Bán István 288, Iker Ibolya 269 szavazatot kapott. A TVB döntése a képviselő-választás eredményét nem érinti. (MTI)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.