Politika

Ujhelyi védi a pénzügyi manőverbe keveredett Jobbikot!

Ujhelyi védi a pénzügyi manőverbe keveredett Jobbikot!

2017. december 7., csütörtök
Ujhelyi védi a pénzügyi manőverbe keveredett Jobbikot!

Kifakadt a szétesés szélén álló MSZP egykori alelnöke és a párt EP-képviselője. Még a tények sem zavarták meg.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) - büntetéssel együtt - 660 millió forintot követel a Jobbiktól, mert a szervezet szerint szabálytalan pártfinanszírozás történt, ráadásul a párt akadályozta is a vizsgálatot. A Jobbik szerint ez akár a párt végét is jelentheti, mert nem tudnak ennyit fizetni. Az ÁSZ december 6-i

közleményében azt írta

:

"az ellenőrzés akadályozása miatt a Jobbik Magyarországért Mozgalom nem igazolta a közpénzekkel való átlátható és ellenőrizhető gazdálkodás alapjainak megteremtését, a közpénzek szabályos, átlátható módon történő felhasználását, valamint a céljaira rendelt vagyon jogszerű használatát, megőrzését. Továbbá a Jobbik a 2015-2016. évekre vonatkozóan nem igazolta, hogy a működéséhez szabályszerűen igénybe vehető forrásokat használt fel."

A Számvevőszé szerint a "politikai hirdetések kihelyezésére kötött szerződések alapján, a Jobbik összesen 331 millió 660 ezer forint nem pénzbeli vagyoni hozzájárulást fogadott el jogi személyektől, amely a párttörvény 2014. január 1-től hatályos rendelkezései szerint tiltott, nem pénzbeli hozzájárulásnak minősül."

Ujhelyi közbelép

Nem várt helyről érkezett segítség a Jobbiknak, Ujhelyi István közleményben akadt ki. A politikus azt írta:

"(...) Az, amit most a Fidesz-kormány az Állami Számvevőszéket eszközként használva tesz, vagy legalábbis próbál tenni, a legsötétebb időszakokat idézi. Ez a putyini-erdogani diktatórikus tempó. Ma a Jobbikot, holnap más pártot próbálnak meg erőszakkal felszámolni. Ha azt hitte bárki, hogy a Fideszben van mérték és maradt még egy cseppnyi felvilágosult európaiság, a mostani akciójuk világossá teszi: korunk legsötétebb bugyrába süllyedtek, a világ leggátlástalanabb bűnelkövetői közé."

Ujhelyit viszont láthatóan sem a tények, sem a törvények nem zavarják, ugyanis tudnia kell(ene), hogy atörvény szerint tiltott, nem pénzbeli hozzájárulásnak minősül,

ha egy párt a mindenki számára elérhető piaci árnál lényegesen olcsóbban vesz igénybe, vagy rendel meg szolgáltatásokat. (Például hirdetést.)

A törvény arról is rendelkezik, hogy a tiltott támogatás mértékét az ÁSZ állapítja meg, amelyet a párt az ÁSZ felhívásától számított 15 napon belül köteles befizetni a központi költségvetésnek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.