Egészség

Vigyázzon, kit csókol meg! Új betegség terjed Szegeden…

Vigyázzon, kit csókol meg! Új betegség terjed Szegeden…

2017. november 24., péntek
Vigyázzon, kit csókol meg! Új betegség terjed Szegeden…

Akár hányás és hasmenés is lehet a kellemes pillanatok vége.

A vírusos gyomor-bélhurut extrém elszaporodására hívta fel lapunk figyelmét Kass Ferenc újszegedi háziorvos. – Ez a fajta megbetegedés csak a nyári hónapokban jelentkezett Szegeden, mára már egész évben fennálló problémát jelent. Csak a mai napon három fiatal jelentkezett ezzel a problémával, ami novemberben szokatlan – mondta el a lelkiismeretes szakember. A betegség terjedéséhez elég, ha valaki bevásárlásközben egy vírussal szennyezett tárgyat megfog, ösztönös mozdulattal megdörgöli a szemét, onnan a vírus bejut a könnycsatornába, majd a garatba, ahonnan egyenes út vezet a gyomorba és bélcsatornába – tudtuk meg.

– Gyakorlatilag csókkal 3 másodperc alatt ellehet kapni a kellemetlen tünetekkel járó megbetegedést

– folytatta Kass Ferenc, aki szerint mégis a csókbetegség, vagyis az Epstein-Barr nevű vírus a legveszélyesebb, ami akár halálhoz is vezethet. Cseppfertőzéssel, azon belül is főleg nyállal terjed, ugyanakkor a vírusnak nincs szüksége az ajkak fizikai találkozására, terjedéséhez bőven elég egy elmosatlan pohár vagy evőeszköz is. – Mandulagyulladással, magas lázzal, valamint máj és lép megnagyobbodással jár.

Egy fertőzött három éves gyermek mája gyakorlatilag egy 30 éve alkoholizáló ember tönkrement májára hasonlíthat

– mesélt az orvosok számára is sokszor ijesztő tünetekről. Nem olyan gyakori, mégis a legalattomosabb megbetegedés az ajakherpesz, amely szintén csókolózással terjed, viszont csak arra hajlamos vagy legyöngült immunrendszerűeknél üti fel a fejét időszakosan. – A helytelen táplálkozás és stressz bizony életre hívja a csúnya sebeket okozó vírusokat – szögezte le határozottan Kass Ferenc, aki szerint a kellemes pillanatok gyakran nem várt betegségeket okoznak még a népfény városában is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.