Írjon nekünk

Közélet

Mit sem ér a nyelvérzék szorgalom nélkül

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

SZS20140815_bal_kez_fuzet_iras_002

Az idegennyelv-tudás kérdése a XXI. században egyre inkább előtérbe helyeződik. Többek között javíthatja a munkaerő-piaci elhelyezkedés esélyeit, vagy éppen jól jöhet egy külföldi nyaralás során. A szegedi egyetemisták körében központi kérdés a nyelvismeret, a nyelvvizsga megléte, már csak a diploma megszerzése végett is.

„A nyelvtanulást kezdetben pusztán kötelezettségnek éreztem, mára ez megváltozott. A filmek, a sorozatok, a számítástechnika megértéséhez elengedhetetlen a nyelvismeret. Az angol nyelv alapjait már az általános iskolás éveimben elsajátíthattam. Gimnáziumban a csoportbontást követően a kisebb csoportlétszám ellenére sem jutott kellő idő a beszédkészség fejlesztésére” – válaszolt kérdésünkre a Természettudományi és Informatikai Kar egyik hallgatója.

A fiatal elmondta, az első egyetemi év meglehetősen zsúfolt volt a számára, sok kurzust kellett abszolválnia, így nem tudott megfelelően koncentrálni a nyelvre. Véleménye szerint az interneten fellelhető anyagok megalapozhatják az autodidakta tanulás lehetőségét, de amennyiben az anyagi keret lehetőséget biztosít rá, érdemes magántanárral együtt készülni.

„Idén végeztem el az alapképzést, nyelvvizsga hiányában a diplomámat még nem vehettem át. Ha korábban több energiát fektetek a nyelvtanulásba, másképpen is alakulhatott volna…” – ismerte el.

A nyelvvizsga megszerzése pusztán az önszorgalomtól függ? – tettük fel a kérdést egy humán szakon tanuló szegedi egyetemistának.

„A diploma megszerzése kellő motivációt kell, hogy jelentsen mindannyiunk számára. Amennyiben a hallgató nem dolgozik a tanulmányai mellett, a rendelkezésre álló néhány év elegendő lehet egy középfokú vizsga letételéhez. Igaz, nem egyszerű, önszorgalom kérdése” – emelte ki.

Ugyanakkor megjegyezte, több olyan, a szakmájához kiválóan értő, már dolgozó szakembert ismer, aki még nem tudta letenni a nyelvvizsgát, így nem kaphatta kézbe diplomáját. Elmondása szerint sokan hadilábon állnak az idegennyelv-tanulással.

A nyelvtanulók mellé álltak

Mint arról korábban hírt adtunk, Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára elmondta, a felmérések szerint emelkedett azon 15-29 éves fiataloknak a száma, akik állításuk alapján beszélnek idegen nyelvet, ugyanakkor a nyelvvizsgával rendelkezők száma stagnál. Az államtitkár tavasszal bejelentette, a kormány ingyenessé teszi az első nyelvvizsga megszerzését – legyen az közép-, vagy felsőfokú – a jövő év elejétől a 35 évesnél nem idősebbek részére oly módon, hogy az írásbeli és a szóbeli vizsga együttes letétele esetén az emelt szintű érettségi megszerzéséhez szükséges nyelvvizsga díjával megegyező összegű térítést nyújtanak.

Közélet

Több, mint 2.000 szegedi Nemesi Pál családi piknikjén

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Nemesi azt mondta, az időseknek gyógyszer-házhozszállítással és vészhívó szolgáltatással, a családosoknak pedig a lakótelepek közterületeire és lépcsőházaiba felszerelt biztonsági kamerákkal fognak segíteni.

Tovább olvasom

Közélet

Mit lehet tenni a szegedi zombidrogos-invázió ellen?

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Nem a rendőrök ezért a felelősek! Másnak kellene ezen a helyzeten segíteni. A szociális, szakmai ellátórendszer fejlesztése, kiemelt önkormányzati támogatása jelenthetné az egyik megoldást, de ez billeg Szegeden.

Tovább olvasom

Közélet

Nyolc új trolibusz áll forgalomba idén Szegeden

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Tovább olvasom

Aktuál