Kosárlabda: magabiztos Szedeák-siker a Paks ellen + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Igen hamar eldöntötte a Paks elleni meccset a Szedeák, amely kiütéses vereséget mért az atomvárosiakra.

Már az új igazolással, R.T. Guinnel a soraiban érkezett a Paks Szegedre, a két csapat azonos mérleggel vághatott neki a meccsnek.

Andrija Ciric triplája nyitotta a meccset, majd Allen is beszórt egy hármast a vendégektől, 11-8 után azonban egy 11-0-s futást produkálva magabiztos előnyt épített ki a remekül védekező Szedeák az első negyed végére. A második játékrészben is uralta a meccset a Naturtex, Juhos Levente távolról és közelről is veszélyes és eredményes volt, így Teo Cizmic előbb 29-10-nél, majd 36-12-nél is időt kért, de ez sem tudta megfékezni a szegedi lendületet. Mindössze négy másodperc volt hátra a nagyszünetig, amikor időt kért Andjelko Mandic: a figura nem volt túlbonyolított, de Marko Boltic maradéktalanul végrehajtotta, ugyanis végigvitte a pályán, és ráadásul faulttal együtt szerzett még egy kosarat – a büntető ugyan kimaradt, de jól jellemezte ez a jelenet a ma látott Paksot.

A második félidő is hasonló mederben telt, a szurkolók jól szórakozhattak, miközben semmi sem veszélyeztette a Szedeák sikerét. Juhos Levente egy akción belül kétszer is blokkolta Troy Barniest, és mivel egál lett a harmadik tíz perc, tulajdonképpen csak a szegedi győzelem aránya volt kérdéses a meccs végére, mivel a Szedeákot az sem törte meg, hogy Marko Boltic begyűjtötte negyedik faultját. A hajrában színmagyar együttes volt a pályán szegedi részről – mi több, Révész Ádám és Kovács József is pontokat tudott szerezni, így a vártnál jóval simábban, 86-54-re kiütötte az ASE-t a Naturtex-SZTE-Szedeák, amely ezzel negyedjére nyert az idei bajnokságban.

Nenad Sulovicék legközelebb jövő pénteken, november 10-én a címvédő Alba Fehérvár vendégeként lépnek pályára.

Ami a statisztikát illeti

A szerzett labdák és a büntetőkön kívül minden statisztikai elemben jobban teljesített a Szedeák, mint ellenfele: miközben a Paks 27 kinti dobásából csak három landolt a gyűrűben, addig a szegedieknek dupla ennyi sikeres kísérletük volt távolról, húsz kísérletből. A büntetők terén hétszer is hibáztak a vonalról a Tisza-partiak, míg a Paks csak négyet rontott el – viszont a lepattanócsatát alaposan, 45-36-ra megnyerte a Naturtex, és néggyel kevesebb labdát is adott el a Szeged, mint az atomvárosiak. Látványos különbség mutatkozott még a gólpasszokat illetően, hiszen összesen 23 asszisztot jegyezhettünk fel szegedi oldalon, szemben a 11-el. Az egyénekre rátérve, a mezőny legjobbja Juhos Levente volt, a szegediek erőcsatára 37 perce alatt egy 15 pontos-16 lepattanós dupla-duplát szállított, miközben volt még két szerzett labdája, négy gólpassza és négy blokkja is. Ahogy azt a résztvevők is kihangsúlyozták, csapatként nyert a Szeged, de szintén kiemelkedett Nenad Sulovic: a center 29 percet töltött a pályán, ami alatt 13 pontot szerzett, tíz dobása közül csak kettő nem zárult kosárral, volt hat lepattanója, négy gólpassza és egy-egy blokkja és szerzett labdája. Szintén jó meccset hozott Josh Fortune: az amerikai kicsit nehezebben lendült játékba, de végül 25 perc alatt a mezőny legeredményesebb játékosa és legjobb triplázója lett 22 pontjával és három távolijával, volt négy lepattanója és ugyanennyi gólpassza, valamint egy szerzett labdája is. Andrija Ciric 27 percet játszott, a szegedi csapatkapitány 13 pontot tett a közösbe, tíz dobásából hét is kosárral zárult, öt lepattanója mellett pedig volt egy asszisztja. Marko Boltic ismét a legtöbb gólpasszt osztotta ki, pedig csupán 20 percet játszott, hiszen hamar begyűjtötte negyedik hibáját: hat pont, három lepattanó és egy szerzett labda került még a neve mellé. A cserék közül Kovács Ádám sokat hozzá tudott tenni a Naturtex játékához, 23 perce alatt 10 ponttal, hat lepattanóval, egy-egy szerzett labdával és gólpasszal zárt. Wirth Ádám 18 percet kapott, ez alatt egy büntetőt dobott be, Vágvölgyi Ákos 6 percet, Kerpel-Fronius Gáspár négyet, a négypontos Révész Ádám, Bonifert Bendegúz és a kosarat szerző Kovács József pedig bő két percet kapott Andjelko Mandictól. Ami a Paksot illeti, ha valakit ki kell emelni, az Eilingsfeld János, aki hét ponttal és 15 lepattanóval zárt.

Férfi kosárlabda NB I/A, 7. forduló

Naturtex-SZTE-Szedeák – Atomerőmű SE 86 – 54 (22-8, 26-17, 12-12, 26-17)
Szeged, újszegedi sportcsarnok, 1300 néző. Vezette: Pálla Zoltán, Ádám József, Boros Tamás (Faidt Mihály).
Szedeák: Boltic 6, CIRIC 13/6, FORTUNE 22/9, JUHOS 15/3, SULOVIC 13. Csere: Kovács Á. 10, Wirth 1, Kerpel-Fronius -, Révész 4, Bonifert -, Kovács J. 2. Vezetőedző: Andjelko Mandic.
Paks: Hinds 18/3, Allen 7/3, Barnies 10, EILINGSFELD 7, Ogunyemi 1. Csere: Medve 7/3, Guinn 2, Ruják -, Garamvölgyi 2. Vezetőedző: Teo Cizmic.

Andjelko Mandic: “Gratulálok mindkét csapatnak, sima meccs lett ugyan, de nem hittem volna, hogy így alakul. A Paks egy veszélyes csapat, tudtuk, hogy kintről veszélyesek, ezt elég jól le tudtuk védeni, 54 pontot kaptunk, ma is működött a védekezésünk. Amikor Boltic begyűjtötte a negyedik hibáját, akadtak problémáink támadásban, de igazi csapatként nyerni tudtunk.”

Kovács Ádám: “Szeretném megköszönni a szurkolóknak, hogy ennyien kilátogattak, kellett a támogatásuk. A csapat sikere volt, mindenki beletette a magáét, szerencsére sima meccs lett, közönségszórakoztató is lett a végére.”

Teo Cizmic: “Nehéz bármi okosat is mondani, a Szeged jobb formában volt, és megérdemelten nyert. Ugyanazokat a hibákat követtük el, mint az elmúlt két bajnokin, amíg ezeket nem javítjuk, addig nem lesz esélyünk.”

Eilingsfeld János: “Gratulálok a Szegednek, nagyon jól kezdté a mérkőzést, beragadtunk az elején, utána futottunk az eredmény után. Csak fellángolásaink voltak, át kell értékelnünk a helyzetünket, mert ha így folytatjuk, az nem vezet jóra.”

no images were found

Online közvetítésünk

Előző sztori

Egy hónapot kell kibírni pia nélkül

Következő sztori

Labdarúgás: kilábalna eredménytelen szériájából a Szeged-Grosics