Sport

Kosárlabda: magabiztos Szedeák-siker a Paks ellen + FOTÓK

Kosárlabda: magabiztos Szedeák-siker a Paks ellen + FOTÓK

2017. november 3., péntek
Kosárlabda: magabiztos Szedeák-siker a Paks ellen + FOTÓK

Igen hamar eldöntötte a Paks elleni meccset a Szedeák, amely kiütéses vereséget mért az atomvárosiakra.

Már az új igazolással, R.T. Guinnel a soraiban érkezett a Paks Szegedre, a két csapat azonos mérleggel vághatott neki a meccsnek. Andrija Ciric triplája nyitotta a meccset, majd Allen is beszórt egy hármast a vendégektől, 11-8 után azonban egy 11-0-s futást produkálva magabiztos előnyt épített ki a remekül védekező Szedeák az első negyed végére. A második játékrészben is uralta a meccset a Naturtex, Juhos Levente távolról és közelről is veszélyes és eredményes volt, így Teo Cizmic előbb 29-10-nél, majd 36-12-nél is időt kért, de ez sem tudta megfékezni a szegedi lendületet. Mindössze négy másodperc volt hátra a nagyszünetig, amikor időt kért Andjelko Mandic: a figura nem volt túlbonyolított, de Marko Boltic maradéktalanul végrehajtotta, ugyanis végigvitte a pályán, és ráadásul faulttal együtt szerzett még egy kosarat - a büntető ugyan kimaradt, de jól jellemezte ez a jelenet a ma látott Paksot. A második félidő is hasonló mederben telt, a szurkolók jól szórakozhattak, miközben semmi sem veszélyeztette a Szedeák sikerét. Juhos Levente egy akción belül kétszer is blokkolta Troy Barniest, és mivel egál lett a harmadik tíz perc, tulajdonképpen csak a szegedi győzelem aránya volt kérdéses a meccs végére, mivel a Szedeákot az sem törte meg, hogy Marko Boltic begyűjtötte negyedik faultját. A hajrában színmagyar együttes volt a pályán szegedi részről - mi több, Révész Ádám és Kovács József is pontokat tudott szerezni, így a vártnál jóval simábban, 86-54-re kiütötte az ASE-t a Naturtex-SZTE-Szedeák, amely ezzel negyedjére nyert az idei bajnokságban. Nenad Sulovicék legközelebb jövő pénteken, november 10-én a címvédő Alba Fehérvár vendégeként lépnek pályára.

Ami a statisztikát illeti

A szerzett labdák és a büntetőkön kívül minden statisztikai elemben jobban teljesített a Szedeák, mint ellenfele: miközben a Paks 27 kinti dobásából csak három landolt a gyűrűben, addig a szegedieknek dupla ennyi sikeres kísérletük volt távolról, húsz kísérletből. A büntetők terén hétszer is hibáztak a vonalról a Tisza-partiak, míg a Paks csak négyet rontott el - viszont a lepattanócsatát alaposan, 45-36-ra megnyerte a Naturtex, és néggyel kevesebb labdát is adott el a Szeged, mint az atomvárosiak. Látványos különbség mutatkozott még a gólpasszokat illetően, hiszen összesen 23 asszisztot jegyezhettünk fel szegedi oldalon, szemben a 11-el. Az egyénekre rátérve, a mezőny legjobbja Juhos Levente volt, a szegediek erőcsatára 37 perce alatt egy 15 pontos-16 lepattanós dupla-duplát szállított, miközben volt még két szerzett labdája, négy gólpassza és négy blokkja is. Ahogy azt a résztvevők is kihangsúlyozták, csapatként nyert a Szeged, de szintén kiemelkedett Nenad Sulovic: a center 29 percet töltött a pályán, ami alatt 13 pontot szerzett, tíz dobása közül csak kettő nem zárult kosárral, volt hat lepattanója, négy gólpassza és egy-egy blokkja és szerzett labdája. Szintén jó meccset hozott Josh Fortune: az amerikai kicsit nehezebben lendült játékba, de végül 25 perc alatt a mezőny legeredményesebb játékosa és legjobb triplázója lett 22 pontjával és három távolijával, volt négy lepattanója és ugyanennyi gólpassza, valamint egy szerzett labdája is. Andrija Ciric 27 percet játszott, a szegedi csapatkapitány 13 pontot tett a közösbe, tíz dobásából hét is kosárral zárult, öt lepattanója mellett pedig volt egy asszisztja. Marko Boltic ismét a legtöbb gólpasszt osztotta ki, pedig csupán 20 percet játszott, hiszen hamar begyűjtötte negyedik hibáját: hat pont, három lepattanó és egy szerzett labda került még a neve mellé. A cserék közül Kovács Ádám sokat hozzá tudott tenni a Naturtex játékához, 23 perce alatt 10 ponttal, hat lepattanóval, egy-egy szerzett labdával és gólpasszal zárt. Wirth Ádám 18 percet kapott, ez alatt egy büntetőt dobott be, Vágvölgyi Ákos 6 percet, Kerpel-Fronius Gáspár négyet, a négypontos Révész Ádám, Bonifert Bendegúz és a kosarat szerző Kovács József pedig bő két percet kapott Andjelko Mandictól. Ami a Paksot illeti, ha valakit ki kell emelni, az Eilingsfeld János, aki hét ponttal és 15 lepattanóval zárt.

Férfi kosárlabda NB I/A, 7. forduló

Naturtex-SZTE-Szedeák - Atomerőmű SE 86 - 54 (22-8, 26-17, 12-12, 26-17)

Szeged, újszegedi sportcsarnok, 1300 néző. Vezette: Pálla Zoltán, Ádám József, Boros Tamás (Faidt Mihály).

Szedeák:

Boltic 6, CIRIC 13/6, FORTUNE 22/9, JUHOS 15/3, SULOVIC 13. Csere: Kovács Á. 10, Wirth 1, Kerpel-Fronius -, Révész 4, Bonifert -, Kovács J. 2. Vezetőedző: Andjelko Mandic.

Paks:

Hinds 18/3, Allen 7/3, Barnies 10, EILINGSFELD 7, Ogunyemi 1. Csere: Medve 7/3, Guinn 2, Ruják -, Garamvölgyi 2. Vezetőedző: Teo Cizmic. Andjelko Mandic:

"Gratulálok mindkét csapatnak, sima meccs lett ugyan, de nem hittem volna, hogy így alakul. A Paks egy veszélyes csapat, tudtuk, hogy kintről veszélyesek, ezt elég jól le tudtuk védeni, 54 pontot kaptunk, ma is működött a védekezésünk. Amikor Boltic begyűjtötte a negyedik hibáját, akadtak problémáink támadásban, de igazi csapatként nyerni tudtunk."

Kovács Ádám:

"Szeretném megköszönni a szurkolóknak, hogy ennyien kilátogattak, kellett a támogatásuk. A csapat sikere volt, mindenki beletette a magáét, szerencsére sima meccs lett, közönségszórakoztató is lett a végére."

Teo Cizmic:

"Nehéz bármi okosat is mondani, a Szeged jobb formában volt, és megérdemelten nyert. Ugyanazokat a hibákat követtük el, mint az elmúlt két bajnokin, amíg ezeket nem javítjuk, addig nem lesz esélyünk."

Eilingsfeld János:

"Gratulálok a Szegednek, nagyon jól kezdté a mérkőzést, beragadtunk az elején, utána futottunk az eredmény után. Csak fellángolásaink voltak, át kell értékelnünk a helyzetünket, mert ha így folytatjuk, az nem vezet jóra."

Online közvetítésünk

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.