Kosárlabda: három negyeden át érett a meglepetés

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A harmadik negyed végén azonban robbantott az Alba, és végül sima vereséget szenvedett a Szedeák a címvédőtől.

Annak a címvédő Alba Fehérvárnak otthonában lépett pályára péntek este a Naturtex-SZTE-Szedeák, amely szerdán még Izraelben játszott nemzetközi kupamérkőzést.

Hogy a fáradtság miatt-e, azt nem tudni, de nehezen kezdett az Alba, a Szedeák pedig kihasználta ezt, és alig négy perc után már időt kellett kérnie Dzunic Branislavnak, miután Andrija Ciric kosara után már 14-2-re vezetett a Szeged. Ültek a szegedi triplák, többek között Nenad Sulovic is pontos volt kintről, így csak Lóránt Péter még a dudaszó előtt befejezett akciója után került tízen belülre az Alba. A második negyedben már jobban működött a székesfehérváriak támadójátéka, de egy-egy jó időben dobott triplával még tartotta magát a Tisza-parti együttes, azonban a nagyszünet előtt három pontra felzárkózott az Alba.

A fordulás után Josh Fortune harmadik triplája után újból tíz pont volt a Szedeák előnye, azonban 44-54 után megállt támadásban Andjelko Mandic csapata: Andrija Ciric ugyan bedobott még egy triplát, de egy 20-5-ös periódussal már a hazaiak vezettek az utolsó tíz perc kezdete előtt. Azonban tovább tartott az Alba lendülete, amellyel ekkor nem tudott mit kezdeni a Szedeák védekezésben, egy újabb futással végképp eldöntötte a meccset a címvédő: tíz perc alatt egy 33-5-ös szakaszt hozott össze az Alba, ennek ellensúlyozására pedig sem ideje, sem energiája nem maradt már a hátralévő hat percre a Szedeáknak az ekkora már játékba lendülő Alba ellen.

Az eredmény alapján sima mérkőzés volt, azonban bő húsz percig nagyon jól tartotta magát a Naturtex-SZTE-Szedeák a címvédő otthonában, végül azonban ötödik vereségét könyvelhette el a Szeged az idei bajnokságban. Juhos Leventéék a következő fordulóban a Jászberényt fogadják november 16-án, csütörtökön 18 órától.

Ami a statisztikát illeti

Hiába triplázott 50%-al a Szedeák (tíz sikeres hármas húsz dobásból), ez ma kevés vlt az Alba ellen, még úgy is, hogy csak két büntető maradt ki 14 dobásból. A lepattanócsatát alaposan, 43-27-re megnyerte az Alba, amely dupla annyi támadópattanót szedett, mint a Szedeák, és héttel kevesebb alkalommal is adta el a labdát – 18 rossz passzal nehéz meccset nyerni idegenben. Az egyéni teljesítményekre rátérve, a szegediek legjobbja ma Josh Fortune volt: az amerikai 26 perc alatt 17 pontig jutott, 12 dobásából 8 is a gyűrűben landolt, volt hat lepattanója és három gólpassza is. Szintén remek meccset hozott Nenad Sulovic: a center mintegy 22 perc alatt 14 pontot, öt lepattanót, két gólpasszt és egy eladott labdát jegyzett. Andrija Ciric szintén 14 pontot jegyzett: a szegedi csapatkapitány 28 percet játszott, volt hat kiharcolt faultja, ami a mezőnyből a legtöbbnek bizonyult, viszont e mellett csak egy gólpassza akadt a két eladott labdája mellett. Marko Boltic 30 percet töltött a pályán, ami alatt volt két bedobott triplája és egy jó büntetője – hat lepattanó, egy szerzett labda és négy gólpassz került még a neve mellé a négy eladott labda mellett. Juhos Levente ezúttal visszafogottabb teljesítményt hozott, 32 perce folyamán nyolc pont, két lepattanó és szerzett labda, valamint egy blokk a mérlege. A cserék közül a legtöbbet Wirth Ádám játszott, aki 18 perce alatt pontot ugyan nem szerzett, de labdát igen, és volt egy gólpassza, míg Révész Ádám egyel kevesebb perc alatt 4 pontot szerzett, Andjelko Mandic pedig a meccs végén, amikor már eldőlt a találkozó, lehetőséget adott Kerpel-Fronius Gáspárnak, Vágvölgyi Ákosnak, Kovács Józsefnek és Bonifert Bendegúznak is. A hazaiak közül Lóránt Péter emelkedett ki: 19 pontját hat lepattanóval és hát gólpasszal toldotta meg, volt még öt kiharcolt faultja is, így igen impresszív meccset hozott. Rajta kívül a 12 pontos Horton, valamint az öt triplát is elsüllyesztő Simpson emelkedett ki az Albából.

Férfi kosárlabda NB I/A csoport, 8. forduló

Alba Fehérvár – Naturtex-SZTE-Szedeák 94 – 68 (17-24, 21-17, 26-18,-)
Székesfehérvár, Alba Regia sportcsarnok. Vezette: Farkas Gábor, Söjtöry Tamás, Gál János (Várhalmi Zsolt).
Alba: Hill 12/3, Fenner -, SIMPSON 20/15, LÓRÁNT 19, Keller Á. 8. Csere: Kovács Ákos 7, Markovic 13, HORTON 12, Keller I. 3/3, Filipovics -. Vezetőedző: Dzunic Branislav.
Szedeák: Boltic 7/6, Ciric 14/6, FORTUNE 17/9, Juhos 8/6, SULOVIC 14/6. Csere: Révész 4, Wirth -, Kovács Ádám 4, Vágvölgyi -, Kerpel-Fronius -, Kovács J., Bonifert -. Vezetőedző: Andjelko Mandic.

Online közvetítésünk

Előző sztori

Így néz ki egy állati aktus egy asztalon

Következő sztori

Labdarúgás: bravúrra lenne szüksége a Szeged-Grosicsnak