Hova tovább? Pályaválasztásban segítenek Szegeden

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Mi leszek, ha nagy leszek? – valamennyi pályaválasztás előtt álló diákban felmerül a kérdés. A Csongrád Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztálya idén is nagyszabású programmal segít a tanulóknak meghozni a megfelelő döntést. Az érdeklődő diákok akár szüleikkel együtt is ízelítőt kaphatnak cégek, képzőintézmények kínálatából, sőt, beleshetnek egyes szakmák kulisszái mögé is. Ez az első év, hogy a mezőgazdasági vállalkozások munkaerőigénye kiemelt szerepet kapott.

Interaktív és látványos standokkal, előadásokkal várják a diákokat november 16-18. között Szegeden. A “Találd ki magad!” címmel meghirdetett 18. Pályaválasztási napok (PÁV) újdonsága, hogy idén már a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is csatlakozott a rendezvény szervezőihez, így a mezőgazdasági szakképzés és az agrárvállalkozások is nagyobb hangsúllyal szerepelnek az ajánlott lehetőségek között.

Az, hogy a fiatalokat is foglalkoztatja a későbbi munkavállalás gondolata, mi sem bizonyítja jobban, minthogy az előzetesen kiírt rajzpályázatra több mint száz mű érkezett szerte a megyéből. A fiatal alkotók a hozzájuk legközelebb álló szakmát vitték papírra. A műveket szakmai zsűri értékeli, a november 16-i PÁV megnyitón hirdetnek eredményt az IH Rendezvényközpontban. Az ottani kiállításon november 17-ig mintegy hatvan standnál várják az érdeklőket. Kitelepülnek a megyei szakgimnáziumok, szakközépiskolák és gimnáziumok, valamint a Szegedi Tudományegyetem karai, vállalkozások, cégek. A háromnapos programsor zárónapja, november 18-a egy családi nap. A Szent-Györgyi Albert Agórában pályaválasztási tanácsadással, önismereti kérdőívvel, szakmabemutatókkal, nyelvi szintfelmérővel várják az érdeklődőket. „Tapasztalataink szerint a diákok pályaválasztásában jelentős szerepet töltenek be a szülők, így lehetőséget biztosítunk számukra is tájékozódni a képzőintézmények és a munkáltatók ajánlatairól, megismerkedni a kínálattal. Itt szülő és diák közvetlenül gyűjthet információt olyan fiataloktól, akik már a szakképzésben tanulnak, vagy a cégek alkalmazottjaitól, ezzel is segítve a gyermeket a hozzá leginkább illő szakma kiválasztásában” – világított rá az esemény fontosságára Balázs Gitta, a Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályának szolgáltatási szakügyintézője.

Elmondta azt is: októbertől kezdve üzemlátogatásokat szerveztek, szerveznek a PÁV kezdetéig a fiataloknak olyan vállalatoknál, amelyek a duális képzésben érintettek, illetve a későbbiek folyamán akár álláshelyeket is tudnak kínálni a szakmát tanulóknak. „Közel kétezer fiatal vett részt ezen a megyében, mert fontosnak tartjuk, hogy tapasztalati úton ismerjék meg a szakmákat. Lássák a munkakörülményeket, a feladatkört, a megszerzett szakmaismeret által felmérhetik, hosszútávon eltudják-e magukat képzelni az adott pályán” – tette hozzá Balázs Gitta, kiemelve, ebben az évben nagyobb hangsúlyt kaptak a mezőgazdasági vállalkozások. A megyei agrárkamarával karöltve szervezett programokon nem csak a képzőhelyek, hanem élelmiszeripari cégek, és korszerű magángazdaságok is fogadtak fiatalokat.

Az idei esztendőben is megszervezett „Árnyék program” keretében a diákoknak ezúttal is lehetősége adódott többek között egy színész, állatorvos, könyvelő, vagy akár egy pénzügyi szakember teljes napját megismerni, ily módon reális képet kapni a szakma napi rutinjáról.

A szakember szerint, a Pályaválasztási Napok programjai által a fiatalok nemcsak a szakmákat ismerhetik meg, hanem a munkaerő-piaci helyzetet is és informálódhatnak az elhelyezkedési lehetőségekről. Az előkészítésben és a lebonyolításban a Csongrád Megyei Kormányhivatal, a Kereskedelmi és Iparkamara, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei szervezete, a Szegedi és a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum olyan együttműködésre törekszik, amelynek célja segíteni a diákokat a megfelelő „álomszakma” elérésében.

A három nap részletes programja ide kattintva érhető el.

Előző sztori

Legyél Te a kisoroszlán névadója – ameddig még itt van

Következő sztori

Díszkísérettel ment vissza a migráns a megyében