/

Új-zélandi módszerrel lépnek fel az iskolai problémák ellen

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Gál Ferenc Főiskolán a resztoratív módszerről tartottak konferenciát hazai és külföldi előadókkal. Már most támogatja a szemlélet elterjesztését az EMMI, de az újabb szabályozások kialakításában sokat segíthetnek a hasonló tanácskozások.

– Nagy jelentőséggel bír a resztoratív módszer, ezzel harmonikusabb lehetőségeket lehet biztosítani a tanításhoz – mondta Csomortáni Zoltán a Gál Ferenc Főiskolán tartott II. Országos Resztoratív Konferencián. Azonban mielőtt írnánk a rendezvényről, nem árt tisztázni, hogy mit jelent a resztoratív szemlélet. Röviden: „a szabályszegést a közösség és az elkövető közötti konfliktusként értelmezi, ezért a büntetés kiszabása helyett a konfliktus következtében kialakult szükségletek megállapítását, és a károk helyreállítását tartja a legfőbb célnak.” A megoldásba pedig bevonják az elkövetőt, aki aktívan részt vesz a folyamatban, s a sérelem elszenvedője, elszenvedői számára jóvátételt nyújt.

Csomortáni kiemelte, Szegeden nem az ismertebb amerikai változat, hanem az új-zélandi „osztálykonferencia” módszer terjedt el. Ebben kiemelkedő szereppel bírt a konferencia két vendége: Carol Hamilton, a hamiltoni Waikato Egyetem oktatója és Kecskeméti Mária, a wellingtoni Aotea Középiskola tanára.

– Négy éve foglalkozunk a resztoratív szemlélet közösségi és pedagógiai alkalmazásával – fogalmazott Kozma Gábor, a főiskola rektora. Megjegyezte, egyre több a fegyelmezetlen diák, akik a retorziók miatt iskolaelhagyókká válnak, korán a társadalom peremére kerülnek. Mindez nem engedhető meg, ezért a Gál Ferenc Főiskola a jó gyakorlatot közvetíteni kívánja. Erre van fogadókészség az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) részéről is, amit Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős helyettes államtitkár is megerősített.

A politikus rámutatott, új kihívásokkal kell megküzdeniük, amelyet egy konkrét példával, egy előző heti jelentés (anonimizált változatával) illusztrált. Egy lány a Facebookon zaklatott egy másik diákot, az utóbbi édesanyja személyesen ment ezt jelezni az iskolaigazgatójának. Balszerencséjükre az intézményvezető nem volt bent, viszont pont szembejött a zaklató, akinek a haját az anyuka meghúzogatta, majd lefejelte azt a tanulót, aki a megtámadott segítségére sietett. Pillanatokon belül már hat szülő volt bent az iskolában, s három rendőrségi bejelentés érkezett. Erre és a hasonló ügyekre most kell megfelelő szabályozást kidolgozni, mert az iskolák fűtése, felújítása száz éve is probléma volt, a Facebook és a modern technika azonban csak az utóbbi években jelent meg, s tudta megmutatni árnyoldalait a fejlődésnek. Példaként említette, hogy hamarosan fejlesztik az internetelérést 50-70 százalékos WiFi lefedettséget érnének el. Szabályozni kell, hogy mit engedjenek meg, mit tiltsanak, amely kérdés bizonyosan komoly politikai támadásokat fog kiváltani. A hasonló konferenciák azonban lehetővé teszik, hogy minél jobb szakmai megoldásokat találjanak.

Nyitóképünk illusztráció!

no images were found

Előző sztori

A legkisebbek a legnagyobb hősök: lilába borult a Dóm

Következő sztori

Három az a kettő? – Decemberben fény derülhet a szegedi rektor személyére

Legutóbbi hasonló cikkek