Írjon nekünk

Közösség

Ilyen az, amikor együtt bandázik a nagyi és az unoka

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Akinek van, az áldja, akinek nincs, naponta érzi a hiányát, valami ehhez hasonló kapocs fűz össze nagyszülőket és unokákat.

Számtalan történet, mese, élmények, nyaralások, kedves múltidézés és nagyon sok kérdés talált megválaszolásra kedden a Csongor téri játszóházban, ahol egy finom süti és tea mellett beszélgettek és cseréltek tapasztalatot idősek és fiatalok.

„Gyakran tapasztaljuk, hogy az ide érkező gyermekek csak a legszűkebb családjukkal tartanak kapcsolatot. A család fogalma számukra apát, anyát és a testvért jelenti, hisz nincsenek rendszeres kapcsolatban nagyszüleikkel”

– mondta el lapunknak Kolláth Enikő, játszóház vezető.

Kiemelte, ennek okát számtalan magyarázattal lehet alátámasztani kezdve a mozaik családokkal, az egyszülős családokkal és számtalan más családi mintával. De okként, sokszor az is felmerül, hogy a városban hamarabb találnak munkát a fiatalok, így a nagyszülő vidéken marad egyedül. Ugyanakkor az is tény, nagyon sok nagyszülő él egyedül a városban, főként a panelekben, mert a gyermekeik kirepültek, családot alapítottak és sajnos a lakás mérete nem tette lehetővé, hogy a nagycsalád együtt maradhasson.

„Teljesen egyetértek Enikővel, azzal azonban mindenképp kiegészíteném, hogy mi idősek is nagyon sokat kapunk a gyerekektől. Nekem például sokszor jelent gondot a telefon használata, mert hiába van leírva, olyan modern szavakat használnak, amiket én nem ismerek, vagy, ha ismerem is nem úgy használom, ahogyan azt az elektronikai eszközök igényelnék, hiszen az idegen szavaknál, – mint az angolban is-, több megnevezésre használható ugyanaz a kifejezés. A gyermekek ezeket a szavakat alkalmazzák a mindennapokban, így egyszerűen tudják lefordítani egy telefonkészülék használatánál – vélekedett Kissné Katika, az egyik pótnagyi.

Kothencz János, – mint alapító, portálunknak elmondta, a generációk találkozása teljes mértékben összecseng az alapítvány célkitűzéseivel, hiszen a közösséggé formálódásnak, az egymásra való odafigyelésnek, és ezáltal a prevenciónak egyik nagyon fontos eleme, hogy az emberek ismerjék és megismerjék egymást.

„Minden családban bekövetkezhetnek olyan nem várt, de akár előre tervezett események is, amik komoly nehézséget jelentenek a családtagoknak, különösen igaz ez, az általunk támogatott családok esetében, hiszen az anyagi és szociális nehézségek kiélezik a problémákat.

“Ez a program kiváló lehetőség, hogy a gyermekek és az idősek, időt szánjanak a másikra és ismerkedjenek, mert így a mindennapokban is keresni fogják egymás társaságát és kevésbé érzik, hogy magukra vannak utalva. A közeljövőben számos ilyen program megvalósítását tervezzük”

– tette hozzá Kothencz.

A program az Emberi Erőforrások Minisztériuma, EFOP-os, ÁGOTA a közösségért és a társadalmi szerepvállalásért elnevezésű pályázat keretén belül valósult meg.

Közélet

Trianoni szabadulószobát terveztek szegedi tanárok

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A Dugonics András Piarista Gimnázium két oktatója jóvoltából.

Tovább olvasom

Hírzóna

Online pénzügyi vetélkedőn bizonyítottak Csongrád megye diákjai

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Három csapat is bejutott az országos döntőbe.

Tovább olvasom

Hírzóna

A kormányfő az egri várvédőkkel emlékezett a magyar hősök napjára

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Dicsőség azoknak, akik életük árán is megvédték a magyar szabadságot – írta közösségi oldalán.

Tovább olvasom

Aktuál