Egy tucatnyi olasz filmet nézhet Szegeden

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Tizenkét vadi új olasz filmet mutatnak be.

A mustra a hagyományokhoz híven ezúttal is az olasz filmművészet legfrissebb terméséből nyújt válogatást a budapesti Puskin moziban és Tabán artmoziban, valamint a szegedi Belvárosi moziban – mondta el a fesztivál hétfői budapesti sajtótájékoztatóján Gian Luca Borghese, a Budapesti Olasz Kultúrintézet megbízott igazgatója – írja az MTI.

Böszörményi Gábor, a Mozinet Kft. képviselője hozzátette, tapasztalatai szerint a MittelCinemaFest mindig nagy sikerrel irányítja a közönség figyelmét az általuk forgalmazott olasz filmekre.

A szakember kiemelte a MittelCinemaFest idei nyitófilmjének választott Fortunatát, amely a cannes-i filmfesztiválon is sikerrel szerepelt, a címszereplő Yasmine Trinca alakításával pedig a legjobb női szereplőnek járó díjat is elnyerte. Sergio Castellitto filmjét premier előtt vetítik hétfőn a Puskin moziban, január 25-étől kerül majd magyarországi forgalmazásba.

Giovanni Cataluccio és Michele Sita, a fesztivál szervezői hozzáfűzték: a MittelCinemaFest idén is széles merítést kínál a mai olasz filmművészetből, elsőfilmes rendezőktől olyan befutott alkotókon át, mint Sergio Castellitto vagy Vincenzo Marra, az olyan rendezőóriásokig, mint Nanni Moretti vagy a Taviani-fivérek.

Számos olyan film szerepel a válogatásban, amelynek alkotói a valódi élet vászonra vitelét tűzték ki célul, folytatva az olasz filmművészet neorealista hagyományait – jegyezték meg.

A Ciambra például egy calabriai külvárosi roma közösség, a bevándorlók és a calabriai bűnszervezetek világába kínál betekintést. A Gatta Cenerentola (Nápolyi Hamupipőke) animációs filmként dolgozza fel a középkori olasz mesét, mai nápolyi környezetbe helyezve azt. Szintén rendhagyó módon, sok zenével mutat be egy nápolyi alvilági történetet az Ammore e malavita (Alvilág és szerelem), Vincenzo Marra L´Equilibrio (Egyensúly) című filmjében pedig egy egyszerű plébános száll szembe a camorrával.

A válogatásban egy történelmi film is helyet kapott: az olasz filmművészet legendás alkotópárosa, Paolo és Vittorio Taviani Beppe Fenoglio hasonló című regényét dolgozza fel Una questione privata (Személyes ügy) című filmjében, amelynek főszereplői a második világháború piemonti partizánjai.

A MittelCinemaFestnek a magyarországi vetítések után Pozsony, majd Prága, Brno és Ostrava ad otthont.

Előző sztori

A testükkel kellett fizetniük azoknak a nőknek, akik a szegedi Bonnie és Clyde-tól kértek kölcsön

Következő sztori

A Nobel-díjas Stephen dalától zengett a Kárász utca + VIDEÓ