/

Ahogy jó születni – Tapasztalatukkal segítik a dúlák a vajúdókat

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Mint kísérő olyan szerepet tölt be, amit valaha a közösség nőtagjai egymás számára nyújtottak.

– A szülésnél a folyamatos jelenlét, a személyre szabott gondoskodás és a pszichés-érzelmi támasz a fő feladat, amelyet megkönnyít az addigra már kialakult bizalmi viszony, hiszen a lelki típusú elakadásoknál a kismamát jól ismerő dúla sokszor át tudja lendíteni a holtpontokon – mondta el lapunknak Puroszné Nagy Magdolna, aki egy személyben dúla, szülésfelkészítő és perinatális szaktanácsadó is. Segédletével már több mint 130 apróság látta meg a napvilágot.

A kórházi személyzet sokszor a legjobb szándék ellenére sem tud személyre szabott és folyamatos jelenlétet, gondoskodást biztosítani a vajúdónak és párjának. Míg ezzel szemben a dúla a vajúdás és a születés ideje alatt végig figyelemmel kíséri az anya igényeit, érzékelve az olyan pillanatokat, amikor támogatásra, megerősítésére vagy biztatásra van szüksége.

Puroszné Nagy Magdolna szerint a szegedi klinikán általánosságban elfogadóak, mégis akadnak, akik nem teljesen értik, miért hoz valaki dúlát.

*-*Mint mondja, nem is kell mindenkinek dúlával szülnie, de ha valakinek ez fontos, mert érzékenyebb, lelkizősebb típus, vagy csak egyszerűen szüksége van egy ilyen jellegű plusz segítségre akkor ez támogatandó,

hiszen a kismama a főszereplő és az ő biztonságérzete, bizalma kulcsfontosságú a vajúdás haladásában.

A szülésznőknek ugyanakkor kimagasló szerepük van a szülések kísérésében, ők szakmailag követik nyomon az eseményeket és bár többnyire mély érzésű, empatikus nők, nem várható el tőlük a folyamatos jelenlét és lelki támogatás. A dúlák szakmai kérdésekbe nem szólhatnak bele, tehát ők kiegészítik és nem helyettesítik a szülésznők munkáját – tudtuk meg.

Annak ellenére, hogy Magyarországon 2001 óta van dúlaképzés még mindig találkozni sztereotípiákkal. Sokan még manapság is úgy vélik, a dúla otthonszüléseket “vezet”, holott ez nem igaz.

– A nők nagy része hazánkban kórházban szül, így vált jogossá az igény a kórházakban is a dúlák jelenlétére, akik sohasem vezetik, hanem minden esetben kísérik a szülést – tette hozzá Magdolna.

Előző sztori

“Ideje felébREDni!” – Ujhelyi István bedühödött!

Következő sztori

Migránsokat fogtak Röszkénél