Bulvár

A szegedi kutyák tényleg hasonlítanak gazdáikra

A szegedi kutyák tényleg hasonlítanak gazdáikra

2017. november 7., kedd
A szegedi kutyák tényleg hasonlítanak gazdáikra

Láttak már kis testestű, hurkás ebet pufók gazdival andalogni? Esetleg gazellatestű vékony hölgyet agarat vezetni? Ha igen, nem véletlen a hasonlóság!

– Kétféle kutyatartó van, az egyik, aki „szerelem első látásra” alapon, olyan kutyust választ maga mellé, amelyik hasonlít rá. A másik esetben pedig a saját magával szemben igényes gazdi a kis kedvencét is ugyanúgy kényezteti, ápolja, mint saját magát – mondta el lapunknak Putnik-Mayer Yvette, a Gazdiképző című könyv szerzője.

Yvette több éves megfigyelései azt mutatják, a négylábúak viselkedése sok esetben idomul a gazdi természetéhez, ezért van az, hogy egy „medveölő” Kaukázusi juhászkutya is kezes báránnyá válhat egy kiegyensúlyozott, nyugodt temperamentumú ember mellett. Sőt, sokan kihívásként élik meg, hogy a „beskatulyázott” kedvencekből tehetséges, okos kutyát faragjanak. Nem volt ez másként az ő esetében sem, hiszen három keverék boldog tulajdonosa, mint mondja egyfajta lutri volt, mit tud kihozni az ebekből. – Hiszek abban, hogy minden kutya a gazdája tükörképe – folytatja. A fiatal családanya a Szegeden sokak által közkedvelt Kutyafuttában Nap keretén belül számos alkalommal rendezett már „Kutya – Gazdi hasonmás versenyt”, ahol sokak számára megdöbbentő volt látni a „négylábú emberkéket” futkározni a gazdájuk mellett. De felhívta arra is a figyelmet, hogy bizony a város utcáin is belebotolhatunk egy-egy szinte a magszólalásig hasonlító gazdi-kutya párosba.

Lesznik Katalinnal és Samy nevű, Bichon Havanes kutyájával a Széchényi téren futottunk össze. A gazdi elmondása szerint a kis Samy nagyon vidám, ám nem túl szófogadó teremtés, ennek ellenére már többé éve alkotnak kitűnő párost. – Hiperaktív és egyáltalán nem fogad szót, már kutya iskolában is jártunk vele, de hiába – mesélte mosolyogva Katalin, aki kevés párhuzamot vél felfedezni kedvence és saját személyisége közt, mégis semmi pénzért nem adná senkinek imádott kutyusát.

Tudta?

Már a néhány hetes kölyköknél megmutatkozik, hogy mit hoztak magukkal, vagyis milyen tulajdonságok jellemzik őket. A kiskutya veleszületett temperamentumát később jelentősen formálhatja a nevelés és más környezeti hatások, így alakul ki felnőttkorára a személyisége. Személyiségvonásai azután élete végéig stabilak maradnak, csak az öregség vagy jelentősebb trauma módosít rajtuk némiképp – írja a

mipszi.hu

.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.