Újabb “menekültet” fogtak, aki Allah nevében akart gyilkolni

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A római Termini pályaudvarnál vették őrizetbe azt az iszlám terrorizmussal gyanúsított algériai férfit, akit egész Európában köröztek – közölték az olasz hatóságok pénteken.

Az algériai férfit a Termini pályaudvar előtti téren az olasz fegyveres erők egyik katonája ismerte fel. Ez utóbbi a 2015-ben bevezetett terrorizmusellenes intézkedések értelmében a pályaudvar előtt teljesített szolgálatot, amikor azonosította az Interpol által egész Európában körözött személyt.

A 36 éves Bachir Hadjhadjnál semmilyen dokumentum nem volt. Az olasz hatóságok közlése szerint a férfit csütörtökön vették őrizetbe, egy Torinó közeli táborba helyezték át, ahonnan a következő hetekben visszatoloncolják Algériába.

Az algériai férfit Belgiumból május 8-án utasították ki, és három évre kitiltották a schengeni övezetből. A belga hatóságok szerint iszlám terrorista csoportokhoz áll közel, Belgiumban rablásért börtönben is ült, ahol Allahot és a terrorizmust éltette. Visszaszállították Algériába, ahonnan az utóbbi hetekben SMS-üzeneteket küldött Belgiumban maradt feleségének. “Jövök, és amikor megérkezek, a televízióban hallasz majd rólam” – írta feleségének, aki értesítette a hatóságokat.

A férfi ellen kiadott európai körözést szemmel tartó olasz hatóságok biztosak voltan abban, hogy ha Bachir Hadjhadj Olaszországon keresztül próbál meg visszajutni Belgiumba, a római Termini-pályaudvar lehet az egyik állomása.

Útvonala rekonstruálása szerint a férfi Algériából illegális bevándorlók csoportjával hajóval átkelt Szardínia szigetére. Ide szeptember 24-25-én érkezett meg, majd a szardíniai Cagliari kikötőjéből október 4-én komphajóval átkelt a Rómától nem messzi Civitavecchiába, innen pedig az olasz fővárosba utazott tovább. Zsebében megtalálták a kompjegyet. A hatóságok szerint a Termini-pályaudvarnál algériai bűnözőkkel próbált kapcsolatot teremteni, esetleg hamis útlevél beszerzésére.

Szintén pénteken az olasz hatóságok terrorizmus gyanújával egy 52 éves marokkóit is kiutasítottak az umbriai Citta di Castello városából. Év eleje óta ő volt a hetvenkettedik, 2015 óta pedig a 214. személy, akit a terrorizmus puszta gyanúja miatt belügyminiszteri rendelettel kiutasítottak az országból.

Default thumbnail
Előző sztori

Szakértő: a kvóta nem működik

Default thumbnail
Következő sztori

Béremelést és diplomás minimálbért szorgalmaz az MKKSZ

Legutóbbi hasonló cikkek