Tüzelőanyaggal nyújtanak támogatást Röszkén

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Csongrád megyei településen a korábbi évekhez hasonlóan idén is benyújtotta kérelmét az önkormányzat a Belügyminisztérium által kiírt szociális tüzelőanyag-pályázatra. A kiírás célja, az ötezer főnél kevesebb lélekszámú településen élők körében a szociális helyzetük alapján rászorulók téli kiadásainak csökkentése.

Röszkén november végéig jelezhetik a lakosok tűzifaigényüket. – Az önkormányzatunk több mint két millió forint támogatásban részesült a Belügyminisztérium pályázatán. Önrésszel kiegészítve, a fa ideszállítását is vállalva 138 erdei köbméter keménylombos tűzifát tudunk biztosítani a helyieknek. A hideg hónapokra jól jön a segítség, a tavalyi évben az ideihez képest jelentősen kevesebb, fele ekkora támogatásban részesültünk, akkor ötven család kiadásait tudtuk csökkenteni a kiosztott tűzifa által. Idén november végéig fogadja önkormányzatunk a kérelmeket, lényegesen több családnak segíthetünk, szociális rászorultság alapján állapítjuk meg a kedvezményezettek körét, differenciáljuk az adott mennyiséget. Terveink szerint még ebben az évben kioszthatjuk a tüzelőt – emelte ki Borbásné Márki Márta polgármester.

Megtudtuk, támogatás röszkei lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkezőknek nyújtható, az aktív korúak ellátására, az időskorúak járadékára, illetve a lakásfenntartási támogatásra jogosult személynek, valamint halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő családnak, továbbá egyedi elbírálás alapján támogatás nyújtható annak, akinek a háztartásában az egy főre számított havi jövedelemhatár nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 220 százalékát (jelenleg 62.700 forint), egyedül élő esetén 250 százalékát (71.250 forint). Az igénylés részleteiről ide kattintva tájékozódhatnak.

A kormány még 2011-ben döntött arról, hogy az ötezer fő alatti települések téli tüzelőanyag beszerzésének támogatására keretet különít el. Az akkor rendelkezésre álló, összesen nyolcszázmillió forint 2016-ban már hárommilliárdos nagyságúra növekedett. Magyarország 2017-es központi költségvetéséből szintén ekkora összeget különítettek el a pályázati célra. A Belügyminisztérium adatai szerint a tavalyi pályázási időszakban mintegy 180 ezer háztartásnak tudtak tüzelővel segíteni.

Előző sztori

Kézilabda: újabb nemzetközi feladat előtt Kiss Olivér

Default thumbnail
Következő sztori

Szerdától indul a hajléktalanok téli ellátási időszaka

Legutóbbi hasonló cikkek