Közélet

Tarjánban és Felsővároson is megemlékeztek 1956 hőseiről

Tarjánban és Felsővároson is megemlékeztek 1956 hőseiről

2017. október 22., vasárnap
Tarjánban és Felsővároson is megemlékeztek 1956 hőseiről

A zsúfolásig telt Csongor téren tisztelegtek 1956 hősei előtt a tarjáni és felsővárosi városrész lakói. Kothencz János önkormányzati képviselő a hősök összetartását és közös küzdelmét állította példaként napjaink Magyarsága elé.

Közel 300 fő résztvevője volt vasárnap az immár hagyományosan megrendezendő tarjáni és felsővárosi 56-os nemzeti emlékünnepségnek. Az utóbbi években a városrész lakosai önállóan is megemlékeznek 1956 hőseiről. „A forradalom hősei az összetartásról és az egymás mellett való kiállásról tettek tanúbizonyságot! 1956 hősei az életüket áldozták egymásért, a hazáért és a szabadságért. Arra tanítottak minket, hogy össze lehet kapaszkodni, és javára lehet válni honfitársainknak minden erőfeszítésünkkel, együttérzésünkkel és az egymásba vetett bizalmunkkal. A szabadságunkért vívott forradalom hősei nem a közömbösséget választották, hanem a hazaszeretetüket és egymást. Ezért váltak hősökké!” – mondta el ünnepi beszédében

Kothencz János

, a tarjáni és felsővárosi 15. számú választókerület önkormányzati képviselője.

A magyar Himnuszt a Klug Péter Iskola diákjainak jelbeszéd kíséretével együtt énekelte el a közönség. Az ünnepi műsorban helyet kapott

Tollas Tibor

„Szegedi ballada” című verse, melyet

Dobák Lászlóné Margitka

, a rendezvény egyik főszervezője szavalt el. Később a L.É.T. Önkéntes Mozgalom nyugdíjasklubjaiból verbuvált népdalköre énekelt az egybegyűlteknek.

Pongrác Gergely

– Corvin-köz ’56 könyvéből olvasott fel részletet

Kiss Istvánné

tanárnő. Ezt követően az Őserő Dalárda énekelt hazafias dalokat. Az ünnepi műsort

Németh János

költő és versmondó zárta

Jókai Anna

„Ima Magyarországért” versének előadásával. Az ünneplő közönség Beethoven Egmont nyitányára mécsesekkel a térre vonulva róhatta le kegyeletét az 1958-ban hősi halált halt Kováts József képe előtt. Kováts József akkori orvostanhallgató, a szegedi forradalmi bizottság egyik vezetője volt. A megemlékezők Szózattal és a Székely Himnusszal zárták az ünnepi eseményt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.