Tarjánban és Felsővároson is megemlékeztek 1956 hőseiről

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A zsúfolásig telt Csongor téren tisztelegtek 1956 hősei előtt a tarjáni és felsővárosi városrész lakói. Kothencz János önkormányzati képviselő a hősök összetartását és közös küzdelmét állította példaként napjaink Magyarsága elé.

Közel 300 fő résztvevője volt vasárnap az immár hagyományosan megrendezendő tarjáni és felsővárosi 56-os nemzeti emlékünnepségnek. Az utóbbi években a városrész lakosai önállóan is megemlékeznek 1956 hőseiről. „A forradalom hősei az összetartásról és az egymás mellett való kiállásról tettek tanúbizonyságot! 1956 hősei az életüket áldozták egymásért, a hazáért és a szabadságért. Arra tanítottak minket, hogy össze lehet kapaszkodni, és javára lehet válni honfitársainknak minden erőfeszítésünkkel, együttérzésünkkel és az egymásba vetett bizalmunkkal. A szabadságunkért vívott forradalom hősei nem a közömbösséget választották, hanem a hazaszeretetüket és egymást. Ezért váltak hősökké!” – mondta el ünnepi beszédében Kothencz János, a tarjáni és felsővárosi 15. számú választókerület önkormányzati képviselője.

A magyar Himnuszt a Klug Péter Iskola diákjainak jelbeszéd kíséretével együtt énekelte el a közönség. Az ünnepi műsorban helyet kapott Tollas Tibor „Szegedi ballada” című verse, melyet Dobák Lászlóné Margitka, a rendezvény egyik főszervezője szavalt el. Később a L.É.T. Önkéntes Mozgalom nyugdíjasklubjaiból verbuvált népdalköre énekelt az egybegyűlteknek. Pongrác Gergely – Corvin-köz ’56 könyvéből olvasott fel részletet Kiss Istvánné tanárnő. Ezt követően az Őserő Dalárda énekelt hazafias dalokat. Az ünnepi műsort Németh János költő és versmondó zárta Jókai Anna „Ima Magyarországért” versének előadásával. Az ünneplő közönség Beethoven Egmont nyitányára mécsesekkel a térre vonulva róhatta le kegyeletét az 1958-ban hősi halált halt Kováts József képe előtt. Kováts József akkori orvostanhallgató, a szegedi forradalmi bizottság egyik vezetője volt. A megemlékezők Szózattal és a Székely Himnusszal zárták az ünnepi eseményt.

no images were found

Előző sztori

Labdarúgás: a hétvége összes megyei eredménye + TABELLÁK

Következő sztori

Párhuzamos portrékiállítás a szabadság hőseiről