Szijjártó: a túléléshez meg kell védeni a külső határokat

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A schengeni övezet túléléséhez meg kell védeni a külső határokat – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek.

A miniszter telefonon adott nyilatkozatában elmondta, a külső határok védelme nemcsak biztonsági, hanem gazdasági kérdés is. Emlékeztetett, hogy az áruk kiszámítható fuvarozása miatt az unióban keveset kell költeni a raktározásra, ami növeli az EU versenyképességét a világban.

Rámutatott, jelenleg a migrációs válságról szóló viták zajlanak az Európai Unióban. Emlékeztetett, a magyar kormány álláspontja a kezdetektől egyértelmű és változatlan, a külső határokat meg kell védeni.

Ebben a vitában fontos szövetséges Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter, aki világossá tette, a külső határok védelme kell, hogy a legfontosabb szempont legyen a migrációs válság kezelésében – fogalmazott Szijjártó Péter.

Ausztria Magyarországnak és a nyugat-balkáni országoknak is támogatást nyújtott a határvédelemben – tette hozzá.

“Azt gondolom, nagyon fontos Magyarország szempontjából is az Ausztriában zajló választási kampány, hiszen ha egy néppárti vezetésű kormány alakulhat, akkor újabb fontos szövetségesünk lesz egy kormány vezetője” – mondta.

Rámutatott, minél több olyan politikus kerül döntési helyzetbe, mint Sebastian Kurz, annál nagyobb eséllyel valósul meg a külső határok hatékony védelme.

Előző sztori

Gedó György: „Az ökölvívás az idegek és az izmok nagy játéka”

Következő sztori

Sima magyar vereség Bázelben