Szél Bernadett: a közegészségügy működtetése az állam feladata

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A közegészségügy állami működtetése mellett érvelt az LMP miniszterelnök-jelöltje pénteki miskolci sajtótájékoztatóján.

Orbán Viktor kormányfő kijelentésére reagálva, miszerint a magánegészségügy egyre több feladatot vállal át az államtól, Szél Bernadett azt mondta: a közegészségügy működtetése az állam feladata, “ez az egyetlen lehetséges megoldás”.

Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott, a Fidesz vezette kormány alatt fizetős lett az egészségügyi ellátás, a magyar emberek költenek erre a legtöbbet a pénzükből a közép-európai régióban. Úgy vélte ugyanakkor: a magánegészségügy nem fogja kiváltani a közegészségügyet, és nem is szabad, hogy kiváltsa, “jól működő közegészségügyre van szükség”.

Az LMP miniszterelnök-jelöltje azt is mondta: az egészségügy átalakításához két dolog kell, bátorság és pénz.

Pártjának ehhez a bátorsága “meg van” javaslataikat folyamatosan teszik le a kormány elé, 2300 milliárd forint megtakarítást szorgalmaztak a mostani “hivalkodó és fölösleges kiadásokról” erre a célra.

Azt is elmondta: szándékaik szerint szerte az országban olyan háziorvosi praxisokat hoznának létre, amelyek orvosai képesek lennének arra, hogy idejekorán felismérjék a különböző betegségeket, és idejében segítsenek a rászorultakon.

Hozzátette: jelenleg az a helyzet, hogy “hagyják az embereket, hogy egyre betegebbé váljanak”, az LMP pedig abban segítene, hogy hogy helyben, minél hamarabb kezelést kapjanak.

Mint mondta: a nemzeti konzultáció helyett alapvető dolgokat, így az egészségügy helyzetét kellene rendbe tenni.

Előző sztori

Rétvári: célzottan keresi a kormány a gyógypedagógusnak tanulókat

Következő sztori

Baleset az M43-as autópályán (FRISSÍTVE)