Írjon nekünk

Közélet

Szegeden ismertették a szociálterápiás szerepjáték hatékonyságát + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Széles körben alkalmazható, terápiás csoportmódszerrel ismerkedtek szakemberek Szegeden, a Magyarországi Szociálterápiás Szerepjáték Egyesület (MSZTSZJE) húsz éves jubileumi konferenciájának adott otthont a Csongor téri közösségi ház. Elhangzott, a szociálterápiás szerepjáték a személyiség utóérlelésének szelíd módszere.

A jubileumi szegedi konferenciára a szociális szférában dolgozó szakemberek, az ország több megyéjéből mintegy kétszázan regisztráltak. A Csongor téri közösségi házban „Ifjúság – kihívás. Ifjúság – kihívás?” címmel tartott programon előbb három előadás részesei lehettek az érdeklődők. Darida Zsuzsa, az MSZTSZJE elnöke bemutatta a szociálterápiás szerepjáték (németül STR – Sozialtherapeutisches Rollenspiel) módszerének elméletét, Gyurkó Pál STR csoportterapeuta a módszer alkalmazásának sokszínűségére világított rá, míg Inges Zsófia és Márton Andrea terapeuták a kamaszoknál alkalmazott módszer tapasztalatairól számoltak be. Ezt követően csoportfoglalkozásokat tartottak a közösségi házban, illetve az Eötvös József Gimnáziumban a szakemberek, ahol a programot már alkalmazók, vagy azzal most ismerkedők gyakorlati úton szerezhettek élményeket a bemutatott játékok útján.

Darida Zsuzsa, az MSZTSZJE elnöke elmondta, az STR egy önállóan használható terápiás tréningmódszer, amely a szociális munka bármely területén alkalmazható, így többek között az ifjúságsegítésben és az idősgondozásban is. A módszert eredetileg a szenvedélybetegek megsegítésére dolgozták ki a 70-es években Németországban. Azóta továbbfejlesztették, széles körben hatékonyan alkalmazható. „Tartottunk foglalkozásokat börtönben élőknek a társadalmi visszailleszkedésüket segítve, továbbá munkanélküliek csoportjának, a fiatalok körében önismereti tréning gyanánt alkalmaztuk a terápiát, emellett főiskolai képzésekben vagyunk benne szintén az önismeretre alapozva, illetve léteznek az időseknek készült játékaink, amelyek a speciális igényeiknek megfelelően az élettörténet feldolgozását szolgálják. Külön csoportot képez a hit és az identitás témaköre. Teológusok, pasztorális tevékenységet végzők is bekapcsolódhatnak a munkába, a képzést követően saját híveik körében alkalmazhatják a tréningmódszert” – emelte ki Darida Zsuzsa. A Magyarországi Szociálterápiás Szerepjáték Egyesület elnöke elmondta, három nagy képzési blokk áll azok rendelkezésére, akik részt kívánnak venni a munkában. Három 150 órás képzési egységben lehet elsajátítani, hogyan lehet a szociálterápiás szerepjátékot klienskörben alkalmazni, emellett van a pedagógusképzésben is akkreditált képzésük, továbbá jelen vannak a kötelező közigazgatási képzések rendszerében, az egészségügyben, illetve a szociális ágazatban is.

„A fantázia a leggyakrabban használt eszközünk. Természetesen vannak olyan használati tárgyak is, amelyek a foglalkozások alkalmával segítenek elindítani a képzelőerőnket, de legfőképpen a saját emlékeinkkel, történeteinkkel dolgozunk. A játékok során merítünk múltbéli eseményekből, rávilágítunk arra, hogyan állunk ezzel az élménnyel a jelenben, végül pedig a jövőre irányítjuk a figyelmünket” – ismertette Darida Zsuzsa, hozzátéve, a terápiás foglalkozások egymásra épülnek. A módszer szelíd utóérlelési folyamata akkor is szerepet játszik a személyiségfejlődésben, amikor már nem csoporttag az illető. A csoportvezető feladata feltérképezni, hogy az adott csoporthoz tartozók hol tartanak, melyek az őket foglalkoztató problémák. A játékokat úgy válogatja a foglalkozásokra, hogy a résztvevők élethelyzetéhez igazodjon, ő maga is részese a közös játéknak.

Kothencz János, a Magyarországi Szociálterápiás Szerepjáték Egyesület elnökségi tagja, a módszer képzője, csoportvezető terapeuta elmondta, a szegedi esemény a szociálterápiás szerepjáték népszerűsítésének is lehetőséget adott. Hatékony, segítő módszer a pszichoszociális ellátás területén, amely széles körben alkalmazható. A konferencia résztvevői megtapasztalhatták saját élményeiken keresztül, hogy mennyire eredményes mindez. „Húsz éve gyakorlom, elsőgenerációs terapeutája vagyok a módszernek, az elnökségben is sok feladatot vállaltunk annak érdekében, hogy minél többekhez juthasson el. Az ÁGOTA Alapítvány KÁSZPEM rendszerében is használjuk a szociálterápiás szerepjátékot. Az idei konferencia középpontjába az ifjúságot emeltük. A módszer többek között a szenvedélybetegek, gimnazista diákok, veszélyeztetett fiatalok körében is hatékonyan alkalmazható, a konferenciaközönségnek hasznosnak bizonyulhatnak az elhangzottak, valamint a saját élményen alapuló játékok bemutatása is segítette megismertetni a módszer lényegét” – emelte ki Kothencz János, hangsúlyozva, noha a szegedi esemény középpontjába a fiataloknak segítő szociálterápiás szerepjátékokat állították, azonban a módszer hasonlóképpen eredményesen alkalmazható az idősellátás területén, vagy akár a büntetésvégrehajtásban érintetteknél is.

„Bezárkózunk, nem figyelünk egymásra, beszűkülnek a kapcsolataink, emellett nem foglalkozunk eleget önmagunkkal. Nem tudjuk feldolgozni a problémákat, a stresszt, a krízishelyzeteket, mert nincs meg az a fórum, hely, ahol ezt megtegyük. Csoportos foglalkozásra a férfiakat nehezebb rávenni, elutasítóbbak, mint a hölgyek, nem mernek kinyílni mások előtt. Többségében „keménykötésű” férfiakkal dolgozom, parancsnokok, egyéb vezetők, sokkal nehezebb volt elérni náluk, hogy megnyíljanak, őszintén beszéljenek a problémáikról” – ismertette Gyurkó Pál, STR csoportterapeuta. Tapasztalatai szerint a szociálterápiás szerepjátékok által a résztvevők rátalálnak önmagukra, például meríthetnek a gyökereikből, gyermekkori emlékeikből, így könnyen ráeszmélnek arra, hogy a csoport többi tagja is hasonló problémákkal küzd, csak nem volt róla tudomásuk. Úgy gondolja, hogy egy munkahelyi közösségben sincs idő egymásra, alapvető információkat sem tudnak a másikról a munkatársak. A szociálterápiás szerepjáték ezen segíthet, a játékok élménye sokkal inkább megrögzül, a csoportos foglalkozásokon kitárul az a világ, ami korábban beszűkült, barátságok is szövődhetnek a résztvevők között.

Kommentek

Közélet

Egy hét alatt 10 ezer látogató – Óriási siker a dinó-kiállítás Szegeden

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Egy hét alatt túllépte a 10 ezres látogatószámot a szegedi Móra Ferenc Múzeum dinoszaurusz-kiállítása. Nyitáskor sorok kígyóznak a bejárat előtt, majd egész nap folyamatosan érkeznek a látogatók. Kommentek

Tovább olvasom

Gazdaság

Kormányzati pénzből újul meg a Liget – GALÉRIA

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Az újszegedi liget felújításának munkálatai közül a bontásokon már túl vannak. Ezek után már rombolni nem, csak építeni fognak. Így az igazán látványos munkák csak ezután kezdődik el, ugyanis eddig leginkább láthatatlan, de hasznos munkákat végeztek.

Tovább olvasom

Közélet

Meseszerű véget érhet a szegedi hajléktalan sztorija

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Kálmán és lánya, Anikó hosszú évek után újra találkozhatnak. Kommentek

Tovább olvasom

Aktuál