Közélet

Szeged első szabad rádiójára emlékeznek

Szeged első szabad rádiójára emlékeznek

2017. október 25., szerda
Szeged első szabad rádiójára emlékeznek

„Itt a Széchényi Rádió Szeged beszél” – ez hangzott el elsőként 1956. október 26-án az éterben a MÁV-igazgatóság Kossuth Lajos sugárúti épületéből, ahol november 6-áig, a szovjet csapatok bevonulásáig működött a forradalmi rádió. Erre emlékezik csütörtökön 17 órától az Élhető Szegedért Egyesület és a KDNP helyi szervezete.

1956-ban 11 olyan nap, amikor Szegeden is lehetett hallani az éterben az igazságot – hangzott el a

Széchenyi Rádió Szeged emléktáblájának avatásán

a forradalom hatvanadik évfordulóján. A város első szabad rádiója a MÁV Zrt. Tisza Lajos körúti igazgatóságának épületéből sugárzott november hatodikáig. Az 1956-os forradalom és szabadságharc egyik helyi jelképének is tekinthető a Széchenyi Rádió Szeged, az ott dolgozók odaadó munkája előtt emléktábla avatással tisztelgett az Élhető Szegedért Egyesület tavaly. Ahogy a rádió egyik alapítója, vitéz

Pálházi Ernő

a

SZEGEDma.hu-nak elmondta

, az egykori szegedi rádiósok, Pálházin kívül

Brandenburg Beatrix, Molnár Tibor

és

Oláh József

pontosan tudta, mi várhat rájuk a forradalmi rádió elindításáért, de nem gondolkodtak, csak tették, amit a szívük diktált, s gyakorlatilag elfelejtettek félni. Még Kassán is lehetett hallgatni a Széchenyi Rádiót, olyan nagyteljesítményű adójuk volt. A Kossuth akkoriban forradalmi rádióként működött, de nem adott jó minőségben, így ha valaki az alatt kezdett keresgélni, az 538 méteres középhullámon meg is találta a szegedi állomást, amely reggel héttől éjfélig szólt. Az Élhető Szegedért Egyesület és a KDNP helyi szervezete október 26-án, a rádió indulásának évfordulóján megemlékezésre és koszorúzásra invitál a MÁV-székházhoz 17 óra. Az egybegyűltek 17.30-kor átsétálnak Schvartz Lajos Takaréktár utcai emléktáblájához, ahol az egykori sortűzre emlékeznek, 1956-ban ugyanis azon napon szólalt meg a Széchenyi Rádió, amikor a Takaréktár utcában úgynevezett figyelmeztető sortűz dördült, ami Schwartz Lajos ifjúmunkás életét követelte, és kéttucatnyian megsebesültek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.