Szeged első szabad rádiójára emlékeznek

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

„Itt a Széchényi Rádió Szeged beszél” – ez hangzott el elsőként 1956. október 26-án az éterben a MÁV-igazgatóság Kossuth Lajos sugárúti épületéből, ahol november 6-áig, a szovjet csapatok bevonulásáig működött a forradalmi rádió. Erre emlékezik csütörtökön 17 órától az Élhető Szegedért Egyesület és a KDNP helyi szervezete.

1956-ban 11 olyan nap, amikor Szegeden is lehetett hallani az éterben az igazságot – hangzott el a Széchenyi Rádió Szeged emléktáblájának avatásán a forradalom hatvanadik évfordulóján. A város első szabad rádiója a MÁV Zrt. Tisza Lajos körúti igazgatóságának épületéből sugárzott november hatodikáig. Az 1956-os forradalom és szabadságharc egyik helyi jelképének is tekinthető a Széchenyi Rádió Szeged, az ott dolgozók odaadó munkája előtt emléktábla avatással tisztelgett az Élhető Szegedért Egyesület tavaly.

Ahogy a rádió egyik alapítója, vitéz Pálházi Ernő a SZEGEDma.hu-nak elmondta, az egykori szegedi rádiósok, Pálházin kívül Brandenburg Beatrix, Molnár Tibor és Oláh József pontosan tudta, mi várhat rájuk a forradalmi rádió elindításáért, de nem gondolkodtak, csak tették, amit a szívük diktált, s gyakorlatilag elfelejtettek félni.

Még Kassán is lehetett hallgatni a Széchenyi Rádiót, olyan nagyteljesítményű adójuk volt. A Kossuth akkoriban forradalmi rádióként működött, de nem adott jó minőségben, így ha valaki az alatt kezdett keresgélni, az 538 méteres középhullámon meg is találta a szegedi állomást, amely reggel héttől éjfélig szólt.

Az Élhető Szegedért Egyesület és a KDNP helyi szervezete október 26-án, a rádió indulásának évfordulóján megemlékezésre és koszorúzásra invitál a MÁV-székházhoz 17 óra. Az egybegyűltek 17.30-kor átsétálnak Schvartz Lajos Takaréktár utcai emléktáblájához, ahol az egykori sortűzre emlékeznek, 1956-ban ugyanis azon napon szólalt meg a Széchenyi Rádió, amikor a Takaréktár utcában úgynevezett figyelmeztető sortűz dördült, ami Schwartz Lajos ifjúmunkás életét követelte, és kéttucatnyian megsebesültek.

Előző sztori

Vádemelés az életveszélyes sérülést okozó biztonsági őrrel szemben

Következő sztori

Húsz migránst találtak egy kisteherautóban a román határon