Közélet

Navracsics: az Európai Bizottság saját logikája alapján alakítja migrációs politikáját

Navracsics: az Európai Bizottság saját logikája alapján alakítja migrációs politikáját

2017. október 6., péntek
Navracsics: az Európai Bizottság saját logikája alapján alakítja migrációs politikáját

Az Európai Bizottság saját logikája alapján alakítja migrációs politikáját, "a Soros-terv nem szerepel a bizottság munkatervében" - mondta Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős uniós biztos pénteken Budapesten.

Az Európai Bizottság magyarországi képviseletén rendezett beszélgetésen a biztos kijelentette: a magyar belpolitikai életet nem kívánja minősíteni. A bizottság távol tartja magát a belpolitikától, így a magyar választási kampányban sem szólal meg - közölte.

Navracsics Tibor

szerint a bizottság hozzászokott már, hogy belpolitikai vitákban a felek pro-kontra érvként hivatkoznak rá, illetve bizonyos ügyekben az uniós testületet vádolják. A bizottság migrációs politikája sok bírálatot vált ki - jegyezte meg a politikus. Kitért arra:

Jean-Claude Juncker

, az Európai Bizottság elnöke évértékelő beszédében meghívta Szerbiát és Montenegrót a tagságra, ami óriási jelentőségű, ez elmozdulást jelenthet a tényleges bővítés felé. Közép-Európában nem okozhat komolyabb problémát a bővítés kérdése. Ha a mostani bizottsági ciklusban nem is valósul meg a bővítés, legalább perspektívát ad a két országnak - vélekedett. Arról is beszélt, hogy 2018 szeptemberében áll elő a bizottság azzal a tervezettel, amely kijelölné, hogy mely területeken lehet szerződésmódosítás nélkül áttérni az egyhangú döntéshozatalról a minősített többségi döntéshozatalra, ami várhatóan rendkívül vitatott kérdéskör lesz. Ilyen terület lehet a közös külpolitika, valamint a belső piaccal kapcsolatos kérdések, így a szociális politika és az adózás - magyarázta. Navracsics Tibor elmondta: a jövő év a kulturális örökség európai éve lesz, bár korábban úgy döntöttek, nem hirdetnek meg tematikus európai éveket, mert nem értek el áttörést ezzel a kezdeményezéssel. Most viszont olyan nyomás nehezedett a bizottságra, hogy a tárcája megkapta ezt a kezdeményezést, és meg kell mutatni, hogy lehet úgy is európai évet csinálni, hogy "az számít", felfigyelnek rá az emberek - fogalmazott. Közölte: olyan európai rendezvénysorozatot terveznek, amely nem csak Brüsszelben zajlik. Helyi rendezvényeket szeretnének, és döntő részben a tagállamokon múlik, mennyire ünneplik meg az évet - vélte. Navracsics Tibor elmondta: Magyarország emelte az erre a célra szánt költségvetési keretet, és az elsők között reagált a kezdeményezésre. Fontos, hogy ne a múltról szóljon ez az év, hanem "a jövőről a múltra alapozva" - közölte. Hozzátette: az év egyik lényeges témája lesz az európai identitás.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.