Közélet

Milliók küszködnek napi fizetési gondokkal Nagy-Britanniában

Milliók küszködnek napi fizetési gondokkal Nagy-Britanniában

2017. október 18., szerda
Milliók küszködnek napi fizetési gondokkal Nagy-Britanniában

A felnőtt lakosság fele potenciálisan sérülékeny a pénzügyi helyzetében bekövetkező valamilyen kedvezőtlen fordulattól - áll a brit pénzügyi szektor felügyeleti hatósága által összeállított átfogó tanulmányban.

A Financial Conduct Authority (FCA) 13 ezer fős lakossági mintán elvégzett vizsgálata a szerdán Londonban ismertetett 198 oldalas összefoglaló szerint kimutatta, hogy jelenleg 4,1 millió brit - a felnőtt lakosság 8 százaléka - él súlyos pénzügyi szükséghelyzetben. Az FCA kritériumai szerint ez azt jelenti, hogy e csoport tagjai az elmúlt fél év során három vagy ennél több hónapban közműszámláikat és hiteltartozásaikat sem tudták törleszteni. A felügyeleti hatóság felmérése szerint leggyakrabban a 25-34 év közötti korosztály kerül ilyen helyzetbe: e korcsoport tagjainak 13 százaléka szembesül napi pénzügyi nehézségekkel. A tanulmány szerint a teljes felnőtt fogyasztói réteg 50 százaléka - 25,6 millió ember - mutat egy vagy több olyan jellegzetességet, amelyből pénzügyi helyzetének potenciális sérülékenységére lehet következtetni. Az FCA meghatározása alapján ezt a csoportot megnövekedett eséllyel fenyegeti az a kockázat, hogy pénzügyi értelemben bajba kerül, vagy az, hogy pénzügyi helyzetének rosszabbra fordulását aránytalan mértékben megszenvedné. A felmérés kimutatta azt is, hogy 6,5 millió embernek - a teljes brit lakosság tíz százalékának - semmiféle készpénz-megtakarítása nincs. Az átlagon belül a 18-24 éves fiatal felnőtt korosztály 20 százalékának nincsenek megtakarításai, 55 százalékuknak ugyanakkor adósságai vannak. A felnőtt lakosság 10 százalékának - 5,1 millió embernek - közvetlen fizetési problémát okozna az is, ha havi ingatlanhitel-törlesztési vagy lakbérfizetési kötelezettsége 50 fontnál (18 ezer forintnál) kisebb mértékben emelkedne - áll az FCA jelentésében. A brit statisztikai hivatal (ONS) éppen szerdán közzétett legújabb foglalkoztatási adatsora szerint az augusztussal zárult három hónap átlagában 4,3 százalékos volt a munkanélküliségi ráta Nagy-Britanniában; ez 1975 óta a legalacsonyabb arány. Az adatokból kiderül azonban az is, hogy a fizetések most már nem tartanak lépést az inflációval: a reálbérek a vizsgált három hónap átlagában 0,3 százalékkal voltak alacsonyabbak a tavalyi azonos negyedévben mértnél. Az ONS adatai szerint a nominálbérek a júniustól augusztusig terjedő időszakban átlagosan 2,1 százalékkal nőttek éves összevetésben. A tizenkét havi brit infláció azonban a múlt hónapban elérte a 3 százalékot; ez öt és fél éve nem mért csúcs. Hosszú távú előrejelzések szerint az átlagos brit reálbérszint még a következő évtized elején is alacsonyabb lesz, mint a globális pénzügyi válság előtt. A Költségvetési Tanulmányok Intézete (IFS) a legutóbbi növekedési prognózisok alapján nemrégiben összeállított elemzésében közölte: modellszámításai szerint 2021-ig nem egészen 5 százalékos halmozott reálbérnövekedés várható Nagy-Britanniában. Az IFS szakértői szerint ebből az következik, hogy az átlagos brit reáljövedelem 2021-ben is elmarad a 2008-ban mért szinttől. Az intézet szerint Nagy-Britannia a II. világháború vége óta nem élt át ilyen gyenge reálbérnövekedési időszakot.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.