Közélet

Megkezdődött a téli időszámítás

Megkezdődött a téli időszámítás

2017. október 29., vasárnap
Megkezdődött a téli időszámítás

Megkezdődött a március utolsó vasárnapjáig érvényben lévő téli időszámítás, az órákat éjjel 3 órakor 2 órára kellett átállítani. A módosítás miatt változik a közösségi közlekedés menetrendje is.

A Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. tájékoztatása szerint a szokásos, reggel 7 és este 10 óra közötti ébrenléti idő a váltással jobban egybeesik a természetes világosság idejével, így kevesebbet kell világítani. Becsléseik szerint évente országosan egy közepes méretű város éves fogyasztása spórolható meg az óraátállítással, a bevezetése óta elért megtakarítás így körülbelül 4 ezer gigawattórára tehető. A kisebb fogyasztás a káros anyagok kibocsátását is mérsékli, a rendszer ezért a környezet védelmét is támogatja. Az átállítás miatt változik egyes tömegközlekedési eszközök menetrendje. A MÁV tájékoztatása szerint az éjjel kettő és három óra között induló vonatok a kiindulási állomásukon, az úton lévő járatok pedig azon az állomáson tértek át a téli időszámítás szerinti közlekedésre, ahol éppen tartózkodtak. Magyarország területén két nemzetközi vonatot érintett az óraátállítás. A Lőkösházáról Budapesten át Bécsig közlekedő Dacia nemzetközi gyorsvonat Lőkösháza és Békéscsaba között a nyári időszámítás szerint haladt, viszont Békéscsabáról már a téli időszámítás szerinti 2.20-kor indult el. A másik Dacia gyorsvonat Lőkösházáig nyári időszámítás szerint közlekedett, majd Lőkösházáról már a téli időszámítás szerint, 2.25-kor ment tovább.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.