Meghosszabbították Czeglédy Csaba előzetes letartóztatását

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Szegedi Járásbíróság ügyészi indítványra két hónappal meghosszabbította Czeglédy Csaba előzetes letartóztatását – tájékoztatta a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője pénteken az MTI-t.

Szanka Ferenc elmondta, hogy Czeglédy Csaba és társai ellen bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt folyik eljárás.

A bíróság a bűnismétlés, az eljárás meghiúsítása és a szökés, elrejtőzés veszélye miatt hosszabbította meg a gyanúsított előzetes letartóztatását.

A Czeglédy Csaba vezetésével létrejött bűnszervezet 2011 és 2016 között olyan céghálózatot alakított ki, amely diákmunka közvetítéssel foglalkozott. Céljuk a gyanú szerint az volt, hogy a bűnszervezet élén álló, a Humán Operátor Zrt.-hez köthető emberek, a közvetítő cégek és a strómanok által vezetett iskolaszövetkezetek segítségével a diákmunka-közvetítés után járó közterhek megfizetését elkerüljék. A gyanú szerint ezzel csaknem 3 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek.

Czeglédy Csaba (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt) szombathelyi önkormányzati képviselő, ügyvédként az MSZP és a DK is jogi képviseletét is ellátta több ügyben.

Szocik előzetesben

Az MSZP és a DK ügyvédje, Czeglédy Csaba szocialista politikus által vezetett Humán Operátor Zrt. három alkalmazottjának – egyikük az MSZP szombathelyi irodavezetője – előzetes letartóztatását rendelte el a bíróság. Czeglédy és társai ellen a diákmunka-közvetítés kapcsán bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt folyik eljárás. A gyanú szerint a bűnszervezet mintegy 3 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek. Jelenleg tizenheten vannak előzetesben. A Fidesz szerint a milliárdok az MSZP és a DK pártkasszájába vándorolhattak.

A baloldal felelőssége

Országgyűlési határozati javaslatban kérik a kormányt, hogy teremtse meg a kártalanítás jogi lehetőségét a Czeglédy-ügyben – jelentette be a Fidesz frakcióvezetője. Gulyás Gergely azt mondta, becslések szerint mintegy ezer diákmunkásnak tartoznak több mint százmillió forinttal, amit a költségvetés általános tartalékából fedezhetnek. Hozzátette: a Czeglédy-ügyért az egész magyar baloldal politikai felelősséggel tartozik.

Luxusstróman

Czeglédy Csaba 80 millió forintos kölcsönt kapott Gyurcsány Ferenc családi cégétől, az Altus Zrt.-től hogy tevékenységét és „fényűző életmódját” folytathassa – derült ki. A DK elnöke azzal magyarázta a magyarázhatatlant, hogy „tisztességes, becsületes embernek ismerte meg, és barátjának érezte” a szombathelyi politikus-ügyvéd-vállalkozót. – Czeglédy egyik ügyfele már megbukott, a másiknak színt kell vallania – fejtette ki Németh Szilárd, a Fidesz frakcióvezető-helyettese. Budai Gyula fideszes képviselő pedig úgy fogalmazott, a Czeglédy nem más, mint „a volt kormányfő és a baloldal strómanja”.

Fidesz: a szocialisták tisztázzák a “Czeglédy-botrányt”!

A Fidesz arra szólította fel az MSZP-t, hogy mielőtt vádaskodnak, tisztázzák a “Czeglédy-botrányt”.

A nagyobbik kormánypárt ezt arra reagálva közölte pénteken az MTI-vel, hogy Szakács László, az MSZP parlamenti frakciójának helyettes vezetője azt mondta, pártja feljelentést tesz és adatokat kér ki a Külgazdasági és Külügyminisztériumtól az ügyben, hogy Magyarország külképviseletei hány offshore hátterű céggel szerződtek.

A Fidesz reagálásában a Czeglédy Csaba ügyvéd és MSZP-s szombathelyi képviselőhöz köthető üggyel kapcsolatban azt írta, a baloldal legújabb korrupciós botrányában 3 milliárdos áfacsalást követtek el és a pénzből a baloldal kampányát akarták finanszírozni. Gyurcsány Ferenc DK-elnök és a szocialisták eddig nem tisztázták, hogy mit tudnak erről – fogalmaztak.

A külképviseletek szerződéseivel kapcsolatban azt írták, a külképviseletek a működésükhöz szükséges alapszolgáltatásokra az adott országban működő vállalkozásokkal tudnak szerződéseket kötni, ez természetes, és semmi köze az offshorozáshoz.

Default thumbnail
Előző sztori

Kazán égett Hódmezővásárhelyen

Következő sztori

Megjelent a Déli Szó tizenhatodik száma – lapozza online!

Legutóbbi hasonló cikkek