Közélet

Megépülhet Makovecz Imre Rózsakápolnája Szőregen!

Megépülhet Makovecz Imre Rózsakápolnája Szőregen!

2017. október 27., péntek
Megépülhet Makovecz Imre Rózsakápolnája Szőregen!

Több mint kétszáz év után gazdagodhat új egyházi intézménnyel a település(rész). Az épület tervezője, Makovecz Imre már nem érhette meg víziója megvalósítását. A Kossuth-díjas építész életművének gondozása jegyében 115 millió jut a szőregi kápolnára.

Még 2010-ben

, az önkormányzati választások előtt javasolta

Rózsavölgyi József

, Szőreg és Marostő volt Fidesz-KDNP-s önkormányzati képviselőjelöltje, jelenlegi városatya, hogy a szőregi temetőbe egy kápolnát építsenek

Makovecz Imre

tervei alapján. Az ötletet az akkori helyi plébános,

Gruber László

is támogatta, s az ő kezdeményezésére ravatalozót is kívántak létesíteni a kápolna mellé. A Kossuth-díjas építész eljött Szőregre, megnézte a kiválasztott helyet a temetőn belül, s azonnal igent mondott a felkérésre. Makovecz később biztosította a szőregieket arról: az Úristennek szánt épület az anyagi nehézségek ellenére is el fog készülni. Ezt azonban már nem élhette meg, 2011-ben elhalálozott. A célra téglajegyeket bocsátottak ki, volt olyan, aki faanyagot ajánlott fel, de az építkezéshez szükséges összeg nem gyűlt össze a következő években.

2015-ben jött létre egy kormányhatározat eredményeképpen a Makovecz Imre Alap, amely segítséget nyújt, hogy a neves építész kulturális és épített örökségét megőrizhessék az utókornak. „Amikor ezt megtudtam, azonnal levelet írtam. Azt a választ kaptam az illetékes minisztériumtól, hogy minden segítséget megadnak azért, hogy ez megvalósuljon” – nyilatkozta lapunknak Rózsavölgyi József. Pályáztak is, majd többször felhívta a döntéshozók figyelmét a megvalósítatlan Makovecz-tervre, s úgy tűnik, nem hiába. Október 24-én hivatalossá vált: a Makovecz Imre Alapból a kormány 115 millió forintot juttat a szőregi kápolnára felépítésére. „Nagyon örülök, hogy felépül a Rózsa-kápolna, hét éve várok erre, s lobbizok érte” – mondta az önkormányzati képviselő. Hozzátette, kétszáz év után – 1815-ben szentelték fel a templomukat – épülhet újból egyházi intézmény a Szegedhez csatolt településen. A temető tízes parcelláját jelölték ki az épület helyének, de azt egyelőre még nem tudni, hogy mikor kezdődhet meg a kivitelezés. A megyében Szőreg mellett Makó és Mártély is jelentős támogatást nyert épületfelújításra, valamint papíron maradt tervek megvalósítására.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.