Második alkalommal rendeztek Egyházmegyei Hittanos Találkozót

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Október 7-én, szombaton Orosházán az Eötvös József Katolikus Általános Iskola adott otthont az őszi egyházmegyei Hittanos Találkozónak, melyen közel kétszázan vettek részt.

Az egyházmegye Kateketikai Irodája által koordinált program Szent László élete és példája köré szerveződött. Bicsánszki József igazgató, majd Ft. Iványi László esperes-plébános köszöntötte a résztvevőket. Szent Lászlóról Harangozó Imre katekéta tartott bevezetőt, melyben a gyökerek fontosságára irányította a gyermekek figyelmét. Megidézve Szent László példáját, megosztva a jelenlevőkkel egy szentetornyai gyűjtésének mondáját. A délelőtt folyamán a csoportok Szent László életéhez kapcsolódó játékos feladatok által ismerkedhettek meg közelebbről a szent példájával. Délután csapatjátékok várták a résztvevőket, majd a ministránsok csoportfoglalkozásával ért véget a közös program. A találkozó az orosházi Jézus Szíve templomban szentmisével zárult, melyet Serfőző Levente és Arany Gábor atya celebráltak.

A Kateketikai Iroda évente két találkozót szervez, melynek tavaszi alkalma hagyományosan Szegeden, még az őszi hónapokban az egyházmegye északi részében, Békés megye területén kerül sor.

Október 13-15-ig a Domaszék-Zöldfás Lelkigyakorlatos Központban az év harmadik lelkigyakorlatán vehettek részt a hitoktatók, melyet Ft. Rosner Zsolt pécsi egyházmegyés atya vezetett Az ajándékozó Krisztus arcáról. Az elmélkedések által Keresztes Szent János istentapasztalatához kapcsolódva fedezhették fel a résztvevők, hogy Isten keresi és körbeöleli őket szeretetével. „Az Atya szeme a Fiún keresztül néz. A Fiú az Atya világra mosolygó arca.” Megpróbáltak a jelenlevők teret adni az őket kereső Istennek:” Életed egyenletébe engedd be a szeretetet, mint ismeretlent!” Az elmélkedések során bepillantást kaphattak a katekéták az éjszaka János szerinti értelmezésébe is, vagyis részesei lehettek annak az utazásnak, ahol a vezető Krisztus. Ez az utazás olyan területeken hoz fejlődést, amelyekben nem is reméltük. A sötétben is felragyog Isten arca.

Az elmélkedéseket vezetett és egyéni imák váltották föl, a katekéták párbeszélgetésben oszthatták meg egymással személyes tapasztalataikat, s lehetőség nyílt lelki beszélgetésekre is. Az eseménydús, és lelkileg mély tartalommal bíró részek a szentségimádásban és a szentmisékben érték el tetőpontjukat.

A Kateketikai Iroda közeljövőben tervezendő programjai:
November hónapban tervezett szakmai műhelyek témái következők: az imádság ereje, a szöveges értékelés, mint motiváció és a Bellarmin adatrögzítő rendszer közelről. Az alkalmak Orosházán, Szarvason és Szegeden kerülnek megrendezésre.

November 11-én Csépányi Gábor az Esztergomi Érseki Papnevelő Intézet spirituálisa Test-teo a hitoktatásban címmel tart továbbképzést Békéscsabán az egyházmegye hitoktatóinak, a Savio Szent Domonkos Katolikus Általános Iskolában.

A Katekéta-mentor program keretében december 9-én Obbágy László atya Szent Atanáz Görög Katolikus Hittudományi Főiskola tanára tartja a katekéta-mentor továbbképzést, melyet szupervízió követ.

Default thumbnail
Előző sztori

Az 1956-os forradalomra emlékeznek Hódmezővásárhelyen

Default thumbnail
Következő sztori

Finn módszerrel ellenőriztek Vásárhelyen

Legutóbbi hasonló cikkek