Magyar Idők: elkezdődött a Soros-terv végrehajtása

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Állandó kötelező kvótáról döntött az Európai Parlament szakbizottsága, amellyel elkezdődött a Soros-terv végrehajtása – írja a Magyar Idők.

Magyar szempontból meglehetősen csalódást keltő döntésre jutott tegnap az Európai Parlament belügyi, állampolgári és igazságügyi szakbizottsága: a dublini rendszer reformjának keretében a jövőben már nem a külső határok mentén fekvő országok lesznek felelősek a menedékkérők regisztrációjáért, így a migránsok egy Brüsszel által meghatározott elosztási kulcs alapján bármelyik uniós tagállamba kerülhetnek – írja a Magyar Idők. Gál Kinga, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselője a lapnak kifejtette: ha a tervezet az elfogadott módon valósul meg, az Európa vesztét okozza, s azt is hozzátette, hogy a reformtervezet gyakorlatilag meghívót jelent a világ összes migránsának.

A tervezet célja elméletileg a külső határok mentén fekvő tagállamok tehermentesítése, a gyakorlatban azonban sokkal inkább a kvótarendszer állandósításáról szól, hiszen amennyiben a menedékkérő és egy adott tagállam között nem állapítanak meg kapcsolatot, egy, az EU által meghatározott elosztási kulcs alapján jelölik ki a befogadásra köteles országot. A befogadástól vonakodó tagállamok amiatt kerülnek igazán zsákutcába, hogy az elfogadott tervezet kimondja: a szabályokat be nem tartó országok azt kockáztatják, hogy kevesebb uniós forráshoz férnek hozzá.

Lázár János tegnapi, budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, óriási nyomás nehezedik a közép-európai országokra bevándorlásügyben, miután az EP döntése értelmében folyamatosan működő betelepítési mechanizmust akarnak megvalósítani. Azt is hozzátette, hogy biztosítva vannak a Soros-terv anyagi feltételei, miután az amerikai spekuláns vagyona jelentős részét az alapítványai rendelkezésére bocsátotta.

Úgy ítéljük meg, hogy az Európai Parlament szakbizottsága ezzel elkezdte a Soros-terv végrehajtását – reagált a Fidesz kommunikációs igazgatója az EP döntésére. Hidvéghi Balázs megdöbbentőnek tartotta, hogy az EP-ben ülő baloldali magyar képviselők még asszisztálnak is a terv végrehajtásához, Niedermüller Péter, a DK tagja a javaslat mellett szavazott.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke ugyanakkor úgy fogalmazott, nincs jövője az uniós kvótarendszernek.

Előző sztori

NGM: sikeres a bankkártya-elfogadóhelyek telepítési programja

Következő sztori

Bűzlött az utazótáska a csomagtérben