/

Közelebb hozták a könyvkiadókat és az olvasókat egymáshoz

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

„A bölcsészettudomány elképzelhetetlen irodalom nélkül” – először tartották meg a Bölcsészettudományi Karon a Magyar Könyvkiadók Napját.

„Megpróbáljuk megszólítani azt a korosztályt, amely nem olvas, s talán csak néha ír” – fogalmazott Gyenge Zoltán, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának dékánja. A kar „A könyv a Gutenberg-galaxis után” címmel tartotta meg a Magyar Könyvkiadók Napját. A programsorozatot ugyan idén először szervezték meg, de azt szeretnék, ha ez egyben hagyománnyá válna, s a következő években folytatódna.

Gyenge Zoltán szerint nincs új a Nap alatt, már több mint kétszáz évvel ezelőtt Johann Gottlieb Fichte német filozófus amiatt aggódott, hogy hiába írnak rengetegen, olvasni senki nem kíván, ezért kell nyilvános és általános emlékezetet szervezni az irodalomnak. Biztató szavakat is mondott a gondolkodó 1806-ban: „semmi sem merül el végleg, ami jó”.

A dékán megjegyezte, gyakran ma már azért írnak könyveket, hogy recenziók születhessenek róluk. Évtizedekkel ezelőtt megjósolták a Gutenberg-galaxis bukását a rádió, a televízió, az internet miatt, ő azonban nem hisz ebben. „Bizonyos értelemben abnormális könyveket olvasni, de abnormálisnak lenni nem rossz!” – vélekedett Gyenge.

A rendezvénnyel céljuk, hogy a könyvkiadót, az írót és az olvasót egymáshoz közelebb hozzák. „A kiadók krémjét igyekeztük elhozni. A lektűrnek nincs helye” – hangsúlyozta, de azonnal hozzátette: szívesen bővítenék még a meghívott kiadók listáját.

A programok különböző helyszíneken egészen estig folytatódnak. Bővebb információ ITT.

no images were found

Előző sztori

Az aradi vértanúkra emlékeznek a Fodor Kollégiumban

Következő sztori

Boxeres támadót vettek őrizetbe a rendőrök