Kosárlabda: fejlődni szeretne Szegeden az amerikai kosaras

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Josh Fortune a nyári próbajáték ideje alatt győzte meg a Szedeák szakmai stábját játéktudásáról, ám nehéz örökséget kell átvennie Ivan Lilovtól.

Amerikai hátvédet szerződtetett az idei holtszezonban a Naturtex-SZTE Szedeák csapata. Josh Fortune-nek nem kisebb a feladata, mint pótolni a Debrecenbe távozó Ivan Lilovot. Az Egyesült Államokból, a providance-i egyetemről érkező játékos hamar megtalálta az összhangot az összeszokott szegedi maggal, a Zalaegerszeg ellen pedig igazán klasszis teljesítménnyel rukkolt elő: 30 pontot süllyesztett el a zalaiak kosarában, ebből tizennyolcat triplából ért el.

Fortune-nak a Szedeák az első profi klubja, az újonc hátvéd egyetemi karrierje első két idényét a Providence Friars csapatában töltötte, amelyben két év alatt 7 pontot, 2.7 lepattanót és 1.7 gólpasszt átlagolt. Ezt követően egyetemet váltott és a Colorado Buffaloes színeiben a legutóbbi két szezonban 8.2 pontot, 3.5 lepattanót és 1.8 gólpasszt jegyzett, ám az európai kosárlabdában még rutintalannak számít.

“Ez nagyon jó lehetőség nekem Szegeden, hogy fejlesszem a játékomat és egyébként is csak az számít, hogy kosárlabdázhatok. Mandic mestert kiváló szakembernek tartom, a csapattársaim pedig nagyon jó közösséget alkotnak, minden egyes labdabirtoklásnál, minden egyes találkozón küzdenek egymásért – mondta portálunknak eddig tapasztalatairól a légiós, akit arról is megkérdeztünk, hogy milyen különbséget lát az amerikai és az európai kosárlabda között.

“Teljesen más egyetemi szinten kosarazni, mint profiként. Őszintén szólva, itt sokkal fizikálisabb a játék, kicsit talán gyorsabb is, szóval egyáltalán nem ugyanolyan, mint az egyetemen, ráadásul mások a szabályok Európában, már csak azért sem igazán lehet összehasonlítani a kettőt – mondta a hátvéd, aki sokoldalú kosárlabdázónak tartja magát, de azért jött Európába, hogy fejlessze játékát. “Nem igazán van gyenge pontom, jól dobok és védekezésben sem vagyok rossz, de nagyon sokat kell még tanulnom, ezért is vagyok itt – mondta a Szedeák harmincegyese, aki a Szedeák nyílt edzésén azt is elárulta, hogy ha nem kosárlabdázó lenne, akkor valószínűleg amerikai focistaként keresné kenyerét, de nagyon szereti horgászattal tölteni a szabadidejét.

Előző sztori

Koltay Gábor: Európának bocsánatot kellene kérnie Magyarországtól

Következő sztori

Kerékpárosok kontra autósok – Kinek van elsőbbsége?