Írjon nekünk

Kultúra

Könyvbemutató, kiállítás és diavetítés a Somogyi fiókkönyvtáraiban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Könyvbemutatóval, kiállítással és diavetítéssel várja látogatóit a Somogyi-könyvtár fiókkönyvtáraiban november első hetében.

Bánki Éva: Elsodort idő – könyvbemutató

Bánki Éva Elsodort idő című új kötetéről beszélget a szerzővel Bene Zoltán író a Somogyi-könyvtár Petőfi-telepi fiókkönyvtárában (Szeged, Szántó Kovács János u. 28.), november 3-án, csütörtökön, 17 órai kezdettel.

„Bánki Éva regénytrilógiájának második részében Riolda a Fordított időben elszenvedett hányattatásai után immár családanyaként kel útra, hogy segítsen megtalálni Hildi hercegnő eltűnt gyerekeit. De a nyugati világ sokat változott azóta, hogy újraalapította az időt a saját szigetén. A Nyugati szél szigetének királynője nem a lovagregények és tündérek titokzatos világába tér vissza, hanem a Karoling-újjászületés idejébe, a lázasan formálódó Európa politikai erőterébe, a városállamok, a születő nagyhatalmak, rabszolgakereskedő-hálózatok és egyre hatalmasabb kolostorok világába. Utazásai során eljut a hispániai szlávok fővárosába és Velencébe, ahol annyi kalandor próbál új életet kezdeni. Riolda csak a saját életét szeretné visszakapni – de visszajut-e egyszer a saját szigetére?” (bookline.hu)

„Bánki Éva új regénye abba a világba visz, amely a középkori krónikák, a mesék csodáinak és az irodalom peremén elhelyezkedő fantasynak a hármas határán helyezkedik el, és amelyet a trilógiának tervezett regényfolyam első kötetéből már ismerhet az olvasó. De az Elsodort idő a benne szereplő szorgokkal, normannokkal, tündérekkel és emberekkel, férfiakkal és nőkkel nincsen annyira messzire sem az Esőváros huszadik századi felvidéki kisvárosától sem az Aranyhímzés középkori Itáliájától és Magyar Királyságától., fikció és hazugság, történelem és történelemírás viszonya a legfontosabb mindegyik könyvben. És persze azok az emberek, akiknek nem pusztán választaniuk, hanem élniük is kell saját koruk illúziói és valóságai között.” (pim.hu)

Kazinczy – emlékhelyek, kortársak képeslapokon

Steiner Józsefné képeslap-gyűjteményéből rendeznek kiállítást a Somogyi-könyvtár Csillag téri fiókkönyvtárában (Szeged, Kereszttöltés u. 29.).

„A tárlaton Kazinczy Ferenc életútjának egyes állomásait bemutató képeslapok sorakoznak. Érsemlyén, Debrecen, Késmárk, Alsóregmec, Sárospatak, Bugyi, Kassa, Kufstein, a brünni Spielberg, Munkács, Abony, Széphalom, Tata, Tornalja és az erdélyi utazás stációi.

S láthatjuk a kortársak arcmásait is. Orczy Lőrincét, Bessenyei Györgyét, Hajnóczyét, Kelemen Lászlóét, Martinovics Ignácét, Révai Miklósét, Berzsenyiét, Csokonaiét, Kölcsey Ferencét, Guzmics Izidorét, Bajza Józsefét, Toldi Ferencét, Ráday Pálét és másokét. Napóleon portréját is ott találjuk, mivel Kazinczy a császár nagy csodálója volt, valamint Kazinczy Lajosét, az író és Török Sophie legkisebb fiáét, a tizennegyedik aradi vértanúét” – olvasható a kiállítás ajánlójában.

A tárlat november 2-30-ig tekinthető meg.

A Nagyatádon élő Steiner Józsefné agrármérnök, üzemgazdasági osztályvezetőként ment nyugdíjba. Kiállítási tevékenységéért a város kulturális díjban részesítette, s számtalan oklevél birtokosa. A bélyegek és képeslapok gyűjtése végigkísérte életét.

Gazdag képeslap-gyűjteményének kiemelt témái a magyar történelem jeles alakjai (az Árpád-házi királyok, az Árpád-ház szentjei, Mátyás király, Zrínyi Ilona, II. Rákóczi Ferenc, a 19. sz. nagyjai, mint Kossuth Lajos, Erzsébet királyné), valamint nevezetes eseményei (a honfoglalás, az 1848/49-as forradalom). A zeneművészet nagyjai közül Liszt Ferenc, Bartók és Kodály, a költők közül Ady, Vörösmarty és Kölcsey Ferenc életét dolgozta föl.

Nagy Dia(hó)Nap! – diavetítések a fiókkönyvtárakban

A Somogyi-könyvtár fiókkönyvtárai is részt vesznek a novemberi Nagy Dia(hó)Nap országos rendezvénysorozatában: új és klasszikus mesefilmeket vetítenek a gyerekeknek. Diafilmeket a Hangoskönyvtárból (Szeged, Stefánia 2.) kölcsönözhetnek az érdeklődők. A programot a Magyar Diafilmgyártó Vállalat alapításának 60. évfordulóján, a „diafilm születésnapján”, 2014-ben hirdette meg először a jogutód Diafilmgyártó Kft. A cél természetesen az volt, hogy minél több gyerek ismerje meg a diavetítés élményét. A siker nyomán minden év novemberében megrendezik az országossá bővült Nagy Dia(hó)Napot.

Kommentek

Hírzóna

Nyolcvan művész alkotásait válogatták be a jubileumi szegedi Nyári Tárlatra

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Nyolcvan művész alkotásait válogatta be a zsűri a jubileumi, negyvenedik szegedi Nyári Tárlatra, így a meghívott alkotók munkáival együtt száznál is több festmény, szobor és grafika fogadja május 24-től a látogatókat a Reök-palotában – írta a szervező Szegedi Szabadtéri Játékok sajtóreferense. Kommentek

Tovább olvasom

Hírzóna

Félmilliót ad a Médiatanács a szegedi filmfesztivál közönségdíjas alkotásának

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Még másik három magyar filmszemle-győztest is díjaz.

Tovább olvasom

Hírzóna

Vers- és novellaíró diákok versenyeztek Vásárhelyen

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Rékasi Károly fia is megmérette magát.

Tovább olvasom

Aktuál