Kultúra

Könyvbemutató, kiállítás és diavetítés a Somogyi fiókkönyvtáraiban

Könyvbemutató, kiállítás és diavetítés a Somogyi fiókkönyvtáraiban

2017. október 26., csütörtök
Könyvbemutató, kiállítás és diavetítés a Somogyi fiókkönyvtáraiban

Könyvbemutatóval, kiállítással és diavetítéssel várja látogatóit a Somogyi-könyvtár fiókkönyvtáraiban november első hetében.

Bánki Éva: Elsodort idő – könyvbemutató

Bánki Éva

Elsodort idő című új kötetéről beszélget a szerzővel

Bene Zoltán

író a Somogyi-könyvtár Petőfi-telepi fiókkönyvtárában (Szeged, Szántó Kovács János u. 28.), november 3-án, csütörtökön, 17 órai kezdettel. „Bánki Éva regénytrilógiájának második részében Riolda a Fordított időben elszenvedett hányattatásai után immár családanyaként kel útra, hogy segítsen megtalálni Hildi hercegnő eltűnt gyerekeit. De a nyugati világ sokat változott azóta, hogy újraalapította az időt a saját szigetén. A Nyugati szél szigetének királynője nem a lovagregények és tündérek titokzatos világába tér vissza, hanem a Karoling-újjászületés idejébe, a lázasan formálódó Európa politikai erőterébe, a városállamok, a születő nagyhatalmak, rabszolgakereskedő-hálózatok és egyre hatalmasabb kolostorok világába. Utazásai során eljut a hispániai szlávok fővárosába és Velencébe, ahol annyi kalandor próbál új életet kezdeni. Riolda csak a saját életét szeretné visszakapni – de visszajut-e egyszer a saját szigetére?” (bookline.hu) „Bánki Éva új regénye abba a világba visz, amely a középkori krónikák, a mesék csodáinak és az irodalom peremén elhelyezkedő fantasynak a hármas határán helyezkedik el, és amelyet a trilógiának tervezett regényfolyam első kötetéből már ismerhet az olvasó. De az Elsodort idő a benne szereplő szorgokkal, normannokkal, tündérekkel és emberekkel, férfiakkal és nőkkel nincsen annyira messzire sem az Esőváros huszadik századi felvidéki kisvárosától sem az Aranyhímzés középkori Itáliájától és Magyar Királyságától., fikció és hazugság, történelem és történelemírás viszonya a legfontosabb mindegyik könyvben. És persze azok az emberek, akiknek nem pusztán választaniuk, hanem élniük is kell saját koruk illúziói és valóságai között.” (pim.hu)

Kazinczy – emlékhelyek, kortársak képeslapokon

Steiner Józsefné

képeslap-gyűjteményéből rendeznek kiállítást a Somogyi-könyvtár Csillag téri fiókkönyvtárában (Szeged, Kereszttöltés u. 29.). „A tárlaton

Kazinczy Ferenc

életútjának egyes állomásait bemutató képeslapok sorakoznak. Érsemlyén, Debrecen, Késmárk, Alsóregmec, Sárospatak, Bugyi, Kassa, Kufstein, a brünni Spielberg, Munkács, Abony, Széphalom, Tata, Tornalja és az erdélyi utazás stációi. S láthatjuk a kortársak arcmásait is.

Orczy Lőrincét

,

Bessenyei Györgyét

,

Hajnóczyét

,

Kelemen Lászlóét

,

Martinovics Ignácét

,

Révai Miklósét

,

Berzsenyiét

,

Csokonaiét

,

Kölcsey Ferencét, Guzmics Izidorét, Bajza Józsefét, Toldi Ferencét, Ráday Pálét

és másokét.

Napóleon

portréját is ott találjuk, mivel Kazinczy a császár nagy csodálója volt, valamint

Kazinczy Lajosét

, az író és

Török Sophie

legkisebb fiáét, a tizennegyedik aradi vértanúét” – olvasható a kiállítás ajánlójában. A tárlat november 2-30-ig tekinthető meg. A Nagyatádon élő Steiner Józsefné agrármérnök, üzemgazdasági osztályvezetőként ment nyugdíjba. Kiállítási tevékenységéért a város kulturális díjban részesítette, s számtalan oklevél birtokosa. A bélyegek és képeslapok gyűjtése végigkísérte életét. Gazdag képeslap-gyűjteményének kiemelt témái a magyar történelem jeles alakjai (az Árpád-házi királyok, az Árpád-ház szentjei, Mátyás király, Zrínyi Ilona, II. Rákóczi Ferenc, a 19. sz. nagyjai, mint Kossuth Lajos, Erzsébet királyné), valamint nevezetes eseményei (a honfoglalás, az 1848/49-as forradalom). A zeneművészet nagyjai közül Liszt Ferenc, Bartók és Kodály, a költők közül Ady, Vörösmarty és Kölcsey Ferenc életét dolgozta föl.

Nagy Dia(hó)Nap! – diavetítések a fiókkönyvtárakban

A Somogyi-könyvtár fiókkönyvtárai is részt vesznek a novemberi Nagy Dia(hó)Nap országos rendezvénysorozatában: új és klasszikus mesefilmeket vetítenek a gyerekeknek. Diafilmeket a Hangoskönyvtárból (Szeged, Stefánia 2.) kölcsönözhetnek az érdeklődők. A programot a Magyar Diafilmgyártó Vállalat alapításának 60. évfordulóján, a „diafilm születésnapján”, 2014-ben hirdette meg először a jogutód Diafilmgyártó Kft. A cél természetesen az volt, hogy minél több gyerek ismerje meg a diavetítés élményét. A siker nyomán minden év novemberében megrendezik az országossá bővült Nagy Dia(hó)Napot.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.