Közélet

Károsult diákok üdvözlik a DiákÉsz Czeglédy-ügyben írt segítségkérő levelét

Károsult diákok üdvözlik a DiákÉsz Czeglédy-ügyben írt segítségkérő levelét

2017. október 5., csütörtök
Károsult diákok üdvözlik a DiákÉsz Czeglédy-ügyben írt segítségkérő levelét

Üdvözlik, hogy a Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége (DiákÉsz) a miniszterelnökhöz és a házelnökhöz fordult a Czeglédy Csaba cége által megkárosítottak állami kártalanításának segítése ügyében - mondta két érintett diák csütörtökön Budapesten.

Fidler Alexandra

és

Kéri Ámon

sajtótájékoztatón elmondta: nagyon örülnek, hogy a megkárosított diákok ingyenes jogsegélyét elvállaló DiákÉsz levélben fordult a miniszterelnökhöz és a házelnökhöz. A szervezet elnöke,

Fiák István

hétfőn jelentette be:

Orbán Viktorhoz

és

Kövér Lászlóhoz

fordultak azért, hogy segítsék az érintett diákok állami kártalanítását, valamint segítsenek visszaállítani a közbizalmat az iskolaszövetkezeti piac iránt. Fidler Alexandra kiemelte: május óta nem volt jele annak, hogy bármi történne a kártalanításuk ügyében, ezért tartja nagy lépésnek, hogy elküldték a levelet. Kéri Ámon szerint hosszú hallgatás után az elmúlt két hónapban egyre többen kezdtek foglalkozni az ügyükkel, ennek örülnek, és remélik, hogy a kormány kártalanítja őket. Diákok vagyunk, nem hagyhatnak minket pénz nélkül - jegyezte meg, hozzátéve: arra bíztat mindenkit, hogy hozza el a jelenléti ívet a munkahelyéről, és jelezze a szervezetnek, mennyi pénzzel tartoznak neki. Fidler Alexandra pékségben dolgozott, az első havi bérét megkapta, a második havi azonban már nem érkezett meg a számlájára. Jelezte: volt munkahelyén megerősítették neki, hogy aláírják a követelését. Kéri Ámon drogériában dolgozott január óta, a májusi és a júniusi bére nem érkezett meg, 120 ezer forinttal tartoznak neki. Ő feljelentést is tett az ügyben. A diákok arról is beszéltek, hogy a velük történtek után megrendült a bizalmuk a diákszövetkezeti munkában. "Ingadozó a hangulat" a károsultakat összefogó közösségi csoportban, vannak, akik nagyon ingerültek, mert nem látják, hogy valóban meg fogják kapni a pénzüket, holott abból fizetnék a lakásukat, etetnék a gyermeküket - közölték. A csalódottság miatt egyre kevesebben vannak a csoportban - tették hozzá. Az úgynevezett Czeglédy-ügyben bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt nyomoz az ügyészség.

Czeglédy Csaba

előzetes letartóztatásban van. A gyanú szerint az általa vezetett, munkaerő-közvetítést végző Humán Operátor Zrt. köré épülő bűnszervezet 2013 és 2016 között mintegy hárommilliárd forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek. Az ügyészség szerint Czeglédy Csaba, aki egy - a többi között magyarországi multinacionális cégeknek diákmunkásokat közvetítő - szombathelyi székhelyű gazdasági társaság vezetője, társaival együtt többszintes céghálót működtetett, hogy így kerüljék el a közterhek megfizetését. Czeglédy Csaba (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt) szombathelyi önkormányzati képviselő, ügyvédként az MSZP és a DK jogi képviseletét is ellátta több ügyben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.