Ismét az egyetemistáké a főszerep a Szegedi Nemzeti Színházban + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Jelmezeket, tollas fejdíszeket és különleges maszkokat próbálhattak fel a Szegedi Tudományegyetem hallgatói, akik egy napra beleshettek a teátrum kulisszái mögé. Több száz diák találkozhatott a színház művészeivel, sminkeseivel és műszaki szakembereivel.

Immár hagyománnyá vált az egyetem Őszi Kulturális Fesztiváljának keretén belül, hogy a Szegedi Nemzeti Színház az új évad elején vendégül látja a teátrum falai között a város fiataljait. Idén sem történt ez másként, a megnyitón az operatársulat énekesei – Szélpál Szilveszter, Major Attila és Vajda Júlia – ízelítőt adtak a János Vitéz daljátékból az egybegyűlteknek. „A színház minden dolgozója számára megtiszteltetés, hogy évről évre nagyszámú a kulisszákra kíváncsi érdeklődőt láthat vendégül, hiszen a nyílt nap remek lehetőséget teremt az egyetemi polgároknak arra, hogy személyesen is találkozhassanak a művészekkel és a háttérmunkásokkal ” – köszöntötte a vendégeket Keszég László főrendező. Hangsúlyozta, a tudományegyetemmel kötött együttműködés alapja nem merül ki a délutánban, ugyanis este a Nagyszínházban Bánvölgyi Tamás Vissza a feladónak című irodalmi estje, a Kisszínházban pedig Csehov Ványabácsi bérletszünetes drámája szerepel a műsoron.

Gyenge Zoltán, az SZTE Bölcsészettudományi Karának dékánja nosztalgiázva gondolt vissza egyetemi éveire, amikor is az Egyetemi Színház tagjaként színészként is megmérettethette magát. „A művészetek, ezen belül is a teátrum ‘haszon nélküli’ tevékenységnek számítanak. Egy olyan világban, ahol mindenhol a hasznot várják el tőlünk, azt kell mondanom,

*-*ki lehet hagyni az életünkből a színházat, de valószínűleg sokkal szürkébbek lesznek a hétköznapok nélküle, hiszen az embereket elkápráztató dolgok egy új valóságot teremtenek”

– fogalmazott a dékán. Majd kiemelte, azt kívánja mindenkinek, a mai napon merítkezzen meg ebben a csodálatos világban. A nyílt napi köszöntőbeszédeket követően többek közt Szilágyi Annamária, Csorba Kata, Borsos Beáta a teátrum megbecsült művészei kulissza túrára invitálták az érdeklődőket. Bejárták az épület rejtett folyosóit, a raktárakba, az öltöztető és a sminkszobákba is be leshettek, illetve a színházi hídon is végigsétáltak. Pataki Ferenc, valamint a társulat új tagjai Figeczky Bence, Gyöngyösi Zoltán és Olasz Renátó beszédtechnika, Czár Gergely balettművész tánc-, Vajda Júlia énekórát tartott a nap folyamán. Keszég László vezetésével pedig helyzetgyakorlaton vehettek részt a vállalkozó szelleműek, ehhez a kereteket Friedrich Dürrenmatt János király című színműve adta, melyet novemberben mutatnak majd be. Szintén egy őszi premier, a János vitéz című daljáték nyilvános próbáján a darab előkészületeinek is szemtanúja lehetett a nagyérdemű.

A színház örökös mesterének kezei között ezúttal Csorba Kata színésznő alakult át. Bodnár György főfodrász egy féloldalas maszkot készített, amely a közönség távolabbi soraiban ülő nézőket is elkápráztathatja. Megtudtuk, a kozmetikumok művésze inkább erőteljes kontúrokat és vonalakat használ a különböző sminkek elkészítésekor, mivel a színpadon a finom vonalak kevésbé szembetűnőek. Papp Janó jelmeztervező, az átváltozás nagymestere a ruhatárban klasszikus jelmezekkel várta a merészebb látogatókat. „A lányok természetesen sokkal érdeklődőbbek, a csillogós ruhák rögtön gazdára találnak, sokszor egymás kezéből kapkodják ki” – mondta el portálunknak. Majd hozzátette, a fejdíszek és kalapok próbálgatását mindenki élvezi, ezért idén is káprázatos fejfedőkkel készültek, amelyek nagyon jól mutatnak majd egy-egy szelfin.

no images were found

Előző sztori

Miből élünk? – 7 Csongrád megyei településen végez felmérést a KSH

Következő sztori

Gálaműsorral ünnepel az öt éves SZTE Konfuciusz Intézet