/

Újabb 90 milliós kölcsönre bukkantak Czeglédy és Gyurcsány között

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Újabb kölcsönügyletre bukkant a Pestisrácok a Gyurcsány Ferenc és Dobrev Klára családi vagyonkezelő cége és a jelenleg milliárdos adócsalás miatt előzetes letartóztatásban lévő Czeglédy Csaba munkaerő kölcsönző vállalkozása között. A portál birtokába került dokumentumok szerint 2016 augusztus 15-én az Altus Portfolió Kft. 90 millió forintos kölcsönt folyósított a Czeglédy elnökölte Human Operator Zrt-nek, “A. Portfolio szerződés szerinti kölcsön” címén.

A pestisracok.hu dokumentumaiból kiderül az is, hogy a Human Operator az Oberbanktól is kért kölcsön, amelyet jelzáloggal biztosított. A 2013-as ügylet érdekessége azonban az, hogy az osztrák bank részéről az a K. László fiókvezető jegyezte ellen a szerződést, aki akkor már két éve a Humán Operator felügyelőbizottsági tagja is volt egyben.

Október elején a Magyar Idők írta meg, hogy Gyurcsány Ferenc vagyonkezelésre szakosodott cége, az Altus Portfolió Kft. 2016 februárjában mintegy 255 ezer eurós (78-80 millió forintos) kölcsönt nyújtott a szombathelyi székhelyű Human Operator Zrt.-nek, az év április végi fizetési határidővel. A visszafizetésről szóló dokumentumokat a minap a Magyar Hírlap közölte. Aztán néhány napja érdekes részleteket árult el Gyurcsány Ferenc a hivatalos Facebook oldalán, amivel gyakorlatilag le is leplezte magát.

„Csaba munkáját éveken keresztül kifogástalanul és eredményesen végezte. Tisztességes, becsületes embernek ismertem meg, több év közös munka után a barátomnak éreztem. Idén tavasszal megkeresett. Azt mondta, hogy diákmunka szervezésével foglalkozó cége valamilyen adóvitába keveredett az Adóhivatallal, zárolták számláit, átmeneti fizetési gondjai vannak, nem fog tudni bért fizetni a diákoknak, ha nem adok kölcsönt. Én évek óta nem foglalkozom cégeink ügyeivel, ezért Klárához irányítottam. Klára úgy döntött, hogy ad kölcsönt Csabáéknak és én egyetértettem vele. Elkészült a szerződés, átutaltuk a pénzt” – írja a DK elnöke.

A bejegyzése szerint ráadásul Czeglédy jelenleg is tartozik neki, hiszen az őrizetbe vétele miatt nem tud fizetni.

„Czeglédy elkezdett törleszteni, aztán jött a hír, hogy váratlanul őrizetbe vették és zárolták valamennyi számláját. Ettől a pillanattól természetesen nem tudott fizetni, sőt, a diákmunkások sem kapták meg bérüket. Hogyan is kaphatták meg, hiszen nem fért hozza számlájához az Adóhivatal intézkedése miatt. Itt tartunk most. Hogy valamikor visszakapjuk-e a pénzünket, azt nem tudom” – olvasható a Facebookon.

Vagyis itt már két kölcsönről beszélünk, egyet 2016 februárjában, egyet pedig idén tavasszal folyósított a Human Operator Zrt.-nek az Altus.

Úgy látszik tehát, hogy Gyurcsány családi pénzügyi vállalkozása, az Európai Bizottság által is finanszírozott Altus folyamatosan pénzelte a szocialisták fenegyerekének humánerőforrás vállalkozását, amelyet a most a Pestisrácoknál landolt dokumentumok is alátámasztanak. Az iratok szerint 2016 augusztus 15-én 90 millió forintot utalt át az Altus Portfolio Kft. “A. Portfolio szerződés szerinti kölcsön” címén.

A teljes cikket itt olvashatja.

Előző sztori

Wittner Mária a SZEGEDma Klub következő vendége

Következő sztori

„A forradalom bölcsője Szeged” – Megemlékezések a nemzeti ünnepen