/

Hencz Péter: Jézus vár minket, tanítja a Biblia

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Mindenszentek és halottak napjára készülődve Ferenc pápa a halál misztériumáról elmélkedett.

Életünk végén a halál valóság, melyet modern társadalmunk egyre jobban szeretne eltüntetni. Nem vagyunk rá felkészülve. A halál jelen van a teremtett világban, mely elcsúnyítja az Isten szeretet tervét. Napjaink gyorsan robognak, amikor életünk végére érkezünk, akkor döbbenünk rá, hogy milyen rövid volt, akár egy pillanat. „Olyan gyorsan elszaladt az életem, mintha csak egy percig tartott volna” – mondják az idősek. A halálunk közeledtével döbbenünk csak rá, hogy gőgünk, haragunk, gyűlöletünk hiábavalók voltak. Elszomorodunk, hogy nem szerettünk eléggé, mennyi minden jót tehettünk volna.

A keresztény tanításban Jézus megvilágítja a halál misztériumát. A Biblia egy súlyosan beteg kislányt említ, akihez Jézust hívják. Azonban mire Jézus megérkezik, a kislány már meghalt. „Ne félj, csak higgy!” (Márk 5,36) – mondja Jézus az összetört apának. És Jézus feltámasztja a kislányt a halálból! Egy másik esetben barátját Lázárt támasztja fel. „Én vagyok a feltámadás és az élet, aki hisz bennem, még ha meghal is élni fog; mindaz, aki úgy él, hogy hisz bennem, nem hal meg mindörökre.” (János 11, 25-26) – tanítja. Jézus önkéntes kereszthalálával mindenkit megváltott: halál után mindenkit vár az örök élet, mely elképzelhetetlen boldogságot hoz. Ezt tanúsítják a halálból visszatértek, az újraélesztettek (a szerző megjegyzése). Csak az átmenet fájdalmas, és elrettent minket.

Mindannyian védtelenek vagyunk a halállal szemben. De Jézus nekünk is szól. Mindenkit fel fog támasztani, ígéri, helyreállítja a teremtett világ sebeit. Jézus vár minket, és kézen fogva kísér Istenhez, az örök életbe. Ez a mi reményünk a halállal szemben. Erre kell már most felkészülnünk: hittel és szeretettel. A hitet minden nap alázatosan kell kérnünk Istentől. A szeretet pedig személyes döntés. – Nem is tudjuk, hogy milyen késő van!

Hencz Péter
orvos

Előző sztori

Jelentősen erősödött a magyar lízingpiac

Következő sztori

Szakértő: komoly veszélyt jelentenek az Iszlám Államtól Európába visszatérők