Kósa Lajos szerint Botka László jelentéktelen országos szempontból

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Kósa Lajos tárca nélküli miniszter felpörgetné a Szegedet is érintő Modern Városok Programot. A helyi önkormányzatokra bízná a beruházások szervezését, bár megjegyezte, Csongrád megye székhelye nem mindig szerepelt jól. A Szeviép kifizetetlen alvállalkozóiért pedig nemcsak a vállalkozás, hanem a megrendelő is felelős.

– A Modern Városok Program tárca nélküli minisztere lett a hónap elején. Mennyi pénzről beszélhetünk, amikor azt vesszük számba, hogy a megyei jogú városok mekkora összegeket kapnak fejlesztésekre?

– 3480 millió forintról. Pardon, 3480 milliárd forint! Ez az összeg volt a szerződések aláírásakor a végösszeg.

– Hogyan állnak most? Mi az egyik oldalt látjuk, a helyi politikusok állítják, elküldték azt a dokumentumot, várják a másikat a kormánytól…

– Összetett és bonyolult eljárás zajlik, amelynek az egyszerűsítésén dolgozok. Nem az a feladatom, hogy egyes projektekkel foglalkozzak – bár csináltam ilyet is –, hanem az eljárás lerövidítése. Az a célunk, hogy ne budapesti beruházó szervezet legyen, hanem mindenhol helyi. Azt gondolom, hogy az önkormányzatok legalább olyan jól meg tudják csinálni a beruházásokat, mint a kormány valamelyik egysége.

Igaz, Szeged esetében is volt olyan, amikor jól vizsgázott a beruházási szervezet, és előfordult olyan is, hogy országos botrány lett belőle, a kifizetetlen alvállalkozók pedig a mai napig tüntetnek. A beruházók felelősek, hogy a kivitelezés olyan konstrukcióban zajlódjon le, hogy a végén mindenki ki legyen fizetve. Én is vitáztam villamosvonal építésénél, de végül nem történt az, mint a Szeviépnél.

– Mennyire rugalmasak a megkötött szerződések módosítása terén? Meggondolhatják-e magukat a szegediek, ha híd helyett inkább hegyet kívánnának?

– Szeged esetében a hegy szinte kizárt, de a híd annál fontosabb. Sokan mondták nekem, s megértem, valóban nehézkes a közlekedés Újszegedről a jelenlegi kapacitás mellett. Azonban nyitott vagyok a szerződések módosítására, ha akarategyezség van. A beruházás jelentős drágulása esetén meg kell keresni azt az összeget, amelyet valahogy átcsoportosítunk – elsősorban az EU-támogatások között.

– Mikor jön nemcsak konzultálni, hanem a programról tárgyalni is a városba?

– Egyelőre ezt még nem tudom, de mindenképpen jönni fogok. A mostani szituáció azért jobb, mint korábban. Ha az egyik legnagyobb ellenzéki párt miniszterelnök-jelöltjével találkozom a kormány tagjaként, az felvet egy csomó politikai problémát. Most ezek megszűntek egy csapásra. Botka csak egy szegedi polgármester, nincs semmi országos jelentősége.

Előző sztori

Mintegy 2500 káresettel járt a vasárnapi vihar

Következő sztori

Ørdøg: az ideális lemez Kőbányától Újbudáig tart