Határon túli élményekkel gazdagodtak az üllési diákok

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Erdélyben bővítették ismereteiket az üllési hetedik osztályos tanulók. A Határtalanul! program által Románia számos nevezetességét is megtekinthették.

A pályázatot benyújtó és a diákokat is elkísérő egyik üllési pedagógus, Tasi Zoltánné elmondta, előremutató kezdeményezésnek tartja a programot. „A diákjaink olyan helyekre is eljuthatnak, ahová elképzelhető, hogy önerőből nem lenne lehetőségük. Legutóbb harminc tanulóval Erdélyben töltöttünk hat napot. A gyermekek jól érezték magukat, a pályázati támogatás szinte lefedett mindent költséget” – ismertette az üllési iskola hetedikeseinek osztályfőnöke, aki elmondta, a szülőktől is pozitív visszajelzések érkeznek, többen megjegyezték, hogy gyermekük feltöltődve érkezett haza, élményeiről hosszasan mesélt.

A határtalan utazás elnevezése, egyben tematikája ezúttal a „Játsszunk fizikát és matematikát Erdélyben” volt. Az ismeretterjesztő kirándulás előtt a gyerekek prezentációkat készítettek, a helyszínen adtak át információkat nevezetességekről, történelmi személyekről, látnivalókról. Emellett minden este az üllési iskola által biztosított laptopok segítségével projektnaplót vezettek, fényképekkel illusztrálva az aznapi eseményeket. Így többek között az is bekerülhetett a beszámolóba, hogy jártak Déva váránál, Farkaslakán, a Tamási Áron Emlékháznál, a Gyilkos-tónál, sétáltak Gyimesbükkön az ezeréves határ mentén, valamint jártak Kolozsváron a Bolyai Tudományegyetemen és Bólyán is. Utóbbi helyszínhez kapcsolódva a „Bolyai-matematika” alapjairól is kaphattak ízelítőt. Megtudtuk, az Üllés, Forráskút, Csólyospálos Községi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Fontos Sándor Tagintézménye évek óta részt vesz a Határtalanul! programban. Jó kapcsolatot alakítottak ki az aradi Aurel Vlaicu Általános Iskolával, de idén látogatást tettek a gyimesbükki, egy gyimesfelsőloki és egy gyergyóújfalui általános iskolában is. Az aradi, a gyimesbükki és gyimesfelsőloki általános iskolában kísérleti bemutatót is tartottak a diákok, és fizika játszóházat. A kirándulásra kísérleti eszközöket gyártottak, ajándékokat vittek, az emlékezés jegyében koszorúkat is készítettek saját kezűleg a Csongrád megyei gyerekek.

„Immáron sok szállal kötődik iskolánk Erdélyhez, reméljük, kapcsolataink hosszú távon fennmaradnak” – tette hozzá Tasi Zoltánné. A kirándulásból hazatérve hat csoportra osztva dolgozták fel szintén prezentáció formájában élményeiket napokra bontva a diákok. Az erdélyi kirándulás pillanatainak emléke minden bizonnyal még sokáig szóban forog a gyerekek között. A kirándulás részletes programja ide kattintva érhető el. A Határtalanul! program célja a magyar-magyar kapcsolatok építése, elmélyítése, melynek keretében magyarországi iskolák tanulói az állam támogatásával osztálykiránduláson vesznek részt a szomszédos országok magyarlakta területein.

Előző sztori

Halálos szelfi, avagy mennyit ér egy fotó?

Következő sztori

Magyar Örökség-díjban részesült a Bolyai Intézet