Fidesz: folytatott-e Gyurcsány cége tiltott hitelezést?

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Azt kéri a fideszes Budai Gyula a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzügyi felügyeletétől, vizsgálja meg, hogy a Gyurcsány Ferenc DK-elnök érdekeltségébe tartozó Altus Portfólió Kft. folytatott-e tiltott hitelezési tevékenységet.

A kormánypárti országgyűlési képviselő szerdán Budapesten, az MNB Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Központja előtt tartott sajtótájékoztatóján kifejtette: az elmúlt hetekben több olyan sajtóinformáció is megjelent, amely szerint az Altus Portfólió Kft. legalább kétszer nagy összegű kölcsönt nyújtott a költségvetési csalással gyanúsított Czeglédy Csaba szombathelyi önkormányzati képviselő által irányított Human Operator Zrt.-nek.

Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök állítása szerint baráti kölcsönről van szó, de a kölcsönszerződésben lévő kikötések – így például a késedelmi kamat, a banki inkasszó és a személyi biztosíték – alapján ez valójában üzletszerű hitelezési tevékenység lehetett – mondta Budai Gyula, aki kérte a pénzügyi felügyelettől, vizsgálja meg, hogy az Altus Portfólió Kft. rendelkezett-e kölcsönnyújtáshoz szükséges jogszabályi engedéllyel.

Ha nem volt a cégnek ilyen engedélye, akkor felmerül a jogosulatlan pénzügyi tevékenység, amely büntető törvénykönyvi tényállás – jelezte a Fidesz parlamenti képviselője.

A Windisch László jegybankalelnöknek címzett kérelmet Binder István, az MNB felügyeleti szóvivője vette át.

Az előzetes letartóztatásban lévő Czeglédy Csaba (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt) szombathelyi önkormányzati képviselő és társai ellen bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt folyik eljárás.

Előző sztori

Körözött Mazdát fogtak el Röszkén

Következő sztori

Hollik: a Czeglédy-ügy károsultjai az MSZP és a DK károsultjai