Közélet

Előzze meg az influenzát! – Megérkezett az ingyenes oltóanyag a megyénkbe

Előzze meg az influenzát! – Megérkezett az ingyenes oltóanyag a megyénkbe

2017. október 18., szerda
Előzze meg az influenzát! – Megérkezett az ingyenes oltóanyag a megyénkbe

Még nincs influenzás beteg az országban, a védőoltást azonban érdemes időben felvenni a háziorvosok szerint. Szegeden hangsúlyozták, az oltást követően a védettség kialakulása legalább tíz napra tehető, az ingyenes oltóanyag már elérhető Csongrád megyében.

Sorra érkeztek a háziorvosok a saját körzetüket ellátó oltóanyag átvételére a Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi és Élelmiszerlánc-biztonsági Főosztályára.

Kass Ferenc

újszegedi felnőtt háziorvos elmondta, ezen a héten már többen fordultak hozzá influenzaszerű megbetegedéssel, amikor is az enyhe felső légúti tünet, köhögés, torokfájás jellemzően magas lázzal párosult. Véleménye szerint a korábbi évekhez hasonlóan az influenza rövidesen be is köszönt. *-*„A védőoltás felvételéhez nem lehet lázas az illető, valamint köhögés és torokfájás sem jelentkezhet nála. Otthon érdemes naponta többször alaposan szellőztetni” – emelte ki Kass Ferenc, megjegyezve, ajánlott a védőoltást felvenni, hiszen tapasztalatai alapján, általában azok a nagyszülők vigyáznak a gyermekekre, akik már beoltatták magukat, míg a szülők influenzával jelentkeznek a rendelésén. Hangsúlyozta, az oltást követően a védettség kialakulása legalább tíz napra tehető.

Bosnyákovits Tünde

megyei tisztifőorvos ismertette, az influenzára jellemző panaszok általában a fertőződést követően 24-48 órával hirtelen kezdődnek, az első egynéhány napban gyakori a 39-39,5 fokot is elérő láz. A magas láz mellett további tünet lehet az erős levertség és izomfájdalom. Hangsúlyozta, az influenza megelőzésének egyetlen hatékony eszköze a védőoltás, az oltóanyag elölt vírust tartalmaz, ezért az oltást követően a vakcinától nem alakulhat ki influenza-fertőzés. Csongrád megyében ingyenesen 55 ezer adag háromkomponensű oltóanyag a felnőtteknek, a három éven aluli gyerekek részére pedig 150 adag Vaxigrip Junior oltóanyag áll rendelkezésre. „Az oltóanyag a hatvan éven felüli lakosság számára, a krónikus betegek, várandós kismamák, valamint a szociális otthonok lakói, gondozói és az egészségügyi dolgozók számára, valamint sertés- és baromfitartással, illetve feldolgozással foglalkozók számára ingyenesen biztosítható” – hangsúlyozta Bosnyákovits Tünde, kiemelve, a kockázati csoportba tartozó személyek a háziorvosuknál, illetve a foglalkozás-egészségügyi orvosuknál élhetnek a védőoltás lehetőségével.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.