Írjon nekünk

Közélet

Együttműködési megállapodást kötött a KKM Voronyezs megye kormányzatával

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mti.jpg

Megjelent:

A nemzetközi és külgazdasági kapcsolatok fejlesztéséről, kereskedelmi-gazdasági, tudományos-műszaki, humanitárius, kulturális együttműködésről kötött megállapodást a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) az oroszországi Voronyezs megye kormányzatával szerdán Budapesten. A voronyezsi kormányzó Simicskó István honvédelmi miniszterrel többek között a “Don Expressz” elindításáról tárgyalt – közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) az MTI-vel.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az aláírást követően hangsúlyozta, a megállapodás illeszkedik a magyar külgazdasági stratégiába, az együttműködéstől Magyarország azt várja, hogy bővülnek a magyar mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalatok lehetőségei.

Alekszej Gorgyejev, Voronyezs megye kormányzója kiemelte, érdekeltek a megállapodás végrehajtásában, a magyar gazdaság szilárdan fejlődik, Magyarország profi szakemberekkel rendelkezik.

Szijjártó Péter kitért arra, hogy Voronyezs megye Oroszország egyik leggyorsabban fejlődő régiója, az elmúlt hat évben megduplázta gazdasági teljesítményét. Hozzátette: az Oroszország központi szövetségi körzetében található Voronyezs megye a harmadik legerősebb régiónak számít Moszkva városa, illetve az azt körbe vevő moszkvai megye után. A mezőgazdaság eredményei alapján Voronyezs Oroszországban az 5. helyen áll az orosz régiók között. A miniszter emlékeztetett arra, hogy az Oroszország elleni európai uniós szankció érzékenyen érintette az Oroszországba irányuló magyar mezőgazdasági exportot.

Magyarország és Voronyezs megye közötti kereskedelmi forgalom az első nyolc hónapban 50 százalékkal nőtt, főleg a mezőgazdasági kapcsolatok hatására. A voronyezsi térségbe irányuló magyar agrárkivitelt a vetőmag, élőállat, tojás, míg a behozatalt a műtrágya uralja – jegyezte meg. A kapcsolatok nemzetközi beágyazottságára utalva példaként megemlítette, hogy a GE veresegyházi gyárában készített turbinák működtetik a legnagyobb voronyezsi hőerőművet.

Szijjártó Péter jelezte, a voronyezsi állami egyetem és a debreceni egyetem között jó együttműködés alakult ki, és előkészítik a magyar nyelv oktatását a voronyezsi egyetemen, továbbá példaértékűnek nevezte a hadisírok gondozásában kialakult együttműködést, amelyet a jövőben is folytatnak.

Alekszej Gorgyejev, Voronyezs megye kormányzója is fontosnak nevezte a mezőgazdaság területén kialakult együttműködés folytatását, illetve a két ország turizmusa és oktatása közötti fejlesztést.

A HM az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: Simicskó István honvédelmi miniszter hivatalában fogadta Alekszej Gorgyejevet Voronyezs megye kormányzóját. A megbeszélésen Simicskó István kiemelte, hogy a doni harcok befejeződésének 75. évfordulójára tervezett “Don Expresszt” egyfajta zarándokútként szervezzék meg. A voronyezsi kormányzó hangsúlyozta: a projekthez minden támogatást megad, azonban a további egyeztetések érdekében kormányközi megállapodásra lesz szükség. Ennek kapcsán szó esett a MÁV Nosztalgia Kft. és az Orosz Vasutak Nyrt. együttműködésének előmozdításáról is.

A felek továbbá áttekintették a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum orosz társintézményekkel való együttműködési lehetőségeit, különös tekintettel a “Voronyezs Város Nagy Honvédő Háború Múzeuma”, illetve a voronyezsi “Katonai és Hazafias Oktatási Központ, Múzeum-dioráma” kiállítóhelyekkel való megállapodásra, technikai gyűjtemények kezelésének és bemutatásának, valamint műtárgyak kölcsönadásának lehetőségeivel.

A HM közleménye szerint az Alekszej Gorgyejev vezette delegáció többnapos budapesti látogatásán Simicskó István és Szijjártó Péter mellett találkozott Fazekas Sándor földművelésügyi miniszterrel, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) magyarországi regionális irodájának képviselőjével, továbbá a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) vezetésével is.

Kommentek

Hírzóna

87 embert keresnek a rendőrök Csongrád megyében

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mti.jpg

Megjelent:

Szerző:

A legtöbben Szegedről tűntek el, összesen 51-en, akik között 15 nő van.

Tovább olvasom

Közélet

Kihasználatlanul romlik a Partfürdő a város szívében

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mti.jpg

Megjelent:

Szerző:

Körbejártuk az egyre bizarrabb szabadstrandot és környékét.

Tovább olvasom

Hírzóna

Magyar és szerb gyerekek táboroznak közösen Ópusztaszeren

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mti.jpg

Megjelent:

Szerző:

A zentai Történelmi Levéltár és az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark szervezésében.

Tovább olvasom

Aktuál