Közélet

Egyre többen vannak, de remekül érzik magukat a hajléktalanok Szegeden

Egyre többen vannak, de remekül érzik magukat a hajléktalanok Szegeden

2017. október 30., hétfő
Egyre többen vannak, de remekül érzik magukat a hajléktalanok Szegeden

Télen-nyáron teltházzal működnek a szegedi hajléktalanszállók. Novembertől krízisidőszak kezdődik, így további éjjeli menedékhelyek nyílnak, hogy védelmet nyújtsanak a leghidegebb hónapokban. Egyre több nő válik hajléktalanná.

A szakemberek szerint megbecsülni sem lehet, hogy mennyi hajléktalan élhet Szegeden –

írtuk meg korábban

. Ennek oka, hogy sokan az utcát választják, vagy lakatlan ingatlanokba, tanyákba, erdőkbe húzódnak, és nem élnek az ellátó intézmények nyújtotta lehetőségekkel. „Ők vannak többen, ennek ellenére már nyáron is maximális kihasználtsággal működtek a szállók” – tájékoztatott megkeresésünkre

Vasúth Andrea

, az Egyesített Szociális Intézmény Hajléktalan Ellátó Egység vezetője, hozzátéve, november elsejétől tovább bővítik a férőhelyeket. Az április 30-ig tartó krízisidőszakban az Indóház tér 3. szám alatt kilenc nő számára nyitnak az állandó átmeneti szálló mellett éjjeli menedékhelyet. „Ennyi fő részére van működési engedélyünk, de senkit nem hagyunk az utcán, akár a folyosókon is szívesen ellátjuk a rászorulókat. Tesszük ezt azért, mert a kedvezőtlen életkörülményei miatt egyre több hölgy válik hajléktalanná Szegeden” – ismertette Vasúth Andrea. A férfiakat a Moszkvai körút 3. szám alatt várják, ahol ötven főt tudnak fogadni, míg a Bajai úti intézményben negyvenegy helyett ötvenhárom, azaz tizenkettővel több férfi töltheti el az este 6 és reggel 8 közötti időszakot. Az előbbi helyen november végére számítanak teltházra, míg utóbbi helyen máris alig akad férőhely. Az egységvezető még elmondta, folyamatosan változik a helyzet az utcákon, egyre több a hajléktalan, ugyanis minden évben újabb és újabb arcokat látnak felbukkanni Szegeden. Lapunk beszélt több fedél nélkülivel is, ők azt mondták, jobban érzik magukat a városban, mint a szállókon. - Mindig összejön a napi betevő, pár üveg bor, de ma például pezsgőt is tudtunk szerezni – lelkendezett büszkén az egyikük. *-*Hétfőn és kedden, azaz ma és holnap a Tappancs Állatvédő Alapítvány a Máltai Szeretetszolgálattal együtt, felkeresi a hajléktalan emberek által látogatott helyeket. Míg a szeretetszolgálat munkatársai az embert látják el, addig a Tappancsosok állatorvos segítségével a kutyáikat oltják be, féregtelenítik, és ha szükséges, ivartalanításra jegyzik elő.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.