Közélet

Díszes teríték egy borfesztiválhoz? – Pincér mesterjelöltek vizsgáztak

Díszes teríték egy borfesztiválhoz? – Pincér mesterjelöltek vizsgáztak

2017. október 10., kedd
Díszes teríték egy borfesztiválhoz? – Pincér mesterjelöltek vizsgáztak

Kellő kreativitást és persze szakmai ismereteket követel egy ízléses teríték összeállítása halfesztiválhoz, borfesztiválhoz, egyéb sajátos eseményhez. Szegeden adtak számot tudásukról pincér mesterjelöltek, akiknek ezekkel a kihívásokkal is szembe kellett nézniük.

A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett mestervizsgán a pincérek mesterremekek elkészítésével koronázták meg a felkészülésüket, díszasztalokat mutattak be ott jártunkkor a szakma képviselői. „A Szegedi Borfesztivál és Szeged Napja Ünnepségsorozatot húztam témaként. A gálavacsorához állítottam össze a menüsort, díjnyertes borok alkotta italsort és a megfelelő díszítőelemekkel, étkészlettel ellátott asztalt. A téma tükröződésére nagy hangsúlyt kell fektetni a megjelenés minden részletében, ezen belül viszont az egyéniségét, kreativitását meg tudja mutatni egy mesterjelölt” – ismertette a zsűrizését követően

Kispál Balázs Mátyás

, aki már hét éve dolgozik pincérként, jelenleg egy hódmezővásárhelyi étteremben lát el feladatot. A SZEGEDma.hu-nak elmondta, munkáltatója is támogatta jelentkezését a mestervizsgára, ő maga pedig örömmel képezi magát, szélesíti tovább ismereteit.

Horváth Gábor

, a kamara képzési igazgatója hangsúlyozta, a pincérszakmát is – több más szakmához hasonlóan – kevesebben választják, mint amennyi munkaadói igény felmerül. „A fiatalok szeretnek a vendéglátásban tovább tanulni, közel negyven százalékuk az általános iskolát követően ezen a vonalon képzeli el a jövőjét, ennek ellenére csökkenő létszámról beszélhetünk. A megye négy vendéglátós szakközépiskolájából közel minden tanuló kint van gyakorlati helyen duális képzés keretében. A megfelelő hozzáállású diákokat később jó eséllyel alkalmazni is tudják a vendéglátóegységek” – emelte ki Horváth Gábor, megjegyezve, sok szakembert csábít a külföldi munka lehetősége is.

A tizenhárom mesterjelölt díszasztalait szakavatott zsűri értékelte. „A mesterjelöltek között vannak olyan pincérek, akik önmaguknak szeretnének bizonyítani, hogy már egy magasabb szakmai tudás birtokában állnak. Emellett a duális képzésben csak azok a képzőhelyek alkalmazhatnak tanulót, ahol mester végzettségű kolléga dolgozik az adott szakmában. Öt év szakmai gyakorlathoz kötött a mestervizsgára jelentkezés” – emelte ki

Süli Sándor

, a pincérmestervizsga bizottság elnöke, aki elmondta, a jó pincér hivatásaként tekint szakmájára. Egy mesterjelölt megjelenésében, mozgásában, munkájában is visszaköszön az a profizmus, az a kis plusz, ami kiemeli őt. Megtudtuk, az értékelésnél a zsűri figyelmet fordított az ételek és az italok harmóniájára, az eszközök felhelyezésére, a precizitásra, a tematika megjelenítésére. A jelöltek továbbá elméleti ismeretekből és koktélkészítésből is számot adtak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.