Novemberi Szerencsenapok Extra
/

Díszes teríték egy borfesztiválhoz? – Pincér mesterjelöltek vizsgáztak

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Kellő kreativitást és persze szakmai ismereteket követel egy ízléses teríték összeállítása halfesztiválhoz, borfesztiválhoz, egyéb sajátos eseményhez. Szegeden adtak számot tudásukról pincér mesterjelöltek, akiknek ezekkel a kihívásokkal is szembe kellett nézniük.

A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett mestervizsgán a pincérek mesterremekek elkészítésével koronázták meg a felkészülésüket, díszasztalokat mutattak be ott jártunkkor a szakma képviselői. „A Szegedi Borfesztivál és Szeged Napja Ünnepségsorozatot húztam témaként. A gálavacsorához állítottam össze a menüsort, díjnyertes borok alkotta italsort és a megfelelő díszítőelemekkel, étkészlettel ellátott asztalt. A téma tükröződésére nagy hangsúlyt kell fektetni a megjelenés minden részletében, ezen belül viszont az egyéniségét, kreativitását meg tudja mutatni egy mesterjelölt” – ismertette a zsűrizését követően Kispál Balázs Mátyás, aki már hét éve dolgozik pincérként, jelenleg egy hódmezővásárhelyi étteremben lát el feladatot. A SZEGEDma.hu-nak elmondta, munkáltatója is támogatta jelentkezését a mestervizsgára, ő maga pedig örömmel képezi magát, szélesíti tovább ismereteit.

Horváth Gábor, a kamara képzési igazgatója hangsúlyozta, a pincérszakmát is – több más szakmához hasonlóan – kevesebben választják, mint amennyi munkaadói igény felmerül. „A fiatalok szeretnek a vendéglátásban tovább tanulni, közel negyven százalékuk az általános iskolát követően ezen a vonalon képzeli el a jövőjét, ennek ellenére csökkenő létszámról beszélhetünk. A megye négy vendéglátós szakközépiskolájából közel minden tanuló kint van gyakorlati helyen duális képzés keretében. A megfelelő hozzáállású diákokat később jó eséllyel alkalmazni is tudják a vendéglátóegységek” – emelte ki Horváth Gábor, megjegyezve, sok szakembert csábít a külföldi munka lehetősége is.

A tizenhárom mesterjelölt díszasztalait szakavatott zsűri értékelte. „A mesterjelöltek között vannak olyan pincérek, akik önmaguknak szeretnének bizonyítani, hogy már egy magasabb szakmai tudás birtokában állnak. Emellett a duális képzésben csak azok a képzőhelyek alkalmazhatnak tanulót, ahol mester végzettségű kolléga dolgozik az adott szakmában. Öt év szakmai gyakorlathoz kötött a mestervizsgára jelentkezés” – emelte ki Süli Sándor, a pincérmestervizsga bizottság elnöke, aki elmondta, a jó pincér hivatásaként tekint szakmájára. Egy mesterjelölt megjelenésében, mozgásában, munkájában is visszaköszön az a profizmus, az a kis plusz, ami kiemeli őt.

Megtudtuk, az értékelésnél a zsűri figyelmet fordított az ételek és az italok harmóniájára, az eszközök felhelyezésére, a precizitásra, a tematika megjelenítésére. A jelöltek továbbá elméleti ismeretekből és koktélkészítésből is számot adtak.

no images were found

Default thumbnail
Előző sztori

Életeket menthet a tudás

Default thumbnail
Következő sztori

Paprikanap Ópusztaszeren

Legutóbbi hasonló cikkek