Csökken a tűzesetek száma Szegeden

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az elmúlt időszakban folyamatosan csökkent Szegeden a társasházi tűzesetek száma. Szerkesztőségünk utánajárt, hogy minek köszönhető az eredmény. A Magyar Társasházkezelők Országos Szakmai Szövetségének elnöke úgy látja, a szabályok betarthatatlanok a régebbi épületeknél.

A 2014-es évben még negyvenhárom tűzesetet regisztráltak Szegeden a tűzoltók, addig ez 2015-ben már csak harminckilenc volt. Tavaly a csökkenő tendencia folytatódott, mivel csak huszonötször kellett társasházi tűzesetek miatt kivonulniuk a lánglovagoknak. Idén pedig, a forró nyár ellenére, mindössze huszonkét alkalommal volt szükség a katasztrófavédelem munkatársainak kivonulására a lángok megfékezéséhez a napfény városában. A javuló tendencia egyrészt a Katasztrófavédelem rendszeres tájékoztató munkájának és ellenőrzésének köszönhető, másrészt a lakosság egyre tudatosabbá válásának. A panelek elektromos hálózatának felújítását azonban minél előbb meg kellene oldani.

„Véleményem szerint a tüzek két okból fordulnak elő, a rossz lakáshálózat (konnektor kigyullad), illetve a hanyagság, dohányzás miatt. Szegeden két éve folyamatosan ellenőrzik a társasházakat, Budapesten csak szúrópróbaszerűen teszik ezt meg. A bírságok viszonylag alacsonyak voltak eddig, mindössze pár tízezer forintot kellett fizetni. Kollégáim, a közös képviselők az üzemeltetés során tartatják be a szabályokat (karbantartási munkák során és más esetek), mindez azonban csak tájékoztatást, rábeszélést jelent, mivel eszköze nincs a közös képviselőnek. Hozzátenném, nem is akarunk ilyen eszközökkel rendelkezni, mivel mi nem vagyunk hatóság. A betartatás a hatóság feladata” – fejtette ki véleményét Kaplonyi György, a szegedi BLOCK 2000 vezetője, a Magyar Társasházkezelők Országos Szakmai Szövetségének elnöke.

Ördög István, a Szegedi Katasztrófavédelmi Kirendeltség kirendeltség-vezetője korábban arról beszélt, hogy a közös képviselőket rendszeresen tájékoztatják a különböző jogszabályi változásokról. A villámvédelemmel, az elektromos hálózat védelmével, és a tárolási szabályzattal kapcsolatos kérdésekre mindig válaszolni szoktak. A hatósági ellenőrzések során, ha problémát észlelnek, akkor kötelezik a tulajdonosokat annak megszüntetésére, súlyosabb eseteknél pedig bírságolnak is. Rókus Imre, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hatósági szolgálatvezetője pár hete úgy nyilatkozott, hogy a menekülési útvonalakon elhelyezett különböző éghető anyagokkal szoktak találkozni, mint például biciklik és motorkerékpárok nem megfelelő tárolásával. A közös tároló helységekben nem ritka a túlzsúfoltság, illetve az oda nem illő anyagok tárolása. Sokszor a gépjárművekkel történő nem megfelelő parkolás nehezíti meg a helyszínre kiérkező tűzoltók életét. A hatóság arra számít, hogy a későbbiekben tovább csökken Szegeden a panelházakban a tűzesetek száma.

„A közös tárolók használatával sok gond van, mivel rengeteg lomot halmoznak fel a tulajdonosok. A szabályozásnak működnie kell, a szigorítás nem vezet sehová, ettől az eddig be nem tartott szabály nem fog működni. A szabályokat úgy kell kialakítani, hogy betarthatóak legyenek. Sajnos túl sok a jogszabályi változás, az Országos Tűzvédelmi Szabályzat az utóbbi időben rengeteget változott, és szinte mindig a legutolsó változat szerint követelik az előírásokat, nem pedig az épület építése idején lévő szabályok alapján. A régi előírásokat követve megépült épületeknél az új szabályok már műszakilag betarthatatlanok, és ez gondot szokott okozni” – összegezte a jelenlegi helyzetet Kaplonyi György.

Default thumbnail
Előző sztori

Megállapodást írt alá a CEU, hogy megfeleljen a törvényi feltételeknek

Default thumbnail
Következő sztori

Egymillió új szavazót ígért Botka az MSZP-nek, de ez a terve is megbukott

Legutóbbi hasonló cikkek