Közélet

Böjte Csaba: „Az ördög mint ordító oroszlán jár közöttünk”

Böjte Csaba: „Az ördög mint ordító oroszlán jár közöttünk”

2017. október 20., péntek
Böjte Csaba: „Az ördög mint ordító oroszlán jár közöttünk”

A ferences szerzetes szerint a magyarokban több lakozik, mint gondolnánk. Elárulta, nem a migránsok tól félti Európát, hanem a keresztények eltunyulása miatt. Az általa nevelt árváknak és az egyetemistáknak ugyanazt üzeni: bízzanak Jézus Krisztusban, kövessék Isten parancsait.

- Irakba látogatott nem olyan régen. Mit tapasztalt, hogyan élnek az ottani keresztény kisebbség tagjai és a muzulmánok? Mi lehetett az őket ért katasztrofális pusztítás oka?

- Meglepődtem, hogy nem olyan szegények, mint gondoltam. A lakosság több mint fele most is állami alkalmazásban áll, gyakran két-háromezer dollárt keresnek havonta. Nem a nincstelenség miatt rontottak egymást. Az ördög mint ordító oroszlán jár közöttünk, s keresi, hogy kit nyeljen el. Sajnos, egy polgárháború zajlott, ahol a keresztény kisebbség kétszeresen áldozat, mert nemcsak egymásra haragudnak az emberek, hanem külön a keresztényekre is. Nagyon sok a vértanú, rengeteg házat elpusztítottak, csak Ninivében 48 templomot romboltak le.

- „Fel kell készülnünk fizikailag és lelkileg is arra, hogy netán nem lesz béke Európában” – mondta nem olyan régen a tanévkezdő miséjén. Szerencsére Európában nincs olyan polgárháborús pusztítás, mint Irakban, béke van. Mire gondolt, amikor ezt az üzenetet megfogalmazta?

- A létért küzdeni kell. Nem a migránsoktól féltem Európát, hanem az elpuhult, eltunyult európai néptől, keresztényektől. Azt látom, hogy lassan a halad a fiatal előre a vállalkozásindításban, a családalapításban, a gyermekvállalásban. Ha egy kis probléma akad, már elkeseredik, magába roskad, feladja. Azt szeretném, hogy kicsit rázzuk fel önmagunkat. Egy zarándokúttal, vagy a tanulásban egy komolyabb erőfeszítéssel megtapasztalhatjuk saját határainkat – Ferenc pápa is erre biztat. Vegyük észre, hogy lehetünk többek annál, mint amit magunkból kinézünk! *-*A mai Európa szórakozás terén lehet, hogy ötödik, vagy hatodik sebességben halad, de a munkában, a létért való küzdelemben, csak 20-30 kilométer/órával cammog.

- Miként látja ebben az Európában a magyarság helyzetét? Mi is vánszorgunk a többi nemzettel együtt?

- Nagyon sok nagyszerű embert látok. Mikor szidják a mi népünket, azt szoktam mondani, naponta enni adok kétezer gyermeknek, ha olyan rosszak lennénk, akkor ezt nem tudnánk megcsinálni. Azonban a legtöbben még nem találták meg képességeiknek a határát. Sokkal több van bennünk, mint amit kihozunk magunkból. Ilyenkor érdemes gondolni az igazi nagyokra, például a művészekre, a sportolókra. Mindannyian Isten képére, hasonlatosságára születtünk, legyünk egymásnak lelkesítői, bátorítói! Jézus Krisztus is azt mondta magáról, hogy ő vigasztaló, s az ő nevében eljövő Szentlélek szintén ilyen.

- Ön is a magyar kisebbség tagja Erdélyben. Ha egy románt, szerbet, szlovákot megkérdezünk, akkor azt állítják, összetartóak a magyarok, mi az anyaországban viszont mást gondolunk, s inkább egy viccet említünk: „egy lakatlan szigeten két magyar hány pártot alakít?” „Hármat.” A kisebbségi lét megerősíti, vagy inkább gyengíti a magyarságot?

- Mindig ötről a hatra, hatról a hétre kell jutnunk. Vannak hiányosságaink, de egyben rengeteg értéket is tudnék felsorolni. Nem szabad sem hátradőlni, sem elkeseredni. Sok szép eredmény van, s adja az Isten, hogy még legyen több. Nem gondolnám, hogy eljutottunk volna a létünk határáig. *-*Hiszem, hogy a Kárpát-medence magyarsága előtt még sok szép feladat, kihívás áll. Biztatom a fiatalokat, hogy ne a világvégére készüljenek, hanem egy boldog, új világra. Nem mögöttünk van az aranykor, hanem előttünk! Nem tudok hinni egy olyan Istenben, aki utópiát kergettetne velünk! Tehát meg lehet valósítani, érdemes ezt megtenni, s meg is fogjuk csinálni.

- Mit üzen a befogadott gyermekeknek, amikor 18 évesen kilépnek a világ elé? Mi legyen a legfontosabb számukra? Mit tűzzenek ki életcélként?

- A gonosz lélek mindig azt üzeni, hogy kicsi vagy, nem tudod megcsinálni úgy sem. A mi Urunk Jézus Krisztus azonban úgy szól: „bízzatok bennem, ne féljetek, legyőztük a gonoszt, bármit kértek az Atyától megadja nektek! Ha azt mondjátok annak a hegynek, hogy szakadjon ki tövestől, s verjen gyökeret a tengerben, akkor megteszi!” Igazából Istenre, Jézus Krisztusra szeretnék hallgatni, s a gyerekeimnek, valamint az új tanévet kezdő egyetemistáknak is azt tudom üzenni: „Bízzunk Jézus Krisztusban!” Mi nem a félelem, hanem az alkotás, a teremtés lelkét kaptuk. Isten legelső parancsa még a Teremtés hajnalán, a Bűnbeesés előtt az volt, hogy menjetek, sokasodjatok és hajtsátok uralmatok alá a Földet, azaz önfenntartás és fajfenntartás. *-*Amikor egy fiatal családot alapít, otthont teremt, akkor semmi mást nem csinál, csak Isten drága parancsát végrehajtja.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.