Írjon nekünk

Közélet

Böjte atya Zákányszéken: „A hozzáállásunkkal tudunk hatni a környezetünkre”

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

A szeretet szeretetet, a gyűlölet gyűlöletet szül – hangsúlyozta a ferences rendi szerzetes Zákányszéken. A helyi művelődési házban a Zákányszéki Általános Iskola felső tagozatosai, valamint érdeklődő felnőttek találkozhattak az atyával.

„Sok mindenről van tudomásunk a világból, mégis az egyik legfontosabb kérdés lehet, hogy a szeretetet ki találta fel?” – tette fel a kérdést Böjte atya Zákányszéken. Elmondta, Jézus egész életében mindent a szeretet erejével kezelt és oldott meg. Jósággal és irgalommal. Egykor egy tó partján prédikált, amikor kikötött egy halász mellette, aki éppen nem fogott aznap semmit. Megkérte Jézus, vigye el őt csónakázni. A tó közepén kérte a halásztól, vesse ki a hálóját, hátha most szerencsével jár. A halfogó kétkedően tett eleget a kérésnek, hiszen korábban sikertelenül próbálkozott, miért éppen most változna ez meg. A kivetett hálója egyszer csak tele lett hallal, érezte, hogy a történtekben van valami csoda. A halász letérdelve Jézus előtt ezt követően azt mondta, ő egy bűnös ember. Jézus erre válaszul úgy felelt, hagyja ezt a hálót, emberek halászává teszi, Szent Péter Jézus egyik első tanítványa lett. Böjte atya rávilágított, Jézus nem ajándékozott, hanem meghívott, barátságosan, közvetlenül mutatott utat.

Az atya véleménye szerint a hozzáállásunkkal tudunk hatni a környezetünkre, jobbá tudjuk azt tenni. Például egy ránk vicsorgó kóbor kutya félelmet kelthet, de amennyiben kenyérdarabbal kínáljuk, szép szóval lehajolunk mellé, megvakarjuk a füle tövét, elképzelhető, hogy egy hű társra találunk. Hogy abból a kutyából egy jó baráttá válik, vagy egy vicsorgó fenevad lesz, az legtöbbször tőlünk függ.

*-*A diákoknak elmondta, jószerével rajtuk áll, mit hoznak ki a tanárokból, szülőkből, barátokból, hiszen a szeretet szeretetet, a gyűlölet gyűlöletet szül.

Böjte atya zákányszéki látogatása kapcsán Müller Károly helyi állatorvos a SZEGEDma.hu-nak elmondta, régmúltra tekint vissza kettejük kapcsolata, így adódott lehetőség a találkozás megszervezésére. Megtudtuk, az atya előadását megelőzően az általános iskolások körében játékgyűjtést szerveztek. A zákányszéki gyerekek a már nem használt macikat, babákat és egyéb játékokat a Böjte atya által életre hívott Dévai Szent Ferenc Alapítványnak ajánlották fel. A ferences rendi szerzetes a közelmúltban Szegeden is járt, ahol elmondta: „Jézus Krisztus vigasztaló, bátorító volt. Az angyal Máriát, a tizenhat-tizenhét éves fiatal szüzet lelkesítette, bátorította, és láttuk, ennek mennyi eredménye volt. Ezt a szép angyali, krisztusi vonást öltsük magunkra”. Azt kérte a hívektől, hogy ne elkeserítsék egymást, ne félelemmel, szomorúsággal töltsék meg a másikat, hanem adjanak vigasztalást, bátorítást munkahelyeiken, közösségeikben.

Hírzóna

A szegedi zenekultúra meghatározó alakjáról szól a Dugonics Társaság előadása

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Azaz Király-König Péterről.

Tovább olvasom

Hírzóna

A T. Ház felfüggesztheti a börtönviszonyok miatti kártalanítások kifizetését

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A nemzeti konzultáció eredménye alapján olyan új szabályozást alkotnak, amely megszünteti az eddigi “igazságtalan” gyakorlatot.

Tovább olvasom

Hírzóna

Rendhagyó történelemórát tartottak a makói József Attila Múzeumban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja alkalmából.

Tovább olvasom

Aktuál