Közélet

Az Idősek Világnapját ünnepelték Pusztamérgesen

Az Idősek Világnapját ünnepelték Pusztamérgesen

2017. október 28., szombat
Az Idősek Világnapját ünnepelték Pusztamérgesen

Az 1100 lelket számláló községben 400 felett van azoknak száma, akik átlépték a hatvanadik életévük küszöbét. A rendezvényen megjelenteket B. Nagy László országgyűlési képviselő köszöntötte.

Pörkölt és ünnepi műsör várta az időseket a helyi Művelődési Házban csütörtök délután. Ugyanis szerte a világon októberben ünneplik a szép kort megélt emberek világnapját, így a homokhátsági településen is ünnepi műsör keretén belül köszöntötték a hatvan év felettieket.

B. Nagy László

országgyűlési képviselőnek a rendezvényen alkalma nyílt beszélgetni az idős emberek gondjairól, problémáiról. Portálunknak úgy fogalmazott, az itt élők problémája megegyezik a homokhátság többi településén élőkével. „Minél távolabb esik egy település a nagyvárosoktól, annál nehezebb helyzetben van, hiszen a fiatalok nagy része elköltözik” – fogalmazott. Majd hozzátette, jelen község a mezőgazdaságnak köszönheti a létét, most mégis úgy tűnik, az általános öntözővíz probléma, a hektikus nyarak és a szárazság megnehezítette a termelést. Az orosz embargó következményeként pedig külföldről behozott burgonya importja csökkenti az árakat, így még többen hagyják el a települést, mivel az ottaniak fő megélhetése burgonya és az őszibarack termesztéséből származik. B. Nagy László szerint a megoldást egy átfogó a homokhátságra vonatkozó rendező elv jelentené, annak érdekében, hogy ne öregedjenek el a helységek. „Ha egy településről elmennek a fiatalok, akkor annak sorsa megpecsételődik, kiürül. Márpedig ha Magyarországon, az Európai Unióban ez bekövetkezik, akkor mindig akad helyettesítő népesség, amely szeretné az elnéptelenedett falvakat betölteni” – mondta a térség országgyűlési képviselője, ugyanakkor felhívta egy másik problémára is a figyelmet. Pusztamérgesen a középiskolát kiürítették, így üresen maradt a létesítmény, amely még inkább erősíti a helyiekben az elhagyatottság érzését.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.