Az Idősek Világnapját ünnepelték Pusztamérgesen

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az 1100 lelket számláló községben 400 felett van azoknak száma, akik átlépték a hatvanadik életévük küszöbét. A rendezvényen megjelenteket B. Nagy László országgyűlési képviselő köszöntötte.

Pörkölt és ünnepi műsör várta az időseket a helyi Művelődési Házban csütörtök délután. Ugyanis szerte a világon októberben ünneplik a szép kort megélt emberek világnapját, így a homokhátsági településen is ünnepi műsör keretén belül köszöntötték a hatvan év felettieket. B. Nagy László országgyűlési képviselőnek a rendezvényen alkalma nyílt beszélgetni az idős emberek gondjairól, problémáiról.

Portálunknak úgy fogalmazott, az itt élők problémája megegyezik a homokhátság többi településén élőkével. „Minél távolabb esik egy település a nagyvárosoktól, annál nehezebb helyzetben van, hiszen a fiatalok nagy része elköltözik” – fogalmazott. Majd hozzátette, jelen község a mezőgazdaságnak köszönheti a létét, most mégis úgy tűnik, az általános öntözővíz probléma, a hektikus nyarak és a szárazság megnehezítette a termelést. Az orosz embargó következményeként pedig külföldről behozott burgonya importja csökkenti az árakat, így még többen hagyják el a települést, mivel az ottaniak fő megélhetése burgonya és az őszibarack termesztéséből származik.

B. Nagy László szerint a megoldást egy átfogó a homokhátságra vonatkozó rendező elv jelentené, annak érdekében, hogy ne öregedjenek el a helységek. „Ha egy településről elmennek a fiatalok, akkor annak sorsa megpecsételődik, kiürül. Márpedig ha Magyarországon, az Európai Unióban ez bekövetkezik, akkor mindig akad helyettesítő népesség, amely szeretné az elnéptelenedett falvakat betölteni” – mondta a térség országgyűlési képviselője, ugyanakkor felhívta egy másik problémára is a figyelmet. Pusztamérgesen a középiskolát kiürítették, így üresen maradt a létesítmény, amely még inkább erősíti a helyiekben az elhagyatottság érzését.

Előző sztori

Több mint 3000 halott a Csillagban

Következő sztori

Tari Annamária: A közösségi média elveheti a gyermekkort

Legutóbbi hasonló cikkek