Az 1956-os forradalom hőseire emlékezett Dorozsma + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulójára emlékeztek Kiskundorozsmán, ahol az Orczy-iskola tanulói elevenítették fel a 61 éve történteket.

Közös értékelésre és gondolkodásra kérte a Petőfi Sándor Művelődési Házban az egybegyűlteket Hajdú Géza, a művelődési ház igazgatója, aki nem hagyományos beszéddel készült október 23-ára, hanem megdöbbentő számadatokat idézett az ünnepségen. „A hatvanegy évvel ezelőtti forradalomnak 3000 halottja, 13 000 sebesültje és 229 mártírja volt” – sorolta az igazgató. Majd kiemelte, azért kell e számokat mindenkinek megjegyeznie, hogy soha többé ne forduljon ilyen elő. „Minden évben, amikor őszbe fordul a természet, az első csípős reggelek elhozzák történelmünk nagy forradalmainak nosztalgiáját. Ilyenkor magunk elé idézzük a sok ezer fiatalt, akik feláldozták életüket a szabadság vörösre festett oltárán. Legtöbbjük a névtelenség temetőjében pihen, mások elátkozott névvel tűrték a börtönök csendjét, vagy a bitófa magányát” – jegyezte meg B. Nagy László országgyűlési képviselő, aki beszédében az ’56-os szabadságharc és forradalom eseményeit és előzményeit is felelevenítette. Hangsúlyozta, a magyar nemzet, amely a a szovjet megszállást túlélte, ma emelt fővel és büszkén élhet egy erős és független országban. „Ha a hazánk nem szabad, mi sem lehetünk azok. Ha egy nemzet feladja a függetlenségét, akkor elveszik, hiszen önálló nemzetek és kereszténység nélkül nincs szabad Európa” – tette hozzá a térség országgyűlési képviselője.

„Múlt, ami elmúlt? Egy nép, amely elhullt?
Hol volt, hol nem volt Se élő, se holt. Elfelejtetted a Tettet? Amikor a semmiből sok ember Valamit teremtett. Sokáig nem is lehetett hallani, hogy mi volt ez a Valami.
Hogy valami volt: s ez a szabadság. És hogy futott előle a gazság! Pattant a ránk szorított bilincs, amikor utcára lépett a sok Nevenincs. A sokat emlegetett Nép. Aki látta, felejthetetlen a kép: ahogy ott vonult, ahogy a Veres Csillag az utcára hullt. Ahogy dőlt a Szobor, s még dőltében is ölt. Ahogy egy nép ellen fordult a Gyilkos tőre, s aki addig nem hitte: láthatta, hogy gyilkosa is ő, nem csak őre” – idézett Mihálffy Béla önkormányzati képviselő Adorján András és Kocsis L. Mihály ’Mi volt 1956, barátom? ’ című verséből.

A vers után az Orczy István Általános Iskola tanulói léptek fel, zenés ünnepi műsorukban elevenítették fel az 1956. október 23-i eseményeket és az azt követő megtorlásokat. Majd az ünnepség végén a megemlékezők közösen átvonultak a Hősök Ligetébe, ahol 1956-os emlékműnél hajtottak fejet a dorozsmaiak. A rendezvényen jelen volt Magyar László a Csongrád Megyei Kormányhivatal részéről, valamint Mihálffy Béla, Kosik Dénes és Lauer István önkormányzati képviselők.

no images were found

Előző sztori

Lázár: több mint egy emberöltőnyi fejlődést vettek el 1956 árulói

Következő sztori

Mérsékelték a sok eső miatti harmadfokú figyelmeztetéseket