Közélet

Vízgazdálkodási fejlesztések a Tisza mentén

Vízgazdálkodási fejlesztések a Tisza mentén

2017. szeptember 26., kedd
Vízgazdálkodási fejlesztések a Tisza mentén

Vízgazdálkodási fejlesztések valósulnak meg a Tisza mentén, a Közép-Tisza fejlesztései közül folyamatban van például a Szolnok és Kisköre között futó hullámtér kezelési projekt - közölte a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) igazgatója kedden Szolnokon, az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottsága kihelyezett ülésén.

Lovas Attila

elmondta: a projekt folytatása, a Szolnok-Csongrád közötti hullámtér kezelése, jelenleg előkészítés alatt áll. A további fejlesztések között említette a jászsági vízgazdálkodási rendszer rekonstrukcióját, az üzemirányító és monitoring hálózat, a nagyműtárgyak, a belvízcsatornák fejlesztését, valamint az energetikai korszerűsítést. Szólt arról, hogy az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság konzorciumában megvalósuló VTT (Vásárhelyi terv továbbfejlesztése) hullámtér rendezése a Közép-Tiszán elnevezésű uniós projekt keretében újabb 410 méteres szakaszon kezdődhet töltésfejlesztés Tószeg belterületén.

Czédli Herta

, a Debreceni Egyetem docense elmondta: a Tisza mente, a Tisza-vidék és maga a Tisza vízfolyás - Magyarország jövője, fennmaradása és utódaink életminősége alapján - megérdemel annyit, hogy egy új Tisza-kutatás megvalósulhasson. A kutatásfejlesztés és innováció ezen a területen igen jelentős eredményeket hozhatna - jelentette ki, hangsúlyozva: a vízfolyásokat, víztereket folyamatosan kell vizsgálni, mert csak így lehet a vágyott "jó ökológiai állapotot" elérni.

Füstös Gábor

halgazdálkodási szakértő egyebek mellett arról beszélt, hogy komplex kutatások hiányában a 2000. évi tiszai cianid-mérgezés utóhatásaira vonatkozó pontos adatok nem ismertek, de az biztos, hogy a fogás mennyisége csökkent, az invazív fajok - a busa, a törpeharcsa, a hullámtéren a gyalogakác - pedig előretörtek. Hozzátette: az ívóhelyek csökkenése, illetve a jelenlegi hatalmas "horgász nyomás" mellett a természetes vizekben a megfelelő halállomány pusztán telepítésekkel nem biztosítható. A szakértő egy lehetséges jövőnek nevezte az ökológiai szemléletű halgazdálkodást, ahol a populációk kölcsönhatásait, az élőhely jellemzőit figyelembe veszik halgazdálkodási szinten és egy ésszerű fenntartható hasznosítási igény jelenik meg. Többek között fontosnak nevezte az ívóhely-rekonstrukciót, a szakemberképzést, egyben kiemelte egy összeurópai kormoránstratégia szükségességét. Schmidt András, a Földművelésügyi Minisztérium képviseletében a Tisza élővilágáról, főbb természeti értékeiről tartott előadást, amelyben kiemelte az Országos Natura 2000 priorizált intézkedési tervet.

Szalay Ferenc

, Szolnok polgármestere (Fidesz-KDNP) az ülésen elmondta: minden Szolnokon indult fejlődés a vasúthoz és a Tiszához köthető. Szólt arról, hogy a Modern városok program egyik fontos eleme Szolnokon a kikötőfejlesztés, ez összhangban áll a turizmus és idegenforgalom fellendítésével, amely a következő időszak fontos feladata. A város iparűzésiadó-bevétele a tervezetthez képest 1 milliárd forinttal nőtt az elmúlt négy évben, a város gazdasága 12 százalékkal erősödött.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.