Közélet

Varga: egyre több jól képzett szakemberre lesz szüksége a megújuló iparnak

Varga: egyre több jól képzett szakemberre lesz szüksége a megújuló iparnak

2017. szeptember 4., hétfő
Varga: egyre több jól képzett szakemberre lesz szüksége a megújuló iparnak

A nemzetgazdasági miniszter szerint a megújuló iparnak egyre több jól képzett szakemberre lesz szüksége a jövőben. Varga Mihály az Óbudai Egyetem tanévnyitó szenátusi ülésén beszélt erről, ahol bejelentette, hogy a kormány további 1,8 milliárd forinttal támogatja az intézmény Bécsi úti kollégiumának fejlesztését.

A nemzetgazdasági miniszter köszöntőjében kiemelte: Magyarországnak alkotó emberekre és szellemi műhelyekre van szüksége azért, hogy megőrizzük helyünket a nemzetközi tudományos és egyetemi életben. Ezért különös értéke van azoknak az intézményeknek, mint az Óbudai Egyetem, ahol magas szintű képzésnek és pezsgő tudományos életnek adnak lehetőséget - mutatott rá.

Varga Mihály

szerint komoly siker, hogy az egyetem az oktatás, kutatás és az innováció területén is a nemzetközileg elismert intézmények közé emelkedett az elmúlt években. A miniszter értékelése szerint mára Magyarországon a gazdasági, a tudományos és innovációs környezetben is jelentős előrelépés következett be, s olyan új célokat lehet kitűzni, amelyekre korábban nem volt lehetőség. Ennek lehetősége megjelenik a kis- és középvállalkozásoknál, a nálunk működő nagyvállalatok beruházásainál, és megjelenhet a vállalatok és a felsőoktatási intézmények bővülő innovációs, tudományos és oktatási együttműködéseiben - mutatott rá. Elmondta, nem csupán a pénzügyi, gazdasági válsággal kellett megküzdeni az elmúlt években, hanem olyan fenyegető társadalmi problémákkal is, mint a tömeges munkanélküliség. Varga Mihály közölte: mostanra a gazdaság stabil környezetbe került, jóval gyorsabb ütemű a növekedés mint az unió átlaga, a magyar államadósság a hetedik éve folyamatosan csökken, a magyar gazdaság növekedését nem hitelfelvétel táplálja. Ugyanakkor a jó makrogazdasági mutatók nem önmagukért vannak, ezeknek hozzá kell járulniuk az emberek mindennapi életének javulásához - rögzítette a miniszter, aki szerint a rendszerváltozás óta nem volt ilyen magas arányú a foglalkoztatás: több mint 4,4 millióan dolgoznak, és soha ilyen alacsony nem volt a munkanélküliség, amely 4,2 százalékra, a hét évvel ezelőtti 480 ezerről 193 ezerre csökkent. Egyre kedvezőbb az a környezet, ahová kiléphetnek majd a diákok - állapította meg Varga Mihály. Magyarországon az elmúlt években a reálkeresetek jóval az európai átlag felett tudtak emelkedni, az elmúlt négy és fél évben töretlen volt a bővülés. Hozzátette: ez részben annak köszönhető, hogy a munkaadókkal és munkavállalókkal hatéves megállapodást kötöttek. A megújuló magyar iparnak és gazdaságnak minden eddiginél több szakemberre lesz szüksége - hangsúlyozta. Szólt arról is, hogy a tudomány, a felsőfokú képzés és az ipar kapcsolatának erősítése egyszerre szolgálja a termelővállalatok, az oktatás és a gazdaság érdekeit. Nyernek a közös munkával az egyetemek, és előnyös az együttműködés az iparvállalatok számára is, akár az innovációs eredmények alkalmazását, akár új tudományos törekvések elérését célozza a partnerség. Varga Mihály szerint nagyon komoly változások történtek a felsőoktatás területén, s minden adott ahhoz, hogy ha a felsőoktatás működése a gazdaság szereplőinek igényeivel összekapcsolódik, inspiráló környezetben dolgozhassanak majd a diákok. Közölte azt is, hogy 2015-ben döntöttek arról, befejezik az egyetem Bécsi úti kollégiumának építését, s ennek érdekében, hogy valóban 21. századi intézmény jöhessen létre, a múlt héten további 1,8 milliárdos támogatásról döntött a kormány.

Horváth Zita

felsőoktatási helyettes államtitkár rámutatott: csaknem 70 intézmény biztosítja az értelmiség utánpótlását, s köztük 27 állami felsőoktatási intézmény. Az intézmények a tudományok legszélesebb körét ölelik fel, valamennyi intézmény kiváló, még akkor is, ha sok tekintetben a fejlődés előttük áll - hangsúlyozta. Hozzátette: a társadalmi szerepvállalásban az Óbudai Egyetem is vezető szerepet tölt be, azokon a területeken képez, amelyekre jelentős munkaerőpiaci igény van. Az innovációs és mérnöki tudományok javát "halmozta fel" az intézmény, amely a határon túli magyar intézményekben is oktat, kiszélesítve a tudomány, az oktatás körét az egész Kárpát-medencére - állapította meg. Kiemelte: minden lehetőség adott, hogy az egyetem továbbra is jól működjön, infrastruktúrájában, képzéseiben megújuljon.

Réger Mihály

rektor arról beszélt, hogy a magyar egyetemek életében különös jelentőséggel bír az idei év, a magyar felsőoktatás fennállásának 650. évfordulóját ünneplik. Felidézte az Óbudai Egyetem jogelődjének alapítását, s azt mondta: mára az egyetem meghatározó intézménye lett a felsőoktatásnak. Az egyetemi-oktatási tevékenység biztosításának kulcseleme a tehetséggondozás - mondta, s kiemelte fejlesztésének fontosságát. Támogatják és bátorítják a hallgatók nemzetközi csereprogramokban való részvételét, s aktívan részt vesznek európai ösztöndíjprogramokban - jelezte. Kitért arra is: az infrastruktúra fejlesztése-bővítése folyamatos kihívás. Beszámolt arról, hogy megújult a székesfehérvári központ, létrehoztak egy duális képzési központot is, végéhez közeledik a fővárosban, Bécsi úti épületük rekonstrukciója. Ismertette: az egyetemre több mint 12 ezren jelentkeztek, 3339-en nyertek felvételt, ami valamivel több, mint tavaly.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.