/

Varga: egyre több jól képzett szakemberre lesz szüksége a megújuló iparnak

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A nemzetgazdasági miniszter szerint a megújuló iparnak egyre több jól képzett szakemberre lesz szüksége a jövőben. Varga Mihály az Óbudai Egyetem tanévnyitó szenátusi ülésén beszélt erről, ahol bejelentette, hogy a kormány további 1,8 milliárd forinttal támogatja az intézmény Bécsi úti kollégiumának fejlesztését.

A nemzetgazdasági miniszter köszöntőjében kiemelte: Magyarországnak alkotó emberekre és szellemi műhelyekre van szüksége azért, hogy megőrizzük helyünket a nemzetközi tudományos és egyetemi életben. Ezért különös értéke van azoknak az intézményeknek, mint az Óbudai Egyetem, ahol magas szintű képzésnek és pezsgő tudományos életnek adnak lehetőséget – mutatott rá.

Varga Mihály szerint komoly siker, hogy az egyetem az oktatás, kutatás és az innováció területén is a nemzetközileg elismert intézmények közé emelkedett az elmúlt években.

A miniszter értékelése szerint mára Magyarországon a gazdasági, a tudományos és innovációs környezetben is jelentős előrelépés következett be, s olyan új célokat lehet kitűzni, amelyekre korábban nem volt lehetőség. Ennek lehetősége megjelenik a kis- és középvállalkozásoknál, a nálunk működő nagyvállalatok beruházásainál, és megjelenhet a vállalatok és a felsőoktatási intézmények bővülő innovációs, tudományos és oktatási együttműködéseiben – mutatott rá.

Elmondta, nem csupán a pénzügyi, gazdasági válsággal kellett megküzdeni az elmúlt években, hanem olyan fenyegető társadalmi problémákkal is, mint a tömeges munkanélküliség. Varga Mihály közölte: mostanra a gazdaság stabil környezetbe került, jóval gyorsabb ütemű a növekedés mint az unió átlaga, a magyar államadósság a hetedik éve folyamatosan csökken, a magyar gazdaság növekedését nem hitelfelvétel táplálja.

Ugyanakkor a jó makrogazdasági mutatók nem önmagukért vannak, ezeknek hozzá kell járulniuk az emberek mindennapi életének javulásához – rögzítette a miniszter, aki szerint a rendszerváltozás óta nem volt ilyen magas arányú a foglalkoztatás: több mint 4,4 millióan dolgoznak, és soha ilyen alacsony nem volt a munkanélküliség, amely 4,2 százalékra, a hét évvel ezelőtti 480 ezerről 193 ezerre csökkent. Egyre kedvezőbb az a környezet, ahová kiléphetnek majd a diákok – állapította meg Varga Mihály.

Magyarországon az elmúlt években a reálkeresetek jóval az európai átlag felett tudtak emelkedni, az elmúlt négy és fél évben töretlen volt a bővülés. Hozzátette: ez részben annak köszönhető, hogy a munkaadókkal és munkavállalókkal hatéves megállapodást kötöttek. A megújuló magyar iparnak és gazdaságnak minden eddiginél több szakemberre lesz szüksége – hangsúlyozta.

Szólt arról is, hogy a tudomány, a felsőfokú képzés és az ipar kapcsolatának erősítése egyszerre szolgálja a termelővállalatok, az oktatás és a gazdaság érdekeit. Nyernek a közös munkával az egyetemek, és előnyös az együttműködés az iparvállalatok számára is, akár az innovációs eredmények alkalmazását, akár új tudományos törekvések elérését célozza a partnerség.

Varga Mihály szerint nagyon komoly változások történtek a felsőoktatás területén, s minden adott ahhoz, hogy ha a felsőoktatás működése a gazdaság szereplőinek igényeivel összekapcsolódik, inspiráló környezetben dolgozhassanak majd a diákok.

Közölte azt is, hogy 2015-ben döntöttek arról, befejezik az egyetem Bécsi úti kollégiumának építését, s ennek érdekében, hogy valóban 21. századi intézmény jöhessen létre, a múlt héten további 1,8 milliárdos támogatásról döntött a kormány.

Horváth Zita felsőoktatási helyettes államtitkár rámutatott: csaknem 70 intézmény biztosítja az értelmiség utánpótlását, s köztük 27 állami felsőoktatási intézmény. Az intézmények a tudományok legszélesebb körét ölelik fel, valamennyi intézmény kiváló, még akkor is, ha sok tekintetben a fejlődés előttük áll – hangsúlyozta.

Hozzátette: a társadalmi szerepvállalásban az Óbudai Egyetem is vezető szerepet tölt be, azokon a területeken képez, amelyekre jelentős munkaerőpiaci igény van. Az innovációs és mérnöki tudományok javát “halmozta fel” az intézmény, amely a határon túli magyar intézményekben is oktat, kiszélesítve a tudomány, az oktatás körét az egész Kárpát-medencére – állapította meg. Kiemelte: minden lehetőség adott, hogy az egyetem továbbra is jól működjön, infrastruktúrájában, képzéseiben megújuljon.

Réger Mihály rektor arról beszélt, hogy a magyar egyetemek életében különös jelentőséggel bír az idei év, a magyar felsőoktatás fennállásának 650. évfordulóját ünneplik. Felidézte az Óbudai Egyetem jogelődjének alapítását, s azt mondta: mára az egyetem meghatározó intézménye lett a felsőoktatásnak. Az egyetemi-oktatási tevékenység biztosításának kulcseleme a tehetséggondozás – mondta, s kiemelte fejlesztésének fontosságát. Támogatják és bátorítják a hallgatók nemzetközi csereprogramokban való részvételét, s aktívan részt vesznek európai ösztöndíjprogramokban – jelezte.

Kitért arra is: az infrastruktúra fejlesztése-bővítése folyamatos kihívás. Beszámolt arról, hogy megújult a székesfehérvári központ, létrehoztak egy duális képzési központot is, végéhez közeledik a fővárosban, Bécsi úti épületük rekonstrukciója. Ismertette: az egyetemre több mint 12 ezren jelentkeztek, 3339-en nyertek felvételt, ami valamivel több, mint tavaly.

Előző sztori

Befejezte második filmje forgatását Nemes Jeles László

Következő sztori

Csúszva-mászva