Sport

Úszás: hat világesemény, nehezített felkészülés – aranyos évet zárt a SZUE

Úszás: hat világesemény, nehezített felkészülés – aranyos évet zárt a SZUE

2017. szeptember 8., péntek
Úszás: hat világesemény, nehezített felkészülés – aranyos évet zárt a SZUE

Idén először nyertek aranyérmet nemzetközi vizeken Gellért Gábor tanítványai, mióta a szakember a Haász Szegedi Úszó Egylet vezetőedzőjeként dolgozik, de nem csak e miatt marad emlékezetes az idei nyári versenyszezon számára.

Az idei első nemzetközi verseny, a Netanjában megrendezett ifjúsági, medencés Európa-bajnokság hozta az egyik legnagyobb sikert:

Bonecz Boglárka

200 méter pillangón negyedik, míg a 4x100-as vegyesváltóval ezüstérmes lett,

Fábián Fanni

a 4x200-as gyorsváltóval aranyat nyert. A hazai rendezésű vizes világbajnokságon

Olasz Anna

annak ellenére szerepelt jól, hogy az Egyesült Államokból való hazatérésekor nem volt jó formában, és nem is volt könnyű éve, hiszen most szerezte meg diplomáját az Arizona State University-n. "Gyakorlatilag két hét alatt rendbe szedte magát, majd csont nélkül abszolválta a válogató versenyt" - mondta Gellért Gábor, aki Anna eredményeire kitérve elmondta, a tíz kilométeren elért nyolcadik hely meglepetés, míg a 25 kilométeres verseny ötödik helye csalódás volt számára. Az ő idénye az Universiade-győzelem után még két világkupa, így kínai és egy Hong-Kong-i állomással folytatódik, ebben a sorozatban az összetett dobogóért küzd. A szintén Magyarországon, Győrben megrendezett Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon a klub egyik nagy reménysége, Fábián Fanni összesen öt érmet (egy ezüst és négy bronz) szerzett. Edzője megjegyezte, rövid volt az idő a junior Eb és az EYOF között, így ha egy kicsivel több idő állt volna rendelkezésünkre, még jobban is szerepelhetett volna, de Fanni a magyar csapat második legtöbb érmet szerző versenyzője volt. A junior nyílt vízi Európa-bajnokságon

Fábián Milán

hetedikként zárt 7,5 kilométeren - viszont csak nála egy évvel idősebbek, 2000-es születésűek előzték meg. Az indianapolisi junior világbajnokságon a szegediek következő, amerikai egyetemi tanulmányokra esedékes sportolója ugrott medencébe: ha minden jól megy, Bonecz Boglárka lesz Gellért Gábor hatodik tanítványa, akinek ez sikerülhet. Bogi szinte egyedül, Hódmezővásárhelyen készült fel a vb-re, majd a hatodik helyen jutott be a döntőbe 200 méter pillangón, ahol nyolcadik lett, így hozta a két évvel ez előtti, szingapúri eredményét. A szezon lezárásaképpen következett Olasz Anna Universiade-győzelme: ez volt a 2008 óta a Haász SZUE-nál vezetőedzőként dolgozó Gellért Gábor irányítása alatt megszerzett tizenkilencedik nemzetközi érem, ugyanakkor Fábián Fanni Netanjában nyert aranya volt az első a legfényesebbikből, így Olasz Anna gyorsan megduplázta ezt a számot. A szegediek felkészülését alaposan megnehezítette júniustól az újszegedi sportuszoda felújítás miatti bezárása, ami nagy logisztikai problémát okoz a klubnak. "Tartottunk tőle, de eredményes évet zártunk. Nagy veszteségeket fognak elszenvedni a szegedi uszodai egyesületek, az úszás, a vízilabda, a triatlon, vagy a búvárúszás. *-*300 gyereket szinte lehetetlen elhelyezni, sokaknak el is kellett engednünk a kezét. Algyőn, Hódmezővásárhelyen, a Ligetfürdőben, a Partfürdőn és a tervek szerint Mórahalmon próbáljuk őket szétosztani, de sok szülőnek nincs arra lehetősége, hogy ezt megoldja" - tette hozzá Gellért Gábor. Úgy folytatta, nem csak nemzetközi, hanem hazai porondon is sikereknek örülhettek, mintegy 15 úszó állhatott dobogóra a magyar bajnokságokon, így a SZUE a Kőbánya SC után a második legeredményesebb klub az országban. "A Jövő Bajnokai programban második helyen végeztünk, szeretnénk ezt tartani a jövőben. Reméljük, hogy mihamarabb sor kerül az uszoda átadására, és mivel jövőre később lesznek a magyar bajnokságok, bízunk abban, hogy elég lesz a nyolc hónap a felkészülésre. A legjobbjainkkal az úszó szövetség segítségével minél több edzőtáborba igyekszünk elmenni, annak érdekében, hogy behozzuk lemaradásunkat" – fejtette ki a klub helyzetéről.

A versenyszezon legvégén még a rövidpályás országos bajnokság következik, és mivel csak felnőtteknek rendezik meg, és a szegediek igen fiatal kerettel rendelkeznek, így elsősorban tapasztalatszerzésre használhatják az idényzáró versenyt. A serdülőváltó (Szabó Bálint, Ulrich Botond, Fábián Milán, Slíz Bálint) idén mindig érmet nyert, velük szeretnének rajthoz állni, azonban a napi egy, hódmezővásárhelyi edzéssel nincsenek könnyű helyzetben a fiatalok. Gellért Gábor betölti a nyíltvízi úszók szövetségi edzői posztját is is: a balatonfüredi, világbajnoki versenyekről elmondta, részben csalódás az eredmény, ugyanakkor nagy fejlődést mutat a szakág, amelyet immáron négy éve vezet. "Nagy hiányérzetem volt az érem miatt, de itt nem lehet előre leosztani lapokat, mint a medencében. Három embert, Olasz Annát, Rasovszky Kristófot és Gyurta Gergelyt is éremesélyesnek tartottam, mind a hárman pontszerző helyen végeztek. Most oda jutottunk, hogy öt ember végzett pontszerző helyen, ilyenre még nem volt példa. Egyre szélesebb a bázis, amit bizonyít is, hogy a marseille-i, junior Európa-bajnokságon meg tudtuk előzni két, hagyományosan nagy nyílt vízi úszó nemzetet, a franciákat és az olaszokat. Nyolc versenyszámból hét érmet szereztünk, ahol nem, ott egy negyedik és egy hatodik helyünk volt, megnyertük az összetett pontversenyt. Ez nagy örömmel töltött el, hogy ilyen eredményt értünk el. Az a szakmai munka, ami folyik a Magyar Úszó Szövetségben az elmúlt négy évben, mióta a Jövő Bajnokai program elindult, és megvan az állami támogatás is, ez eredményezi azt, hogy mind a medencében és a nyílt vízen, utánpótlás szinten eredményesek vagyunk. Nem csak egy-egy ember képviseli Magyarországot, odaértünk a világ legjobbjaihoz is, kérdés, hogy mennyire tudunk még jobban felcsatlakozni hozzájuk" – zárta Gellért Gábor.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.